x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Prospeţimea – atuul bucatelor turceşti

0
Autor: Florina Grigorie 06 Aug 2008 - 00:00

Renumită încă din timpul Imperiului Otoman, bucătăria turcească a cunoscut perioada ei de vîrf între anii 1453 şi1650.



Renumită încă din timpul Imperiului Otoman, bucătăria turcească a cunoscut perioada ei de vîrf între anii 1453 şi1650.

Este momentul în care îşi pune amprenta asupra gastronomiilor din Estul Europei şi din Orientul Mijlociu, în locurile care s-au aflat sub influenţa administrativă, politică, economică a Imperiului.

Foarte multe reteţe cu origini turceşti se regăsesc şi astăzi în aceste zone: peşte în ulei de măsline, salate cu iaurt, deserturi cu sirop, legume umplute.

Ingrediente variate

Varietatea reliefului şi climatul benefic au adus în bucătăria turcească ingrediente deosebite de la o zonă la alta, precum ardeiul iute şi pepenele galben în sud, ceaiul în zona de nord. Viţa-de-vie turcească este recunoscută pentru un anumit soi de strugure galben, denumit “sultană”.

În oraşele din sudul ţării se păstrează obiceiul de a se planta viţa-de-vie chiar şi pe balcon. Mai toate livezile abundă în fistic şi măslini.

Deschiderea la mare (Neagră, Marmara, Mediterană, Egee) înseamnă, pentru arta culinară, preparate din peşte şi fructe de mare, iar în ceea ce priveşte carnea sînt preţuite mielul şi puiul, în vreme ce porcul lipseşte, fiind interzis în Islam.

Prospeţimea este foarte importantă pentru turci. Pîinea trebuie să fie proaspătă. Fructele şi legumele, de asemenea. Doar iarna, turcii preferă caise uscate, măsline, alune şi nuci. Ca o curiozitate, Turcia este este cel mai mare exportator de alune din Europa.

În pieţe se respectă obiceiul de a gusta înainte de a cumpăra. Aici, pe tarabe se găsesc miere de ambră, ardei, săculeţi cu ceai, fructe proaspete sau uscate, condimente, bureţi de mare, măsline.

Cele mai apreciate condimente sînt chimenul, pătrunjelul, menta, usturoiul şi mărarul. Ele dau bucatelor turceşti acel gust inconfundabil, care te convinge să revii în inima Anatoliei.

Çoban salatasi

Salata ciobanului

Ingrediente: un kg roşii mijlocii, 500 g castraveţi, 5 ardei iuţi verzi, 5 cepe, o jumătate de legătură de pătrunjel, 4 ridichi roşii; pentru sos: o ceaşcă de ulei de măsline, o lingură de oţet, sare; pentru decor: frunze de salată verde.

Preparare: Curăţă roşiile şi taie-le cubuleţe. Curăţă ardeii iuţi de codiţe şi de seminţe şi taie-i cubuleţe. Curăţă ceapa şi taie-o felii. Curăţă castraveţii şi taie-i pe lungime, apoi cubuleţe (foarte mărunt). Spală şi toacă frunzele de pătrunjel. Amestecă toate ingredientele. Mixează toate elementele sosului şi toarnă-l peste salată. Serveşte totul pe frunze de salată verde.

Cacik

Iaurt cu castraveţi

Ingrediente: 5 castraveţi de mărime mijlocie, un kg de iaurt gras, 6 căţei de usturoi, două căni de apă, o jumătate de cană de ulei de măsline, o jumătate de legătură de mărar, sare.

Preparare: Curăţă castraveţii, taie-i în patru (pe lungime), apoi în cubuleţe. Amestecă încontinuu, turnînd puţin cîte puţin şi apa. Adaugă uleiul de măsline şi decorează cu mărar.

Firinda Sültaç

Budincă de orez copt

Ingrediente: 6 linguri de orez, 4 căni de apă, 4 gălbenuşuri de ouă, 10 căni de lapte, o cană de zahăr, o linguriţă de mastic pisat, 6 linguri de amidon de grîu.

Preparare: Alegeţi orezul, spălaţi-l şi scurgeţi apa. Adăugaţi orezul într-un vas cu apă rece şi aduceţi la fierbere, pînă ce boabele de orez devin moi. Scurgeţi excesul de apă. Dizolvaţi amidonul  de grîu în jumătate de cană de apă. Pisaţi masticul împreună cu zahărul. Într-un alt vas bateţi gălbenuşurile de ou şi adăugaţi laptele, masticul şi orezul fiert. Puneţi la foc mediu şi încălziţi, adăugaţi puţin cîte puţin amidonul diluat. Cînd compoziţia începe să clocotească turnaţi-o în vase de iena. Vasele de iena le puneţi într-o tavă umplută cu apă pînă la jumătate, astfel încît să nu depăşească înălţimea vaselor. Puneţi tava în cuptor şi coaceţi la o temperatură de 200ÞC timp de 25 de minute, pînă ce se formează la suprafaţă o crustă maronie. Se serveşte rece.

