x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prospetime

Prospetime

de Simona Chiriac    |    06 Sep 2006   •   00:00
Prospetime
CAIET DE RETETE - TOSCANA
Italienii spun despre cei din regiunea Toscana ca sunt "mangiafagioli", adica mananca bine. Nu numai cantitativ, daca ne referim doar la diversitatea retetelor culinare specifice locului, cat si calitativ. Consuma doar alimente proaspete, culese din gradina proprie. De fapt, oriunde te-ai plimba prin Toscana ai sa vezi livezi de maslini (unii chiar de sute de ani) insirate pe dealurile insorite. Casele, deosebit de atragatoare si ingrijite, au in spate gradina de legume din care poti culege aproape tot anul cate ceva. Primavara este timpul pentru anghinare si sparanghel. Vara se culeg rosiile pline de dulceata, castravetii si dovleceii. Si nu de putine ori veti intalni pomi cu rodii zemoase, din care italienii stiu sa prepare mestesugite retete. Toamna este raiul ciupercilor, in special al celor asa numite "porcini". Iar in tot anul, mancarurile se condimenteaza din belsug cu rozmarin si salvie.

SPECIALITATI. Pe langa legumele proaspete, painea este nelipsita de pe masa. Preparata cu ulei de masline, sau fara sare, ea insoteste, odata rumenita, supele si antreurile specifice acestei regiuni. Carnea este de cele mai multe ori prajita pe gratar: coaste de porc (rostinciana), fileuri (arista), ficat infasurat in ierburi aromate (fegatelli) sau porchetta. Specialitati toscane sunt si salamul cu seminte de chimen (finocchiona) ori prosciutto. Iar pentru ca fiecare masa sa fie mereu una aparte, preparatele, in special cele pe baza de carne, se servesc alaturi de un pahar cu vin Chianti, marca regiunii Toscana.

Ca desert, sunt preferate cele pe baza de aluat, in special cu migdale. Si castanele sunt la ele acasa, fie ca sunt folosite in prajituri alaturi de seminte de pin (castagnaccio) sau sub forma de clatite (necci). Cea mai renumita prajitura florentina este zuccotto (are forma unui dom, este foarte pufoasa), aromata puternic cu ciocolata, lichior si nuci.

PAPPA AL POMODORO - Supa cu paine si rosii
INGREDIENTE: 6 linguri cu ulei de masline, 4 catei de usturoi tocat, frunze de busuioc, 550 ml supa de pui, 1.200 g rosii, doua felii de paine mai veche taiata cuburi, sare, piper negru macinat.

PREPARARE: Rosiile se descojesc de pielita, se indeparteaza semintele si apoi se taie in bucati mai mari. Intr-o tigaie se incing patru linguri cu ulei si se calesc jumatate din cantitatea de usturoi si frunzele de busuioc tocate. Important este sa nu se lase usturoiul prea mult pe foc, ca sa nu capete culoarea maronie. In continuare se pun rosiile, se amesteca din cand in cand si se lasa tigaia pe foc aproximativ 20 de minute. Separat, se amesteca intr-un vas restul de usturoi cu doua linguri cu ulei si crutoanele de paine. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust, apoi se tine aceasta compozitie pe foc pana cand capata o frumoasa culoare aurie. La sfarsit se amesteca, pe foc, compozitiile de rosii si paine impreuna cu supa. Se tine timp de 10 minute, apoi se serveste.

BRUSCHETTA - Paine cu usturoi

INGREDIENTE: 4 felii de paine (de preferat bagheta sau franzela), un catel de usturoi, doua linguri cu ulei de masline, sare si piper.
PREPARARE: Feliile de paine se cresteaza putin cu un cutit si se pun la prajit pe un gratar sau intr-o tava in cuptor. Cand sunt gata, se freaca repede cu usturoi, ulei, sare si piper. Se servesc imediat, cat sunt calde, alaturi de paste. Alte variante ale acestei retete au ca ingredinte busuiocul si cubuletele de rosii.

GAMBERI E CANNELLINI ALLA TOSCANA - Crevete cu boabe mari de fasole

INGREDIENTE: 20 crevete, rozmarin, 200 g fasole, 4 linguri cu ulei de masline, doua rosii, sare, piper, 3 catei de usturoi.
PREPARARE: Fasolea se lasa la inmuiat peste noapte si apoi se fierbe in apa cu putina sare pana cand se inmoaie suficient de mult. Usturoiul se curata si se taie felii. Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se caleste usturoiul. Apoi se scoate si se lasa deoparte, pentru ca nu va mai fi folosit. In aceeasi tigaie se prajesc crevetele, pe ambele parti, aproximativ 90 de secunde. Se adauga rosiile curatate de pielita si tocate, rozmarinul, fasolea scursa, apa, sarea si piperul, dupa gust. Se mai tine pe foc, inca 3 minute, la foc mediu. Pe o farfurie se asaza crevetele impreuna cu sosul format. Ca o alternativa, se poate turna deasupra ulei de masline.

PROSCIUTTO CON FRUTTI - Prosciutto cu fructe

INGREDIENTE: 8 felii de prosciutto, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, fructe, ierburi aromate.
PREPARARE: Se pot folosi piersici, struguri, pepeni sau smochine. Mai intai, se pregatesc fructele. Piersicile si pepenele se taie in felii, iar smochinele in sferturi. Fiecare felie sau sfert de fruct se infasoara in prosciutto. Ierburile aromate (rozmarin, busuioc) se lasa pentru cateva minute intr-un sos preparat din suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper, dupa gust. Pe o farfurie se asaza ierburile aromate scurse de sos. Peste ele se pun feliile de fructe infasurate in prosciutto.

AMARETTI - Fursecuri cu migdale

INGREDIENTE: 250 g migdale, 250 g zahar, 3 oua, unt, zahar vanilinat.
PREPARARE: Migdalele se descojesc si se farama (se poate folosi si robotul de bucatarie). Se amesteca praful de migdale impreuna cu zaharul tos. Se separa albusurile de galbenusuri. Intr-un vas mai inalt se bat albusurile spuma impreuna cu un pliculet cu zahar vanilinat si apoi se adauga in ploaie amestecul de migdale si zahar. Se amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia. O tava se unge foarte bine cu unt si, cu ajutorul unei lingurite, se pun gramajoare din compozitie. Este important sa se lase un oarecare spatiu intre ele, pentru ca in timpul coacerii, amaretti isi mareste volumul. Tava se lasa deoparte timp de doua ore inainte de a o introduce in cuptor. Se coc in cuptor, la foc potrivit, timp de aproximativ o jumatate de ora.

SEPPIE IN ZIMINO - Sepie in sos

INGREDIENTE: un kg sepie, un kg sfecla, 300 g rosii, o ceapa rosie, doua teline, o legatura de patrunjel, sare si piper, ulei de masline.
PREPARARE: Ceapa si telina se curata si se dau pe razatoare sau se toaca foarte marunt. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se calesc ceapa si telina pana cand se inmoaie suficient de mult. Sfecla se curata si se taie felioare. Se adauga peste ceapa, se acopera tigaia cu un capac si se lasa la inabusit aproximativ un sfert de ora. Se adauga in continuare sepia taiata cubulete, se lasa cateva minute si apoi se adauga rosiile descojite si taiate marunt. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa tigaia pe foc pana cand sepia se inmoaie si este gata. Inainte de a servi, se presara patrunjel proaspat tocat.
×
Subiecte în articol: sare usturoi paine ulei piper măsline lasa