x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Proiect - Tainele vinului pentru studenti

Proiect - Tainele vinului pentru studenti

de Francisca M. Catana    |    16 Noi 2006   •   00:00
Proiect - Tainele vinului pentru studenti

Pasiunea pentru vin si sprijinul unui profesor binevoitor l-au indemnat pe somelierul Cristian Lupu sa ofere gratuit lectii teoretice si practice despre oenologie (stiinta vinului) studentilor de la Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti.

Cristian Lupu, somelier la Depozitul de Vinuri, a lansat un proiect educativ care urmareste initierea studentilor in lumea vinului. Proiectul cuprinde o parte teoretica si una practica. Prin intermediul primei parti, studentii sunt initiati in lumea vinului. Partea practica consta intr-o degustare propriu-zisa.

TEORIE. Primii care au avut ocazia sa patrunda astfel in tainele vinului au fost studentii aflati in ani terminali la Facultatea de Comert, directia de studiu Turism din cadrul ASE-ului. Partea teoretica a durat doua ore, timp in care Cristian Lupu le-a explicat studentilor modalitatea de producere a vinului, precum si caracteristicile lui. De asemenea a raspuns tuturor imtrebarilor venite din partea studentilor care voiau sa stie ce este un somelier si care sunt atributiile sale. "Un somelier este indispensabil intr-un restaurant cu multe stele. El selecteaza vinurile pentru meniu, le schimba o data la sase luni, organizeaza degustari, asociaza mancarurile cu vinurile cele mai potrivite" spunea Cristian Lupu.

PRACTICA. Dupa ce au invatat ca vinurile rosii se servesc in pahare mai mari fata de cele in care se servesc cele albe, studentii au trecut la etapa urmatoare: degustarea. Cristian Lupu le-a explicat novicilor ca sticlele de vin nu se desfac altfel decat folosind un tirbuson si fixand sticla de coltul unei mese. Vinurile propuse pentru degustare au fost albe si rosii, dintre care, Feteasca regala sau Cabernet Sauvignon. Au vizualizat impreuna culoarea fiecarui vin, le-au simtit olfactiv aromele, dupa care au trecut la etapa gustativa, cea mai asteptata. "Trebuie sa tinem cont ca vinurile se pun cel mai bine in valoare in compania unor alimente potrivite. Trebuie sa fim intotdeauna deschisi la tot ceea ce este nou in gastronomie", ii explica somelierul unei studente care considera ca branza cu mucegai nu este buna.

Proiectul lui Cristian Lupu a putut fi lansat datorita bunavointei conferentiarului universitar doctor Nicolae Lupu. Profesorul, de asemenea un pasionat al vinului, a fost de acord sa cedeze un curs si un seminar pentru ca somelierul sa-si poata exercita meseria. Cristian Lupu intentioneaza sa predea astfel de lectii cat mai multor studenti de la facultati diferite. Lucrul se poate intampla insa, numai daca va obtine un sprijin asemanator celui primit din partea profesorului Nicolae Lupu.

EDUCATIE
Proiectul somelierului Cristian Lupu de educare a studentilor in spiritul calitatii vinurilor a izvorat din pasiunea pe care o are fata de aceasta licoare sacra. "Proiectul acesta nu este o afacere, aici nu e deloc vorba de bani", a spus Cristian Lupu. Profesorului Nicolae Lupu care preda in cadrul ASE, Gestiunea economico-financiara a activitatilor hoteliere, a sustinut din plin acest proiect. Un alt sprijin a fost obtinut din partea unor producatori de vinuri din Romania. Ei au fost cei care au oferit spre degustare vinuri albe si rosii, de o calitate superioara. Singura dorinta a somelierului Cristian Lupu este sa gaseasca oameni deschisi cu care sa poata colabora. Studentii de la ASE s-au dovedit a fi foarte receptivi. Acest lucru s-a vazut mai ales in intrebarile pe care i le adresau somelierului.
×
Subiecte în articol: gastronomie cristi vinului lupu