Kiliç şiş

Frigărui din peşte-spadă

Ingrediente:
un kg file de peşte-sabie, 4 roşii medii, două lămîi tăiate felii, 5 ardei iuţi verzi, 30 de frunze de dafin mici; pentru marinată: o ceapă tocată, 5 frunze de dafin, doi căţei de usturoi pisaţi, o linguriţă de piper, o linguriţă de sare, două linguri de zeamă de lămîie, o cană de ulei de măsline, o lingură de bulion.

Preparare: Scoate oasele şi pielea peştelui. Taie peştele în cuburi de 3 cm. Taie roşiile şi scoate seminţele. Curăţă şi taie ardeii cubuleţe de 3 cm. Pune peştele într-un castron împreună cu ingredientele pentru marinată şi amestecă. Lasă deoparte timp de 20 de minute. Pune cîte patru cubuleţe de peşte pe fiecare frigăruie de inox cu o bucată de roşie, una de lămîie, una de ardei şi o foaie de dafin între ele. Ia ce a mai rămas din marinată şi toarnă peste frigăruile preparate. Lasă-le în marinată 5 minute, pentru îmbunătăţirea gustului. Frige-le pe grătar de cărbuni sau electric, învîrtind constant frigăruile. Se servesc cu garnitură de lămîi sau cartofi fierţi şi cu salată.

Asma yapragŠinda sardalya

Sardine în foi de viţă

Ingrediente:
50 de sardine, 50 de frunze de viţă; pentru marinată: sare, suc de lămîie de la două lămîi, o linguriţă de boabe de piper alb, o cană de ulei de măsline.

Preparare: Înlătură oasele peştilor, dar păstrează capul şi coada. Amestecă ingredientele pentru marinată într-un castron. Usucă bine peştii, apoi toarnă marinata peste ei. Înmoaie frunzele în apă fierbinte, apoi în apă rece, dacă sînt proaspete. Dacă sînt din saramură, ţine-le în apă caldă pînă iese sarea. Pune frunzele pe o suprafaţă curată, cu faţa lucioasă în jos. Pune sardinele la baza fiecărei frunze şi ruleaz-o, fără a acoperi capul şi coada. Pune-le pe o tavă de copt, aşezîndu-le cu faţa rulată deasupra. Unge frunzele cu ulei de măsline. Găteşte pe un grătar de cărbuni timp de 15 minute, întorcînd peştele pe ambele părţi. Pune felii de lămîie ca garnitură. Preparatul se serveşte cald, cu salată. Presară suc de lămîie pe sardine după ce le scoţi din frunze.

Tarhana çorbasi

Ciorbă de trahana cu carne tocată

Ingrediente: 200 g trahana de grîu, 2,5 litri supă din carne de oaie sau de vită, două căni de apă, 4 linguri de unt, 250 g carne de oaie tocată (fără grăsime), o linguriţă de paprika, patru roşii, sare.

Preparare: Pune supa de carne într-o oală la fiert. Desfă trahanaua în două căni de apă rece, lăsînd-o deoparte 20 de minute. Adaugă apoi restul de lichid (supa caldă), amestecă şi pune pe aragaz la foc mic, lăsînd să fiarbă pînă începe să prindă consistenţă. Căleşte carnea tocată în unt, adaugă roşiile (tocate) şi paprika. Amestecă apoi totul cu supa de trahana şi mai lasă două minute pe foc, să îşi ia gustul unele de la celelalte.
Citeşte mai multe despre:   două,   apă,   măsline,   frunze,   ingrediente,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor

Azi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis Ianău reinterpretează muzica clasică pe scena X Factor
Galerie Foto La doar 26 de ani, Narcis Ianău, o prezență apreciată pe marile scene ale lumii, profită de fiecare ocazie pentru a-și forța limitele artistice. Astăzi, de la 20.30, la Antena 1, Narcis îi surprinde...

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express: ”Mirosea tot a cămilă”

Experiențe culinare pentru concurenții Asia Express:  ”Mirosea tot a cămilă”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, toate cele nouă echipe ce au acceptat aventura celui mai dur reality show continuă traseul de pe Drumul Împăraților în cea de-a doua etapă din Turcia. Și pentru că orice...

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider detaşat de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1 ...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor

Târnava Mare, raiul bicicliștilor
Galerie Foto Combinația între satele tradiționale izolate și posibilitățile multiple de a petrece foarte mult timp în natură este ideală, în această perioadă în care revin restricțiile. Turism se poate face și în...

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...
Serviciul de email marketing furnizat de