x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Provocări gastronomice pentru Hemingway

0
Autor: Gabriela Boeriu 02 Iul 2008 - 00:00

Pasiunea pe care o pun spaniolii în tot ceea ce fac e cunoscută în întreaga lume. Cu firea lor primitoare şi volubilă te fac să te simţi ca acasă atunci cînd le păşeşti pragul, în minunata Spanie. Fie că se datorează climei calde sau sîngelui fierbinte care le curge prin vene, hispanicii ştiu cum să te întîmpine, pentru ca nu cumva să le uiţi meleagurile, obiceiurile şi zîmbetul larg.



Pasiunea pe care o pun spaniolii în tot ceea ce fac e cunoscută în întreaga lume. Cu firea lor primitoare şi volubilă te fac să te simţi ca acasă atunci cînd le păşeşti pragul, în minunata Spanie. Fie că se datorează climei calde sau sîngelui fierbinte care le curge prin vene, hispanicii ştiu cum să te întîmpine, pentru ca nu cumva să le uiţi meleagurile, obiceiurile şi zîmbetul larg.

Bucate de neuitat pe plaja Malvarosa

Unul dintre primele lucruri pe care le faci cînd ajungi într-o ţară străină este să guşti din bucatele specifice locului respectiv, căci doar vii de la drum, eşti înfometat şi însetat. Treaba cu însetarea se rezolvă uşor. Din nenumăratele băuturi, gazdele îţi recomandă să savurezi o "sangria" rece – "sangre" în spaniolă înseamnă "sînge" –, preparat pe care îl poţi asemui cu britanicul punch. Conţinutul acestei băuturi este complex, are un gust răcoritor, dar şi înşelător. Căci tăria lui te face să simţi pe propria-ţi piele cum e să ai "sangre caliente".

Cît despre partea cu bucatele, cei din regiunea valenciană se vor mîndri cu a lor "paella" – o mîncare savuroasă, pe bază de orez cu pui, carne de iepure sau fructe de mare. Se spune că scriitorul Ernest Hemingway ar fi mîncat pentru prima dată paella în acest loc şi s-ar fi îndrăgostit pe dată de această delicatesă, care merge minunat cu o bere rece sau cu un vin bun.

Situată pe coasta de est a Mediteranei, Valencia îţi oferă privilegiul de a fi împlinit pe de-a-ntregul, atunci cînd iei micul dejun, prînzul sau cina, în  sensul că poţi savura bucate excelente, în "compania" unui apus sau a unui răsărit "de 5 stele", de pe întinsa plajă Malvarosa.

Nici mîncarea şi nici apusul un le vei uita niciodată. Exact aşa cum îşi doresc valencienii…

Gazapacho marinero

(Supa marinarului)
Ingrediente: un kg de peşte mic, 4 bucăţi de peşte sabie, două roşii descojite, 3-4 căţei de usturoi, 100 g ceapă, 8 midii, 8 scoici, 4 crevete, 4 crevete roşii, ardei roşu uscat, o linguriţă de cimbru sălbatic (mărunţit), 100 g făină, 25 g drojdie de bere, sare, ulei de măsline.

Preparare: Turnaţi făina într-un bol, adăugaţi un vîrf de sare şi jumătate din drojdia de bere şi apă. Amestecaţi şi frămîntaţi bine pentru a forma aluatul. Acoperiţi totul cu o pînză unsă cu ulei şi, după o oră, dizolvaţi restul de drojdie în apă şi încorporaţi bine în aluat. Lăsaţi acest aluat să stea opt ore la dospit. După ce aluatul a crescut, rupeţi bucăţi din el şi formaţi mingiuţe cît o nucă, pe care le turtiţi cu podul palmei. Coaceţi aceste turte în cuptor timp de 10 minute, la 160 de grade. Preparaţi o supă de peşte (folosind peşte mic, pe care îl fierbeţi şi apoi strecuraţi zeama). Prăjiţi ardeiul roşu uscat într-o tigaie, apoi zdrobiţi-i împreună cu usturoiul într-un mojar. Adăugaţi roşiile curăţate de pieliţă şi seminţe şi apoi tocate foarte mărunt. Puneţi ceapa tocată  într-o tigaie, împreună cu uleiul unde aţi prăjit ardeiul. Cînd se înmoaie, adăugaţi peştele-sabie, moluştele şi crevetele. După cîteva minute, cînd midiile şi scoicile s-au desfăcut, adăugaţi usturoiul zdrobit, ardeiul şi sosul de tomate şi ceapă.

Turnaţi fiertura (supa) de peşte, cimbrul sălbatic şi săraţi după gust. Luaţi de pe foc pentru 5 minute şi adăugaţi turta, ruptă în bucăţi. Acest fel de mîncare ar trebui să aibă consistenţa unui sos nici prea gros, nici prea subţire.

Oletta

(Tocăniţă de porc)
Ingrediente: 250 g coaste de porc, o jumătate de ureche de porc, un picior de porc, 150 g fasole albă, 150 g fasole pestriţă, 150 g făină, doi cîrnaţi cu sînge (asemănători cu sîngeretele), doi morcovi, doi napi, 4 bucăţi de cardon (varietate de scai comestibil), un cartof dulce, două frunze de sfeclă roşie, sare, ulei de măsline.

Preparare: Lăsaţi fasolea să se umfle în apă peste noapte. Spălaţi şi tăiaţi legumele. Puneţi toate ingredientele într-un vas cu apă şi condimentaţi după gust. Fierbeţi conţinutul la foc mic timp de două ore şi jumătate. Cu aproximativ 3 minute înainte de a stinge focul, descojiţi pieliţa cîrnaţilor, tăiaţi-i bucăţele şi presăraţi-i deasupra tocăniţei.

Fideuà

(Paella de paste)
Ingrediente: 500 g peşte mic proaspăt, 500 g ton mărunţit, o roşie, doi ardei roşii uscaţi, 6 căţei de usturoi, 250 g pui de calamar, trei fîşii de ardei dulce roşu, 375 g fideuà (paste scurte, groase şi goale pe dinăuntru), şofran, ulei de măsline, sare.

Preparare: Fierbeţi la foc uşor peştele mic în apă cu puţin ulei şi doi căţei de usturoi, după care strecuraţi fiertura de peşte. Aruncaţi resturile din peştele mic rămas după strecurat. Prăjiţi uşor apoi ardeiul roşu uscat, roşia şi fîşiile de ardei roşu dulce. Zdrobiţi atît fîşiile de ardei dulce, cît şi usturoiul într-un mojar şi condimentaţi după gust. Puneţi ulei într-o tigaie de făcut paella. Amestecaţi pastele cu acest ulei în tigaie, la foc mic, pentru cîteva minute. Adăugaţi ardeiul roşu uscat, şofranul, puiul de calamar şi amestecaţi în tigaie de cîteva ori. Adăugaţi fiertura de peşte şi lăsaţi la fiert pentru 15-18 minute. Exact înainte de a fi gata adăugaţi fîşiile de ardei roşu. La sfîrşit, pentru a fi gata, trebuie doar întorşi tăiţeii..
Citeşte mai multe despre:   peste,   ulei,   roşu,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de