Retete care mai de care mai originale, cu martipan, piscoturi si inghetata la casoleta, au inlocuit profiterolul din cofetariile bucurestene de odinioara.
OANA ANTONESCU
Am intrat in cofetaria cocheta care s-a deschis in cartier, in speranta ca voi regasi gustul profiterolului pe care il mancam altadata in cofetariile bucurestene. Am descoperit o reteta noua, care nu aducea nici pe departe cu ce imi aduceam aminte din copilarie. Frisca sintetica a luat locul celei naturale, sosul de ciocolata se toarna din tub, iar inghetata era dintre cele care se vand la colt de strada la kilogram. Gogoselele umplute cu crema de vanilie au fost inlocuite cu piscoturi si, peste toate, martipanul colorat distruge tot ce a insemnat odata profiterol.
NATURAL. Am pornit in cautarea retetei originale. Prima oprire: Cofetaria Bucuresti. Am aflat de la taxatoarea din parcare ca s-a desfiintat in urma cu un an. In locul ei sta un bistrou elegant si gol. A doua oprire: Scala. Sau ce a mai ramas din ea. O incapere stramta, cu patru mese, dar cu o vitrina incarcata de prajituri. Pe usa de intrare sta un anunt ingalbenit: "Servim profiterol. 40.000 lei". Stiam ca aici e cel mai batran cofetar din Bucuresti, Dumitru Temciuc. Prepara prajiturile dupa retete vechi de 50 de ani, numai cu ingrediente naturale. Nu sunt nici pe departe inventii proprii. Urmeaza cu strictete retetarele dupa care lucrau odinioara toti cofetarii. Fara coloranti, fara prafuri, fara ingrediente sintetice, prajiturile de la Scala se dovedesc a fi pe cale de disparitie.
Putine sunt cofetariile ce rezista tentatiei de a folosi aditivi sintetici, mai putin costisitori decat cei naturali. Intrebandu-l ce parere are despre aceasta situatie, mi-a raspuns calm si elegant: "Vezi dumneata, cei care isi deschid acum cofetarii nu sunt de profesie si nu stiu cum se fac cu adevarat prajiturile".
RETETA. Profiterolul pregatit de cofetarul de la Scala are patru gogosele umplute cu vanilie: trei le asaza la baza paharului inalt, iar pe ultima, deasupra inghetatei.
Citește pe Antena3.ro