x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prosoape fara pata

Prosoape fara pata

10 Mai 2005   •   00:00

  • de MONICA STEFANIA VELICU
  • OCHIUL SOACREI
  • Simt ca iar o sa-mi ies din fire. Oricat de impaciuitoare am fost eu in ultimul timp, cand vad atata indolenta nu pot sa raman insensibila. Fii-miu radea, saracul, cand mi-a spus, dar mie zau daca-mi vine sa rad vreun pic. El nu mai stie ce e normal si ce nu e, a uitat cum era la mama acasa de cand s-a insurat si de-aia i se pare amuzant ce face nevasta-sa.

    LA MASA. Ieri au venit la mine la masa, am mancat niste pui la ceaun cu mamaliguta si mujdei, ca mereu le fac ceva bun cand vin la mine, am baut cate un paharut de vin si, din vorba-n vorba, ce-mi spune fiu-meu. "Stii, mama, zice, nu mai am nici o pereche de ciorapi, i-am pierdut pe toti." "Aoleu, mama, zic si eu, da’ cum sa-i pierzi, ca doar nu te descalti pe-acolo pe unde te duci, ca asa te-am invatat." "A, nu, dar dispare cate unul de fiecare data cand ii spala nevasta-mea. Nu stiu cum se face ca in masina de spalat intra doi, dar iese unul."

    SECRETUL. Si uite asa am aflat eu despre masina de spalat a nora-mii, o adevarat cutie magica. S-o hrani cu sosetele baiatului, mai stii? Spuneti, oameni buni, ati mai auzit vreodata asa ceva? Pai m-astept ca in curand masina aia minune a lor sa inceapa sa inghita si bluze, prosoape de bucatarie si Dumnezeu mai stie ce. Nora-mea, in loc sa se rusineze, ca eu in locul ei as fi intrat in pamant, radea in hohote. Mai ales cand fii-miu a spus ca pe tricourile lui (pe care nora-mea le poarta si ea cand are chef) se poate citi tot ce a mancat ea in ultimele luni. Pai pe mine cat m-a batut mama la cap inainte sa ma marit, sa am grija cum spal si cum intind rufele pe sarma. Exista o ordine, nu asa, alandala. Cu asta n-am reusit s-o obisnuiesc, ba inca mi-a spus amuzata ca rufele tot se usuca, indiferent in ce ordine le intinzi, dar chiar sa piarda sosetele baiatului! Degeaba spun tinerii astia ca au gust estetic, habar n-au ce e aia. Pai cand te uiti si vezi camasile albe puse la intins langa cele colorate, o soseta desperecheata pusa intre doua prosoape de bucatarie... parca ti se face negru in fata ochilor.

    N-am reusit sa aflu care e misterul masinii de spalat a nora-mii, dar voi face niste cercetari. Va spun sincer ca nici puiul ala nu mi-a mai priit cand am auzit asa grozavie! Dar ce sa te faci cu una ca ea care nici macar mamaliga nu stie s-o faca fara cocoloase? Si asta in conditiile in care are la dispozitie malai grisat... Ce pretentii sa mai ai de la ea?!

    FRIPTURA DE PUI INABUSITA
  • Ingrediente:
  • un pui, ulei, legume, piper cimbru, dafin, usturoi, o lingura cu bulion, o lingurita cu faina, un pahar cu vin.
  • Preparare: Se dezoseaza puiul, se taie in bucati si se caleste putin in ulei bine incins pana incepe sa prinda o crusta. Se adauga apoi un pahar cu apa, se acopera cu un capac si se lasa la inabusit. Se aduga legumele feliate si condimentele si se mai lasa la inabusit cateva minute. Se poate da si la cuptor pentru a se rumeni frumos. Sosul format la friptura se va drege cu bulionul, lingurita de faina si paharul de vin si se mai lasa putin la fiert pana devine suficient de gros.
  • POVETE
    GRASIME. Petele de grasime de pe prosoapele de bucatarie sau de pe orice alt material se pot scoate cu apa calda si detergent de vase, varianta imbunatatita cu otet.

    VERDEATA. Daca ati patat o bluza alba cu zeama de verdeata (iarba, spanac etc.) si n-ati reusit sa scoateti pata cu nimic, nu trebuie sa disperati. Picurati putin acid lactic si alcool, apoi spalati abundent.

    MAIONEZA. Petele de maioneza se scot cu putina benzina, dupa care se clateste materialul cu apa calda din belsug.

    ULEI. Petele de ulei dispar daca pe locul respectiv se presara repede faina alba, se lasa 10 minute, apoi se freaca bine cu o perie.

    INGHETATA. Daca ati mancat inghetata si din neatentie ati reusit sa va patati bluza preferata, nu disperati. Spalati bine, apoi frecati bine cu sare fina de bucatarie locul respectiv, dupa care clatiti cu apa din abundenta.
    ×