Căpşunele sunt poate cele mai dorite fructe. Miros a primăvară bine coaptă, sunt dulci şi dau culoare deserturilor preferate. Aşa se face că o dată cu apariţia primelor pete de culoare în pieţe sau magazine, cu toţii ne lăsăm ademeniţi şi gustăm fructele pârguite, roşii ca focul.
ALEGEŢI CU... NASUL!Căpşuna ideală trebuie aleasă cu nasul, spun cunoscătorii, astfel încât parfumul să fie suficient de puternic ca să te convingă. De asemenea, este important să le alegeţi pe cele foarte bine coapte (căpşunele nu se strică imediat după ce au fost culese, aşa că este bine să le luaţi pe cele care au strâns în miezul lor toată dulceaţa soarelui) şi nevătămate în nici un chip.
Contrar părerilor că trebuie alese fructele mai mari, chiar şi nişte căpşune mai mici pot fi delicioase dacă sunt bine coapte şi miros ademenitor. Ele nu trebuie spălate decât cu puţin timp înainte de a le folosi şi numai utilizând o strecurătoare, astfel încât să nu se creadă fructe... subacvatice. Dacă au fost păstrate în frigider, este bine să fie scoase cu o oră înainte de a fi adăugate în deserturi. Bineînţeles că se pot folosi şi fructe congelate, deşi în acest caz gurmanzii nu se mai pot bucura de toate darurile lor.
Dacă aţi avut norocul să găsiţi căpşune ideale la preţuri mici, puteţi să pregătiţi câteva pacheţele pentru măruntele plăceri dulci ale iernii. O variantă simplă presupune tăierea căpşunelor după dorinţă (pot fi lăsate însă şi întregi), apoi acoperirea lor cu un strat de zahăr. Se rostogolesc bine căpşunele, astfel încât să fie acoperite în întregime, şi se pun în pungi de plastic. Se pot ţine în congelator luni bune.
Pentru o altă metodă se face un sirop din o parte zahăr şi o parte şi un sfert apă. Când s-a închegat, se toarnă rece peste vasul cu căpşuni, cât să le acopere în întregime, apoi se lasă în congelator. Nu are cum să vă pară rău.
O CĂPŞUNĂ SAU O PORTOCALĂ?
Studiile au arătat că opt căpşune conţin doar 45 de calorii (nu vă gândiţi că atentează la siluetă!), în schimb au aceeaşi cantitate de vitamina C ca o portocală. Nu-i aşa că e mai plăcut să previi răceala savurând căpşunele coapte? Vă puteţi gândi chiar că urmaţi prescripţiile riguroase ale unei reţete. În acelaşi timp, ele conferă energie datorită fibrelor şi fitonutrienţilor.
Budincă de căpşune cu cocos
Ingrediente: 100 g nucă de cocos, 200 ml lapte de cocos, 200 ml frişcă, 10 g gelatină alimentară, 50 ml miere, 50 ml rom, 400 g căpşune, o portocală, 4 caise uscate, mentă verde.
Preparare: Gelatina se pune la înmuiat în puţin lapte rece, apoi se dizolvă la bain-marie, dar fără să fiarbă. Portocala se curăţă de coajă şi pieliţă şi se pune într-un bol. Caisele se înmoaie în apă clocotită, apoi se taie bucăţi. Jumătate din cantitatea de căpşune se pune într-un bol înalt împreună cu caisele şi portocala şi se pasează până devin ca un sos. Într-un bol se amestecă frişca mixată cu restul de lapte dulce, trei sferturi din cantitatea de nucă de cocos şi gelatina răcită. Se adaugă mierea, romul şi sosul de căpşuni cu fructe, se mixează două minute, apoi se toarnă în boluri pentru budincă sau în pahare mai înalte. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece pentru circa două ore. Se presară în fiecare pahar restul de nucă de cocos, se aşază bucăţi de căpşune sau căpşune întregi şi se decorează cu frunze de mentă verde.
Jeleu cu căpşune şi ciocolată albă
Ingrediente: 400 g căpşune, 70 g zahăr tos, 5 g gelatină, 50 ml apă, o limetă, 200 ml apă, un beţişor de scorţişoară, două cuişoare, o linguriţă cu ghimbir ras, două crenguţe de mentă verde, 200 g picături de ciocolată albă.
Preparare: Gelatina se pune la înmuiat în cel 50 ml apă, apoi se topeşte la bain-marie. Într-o oală se pune apa rămasă cu zahărul tos, ghimbirul şi scorţişoara. Se adaugă cuişoarele, sucul şi coaja rasă de limetă şi o crenguţă de mentă tocată mărunt. Se fierb zece minute, cât să scadă puţin siropul format, se adaugă căpşunele tăiate în jumătăţi sau sferturi şi se fierb cinci-zece minute la foc mic. Se scot cuişoarele şi beţişorul de scorţişoară, se adaugă gelatina, se amestecă şi se lasă să se răcească. Când jeleul este încă călduţ, se pun picături de ciocolată în pahare, se toarnă jumătate din jeleu, se pune iar ciocolată şi restul de jeleu. Se presară cu menta rămasă proaspăt tocată, se introduc paharele la rece şi se lasă minimum 30 de minute ca să se răcească, apoi se servesc.
Prăjitură cu căpşune şi portocale
Ingrediente: 250 g griş, 50 ml ulei de floarea-soarelui, 125 g zahăr tos, 50 g nucă de cocos, 4 portocale, o jumătate de pliculeţ praf de copt, o linguriţă cu scorţişoară, 20 g zahăr brun, 10 g unt, un sfert de linguriţă cu sare, 50 g miez de nucă, 300 g căpşune.
Preparare: Într-un bol se amestecă grişul cu uleiul de floarea-soarelui, sucul de la trei portocale şi coaja rasă de la o portocală. Se adaugă nuca de cocos şi miezul de nucă măcinat, praful de copt, zahărul tos şi vanilinat. Se presară jumătate din cantitatea de scorţişoară şi sarea, se adaugă câteva căpşune tăiate cuburi şi date prin griş uscat. Se amestecă şi se toarnă compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt. Într-un bol separat se amestecă zahărul brun cu scorţişoara rămasă şi se presară peste aluatul din tavă. Se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 30-35 de minute, verificând dacă este gata cu ajutorul unei scobitori. Restul de căpşune se taie cubuleţe sau se strivesc puţin şi se servesc alături de prăjitura tăiată bucăţi.
Portocale umplute cu căpşune
Ingrediente: un kilogram de portocale, 150 ml lapte dulce, două albuşuri, 150 ml frişcă, 350 g căpşune, 15 g gelatină, o limetă, două pliculeţe zahăr vanilinat, 50 g zahăr tos, 25 g fulgi de porumb, mentă.
Preparare: Într-o cană se pune la înmuiat gelatina în puţin lapte rece, apoi se dizolvă la bain-marie. Într-un bol separat se presară jumătate din cantitatea de căpşune şi pulpa de la portocalele tăiate în jumătăţi. Se pasează până se obţine un piure mai gros, se trece prin strecurătoare şi sucul obţinut se pune într-un bol de plastic, amestecându-se cu sucul de limetă. Separat se mixează frişca, se amestecă bine cu albuşurile mixate, laptele rămas, sosul de fructe şi gelatina răcită. Se adaugă zahărul tos şi zahărul vanilinat, se toarnă compoziţia obţinută în cojile de portocale şi se introduc la rece circa trei ore. Se decorează cu fulgi de porumb, frunze de mentă sau mentă tocată, căpşune întregi sau tăiate jumătăţi şi se servesc.
● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel