x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Provocări gastronomice pentru Hemingway

0
Autor: Gabriela Boeriu 02 Iul 2008 - 00:00

Pasiunea pe care o pun spaniolii în tot ceea ce fac e cunoscută în întreaga lume. Cu firea lor primitoare şi volubilă te fac să te simţi ca acasă atunci cînd le păşeşti pragul, în minunata Spanie. Fie că se datorează climei calde sau sîngelui fierbinte care le curge prin vene, hispanicii ştiu cum să te întîmpine, pentru ca nu cumva să le uiţi meleagurile, obiceiurile şi zîmbetul larg.



Pasiunea pe care o pun spaniolii în tot ceea ce fac e cunoscută în întreaga lume. Cu firea lor primitoare şi volubilă te fac să te simţi ca acasă atunci cînd le păşeşti pragul, în minunata Spanie. Fie că se datorează climei calde sau sîngelui fierbinte care le curge prin vene, hispanicii ştiu cum să te întîmpine, pentru ca nu cumva să le uiţi meleagurile, obiceiurile şi zîmbetul larg.

Bucate de neuitat pe plaja Malvarosa

Unul dintre primele lucruri pe care le faci cînd ajungi într-o ţară străină este să guşti din bucatele specifice locului respectiv, căci doar vii de la drum, eşti înfometat şi însetat. Treaba cu însetarea se rezolvă uşor. Din nenumăratele băuturi, gazdele îţi recomandă să savurezi o "sangria" rece – "sangre" în spaniolă înseamnă "sînge" –, preparat pe care îl poţi asemui cu britanicul punch. Conţinutul acestei băuturi este complex, are un gust răcoritor, dar şi înşelător. Căci tăria lui te face să simţi pe propria-ţi piele cum e să ai "sangre caliente".

Cît despre partea cu bucatele, cei din regiunea valenciană se vor mîndri cu a lor "paella" – o mîncare savuroasă, pe bază de orez cu pui, carne de iepure sau fructe de mare. Se spune că scriitorul Ernest Hemingway ar fi mîncat pentru prima dată paella în acest loc şi s-ar fi îndrăgostit pe dată de această delicatesă, care merge minunat cu o bere rece sau cu un vin bun.

Situată pe coasta de est a Mediteranei, Valencia îţi oferă privilegiul de a fi împlinit pe de-a-ntregul, atunci cînd iei micul dejun, prînzul sau cina, în  sensul că poţi savura bucate excelente, în "compania" unui apus sau a unui răsărit "de 5 stele", de pe întinsa plajă Malvarosa.

Nici mîncarea şi nici apusul un le vei uita niciodată. Exact aşa cum îşi doresc valencienii…

Gazapacho marinero

(Supa marinarului)
Ingrediente: un kg de peşte mic, 4 bucăţi de peşte sabie, două roşii descojite, 3-4 căţei de usturoi, 100 g ceapă, 8 midii, 8 scoici, 4 crevete, 4 crevete roşii, ardei roşu uscat, o linguriţă de cimbru sălbatic (mărunţit), 100 g făină, 25 g drojdie de bere, sare, ulei de măsline.

Preparare: Turnaţi făina într-un bol, adăugaţi un vîrf de sare şi jumătate din drojdia de bere şi apă. Amestecaţi şi frămîntaţi bine pentru a forma aluatul. Acoperiţi totul cu o pînză unsă cu ulei şi, după o oră, dizolvaţi restul de drojdie în apă şi încorporaţi bine în aluat. Lăsaţi acest aluat să stea opt ore la dospit. După ce aluatul a crescut, rupeţi bucăţi din el şi formaţi mingiuţe cît o nucă, pe care le turtiţi cu podul palmei. Coaceţi aceste turte în cuptor timp de 10 minute, la 160 de grade. Preparaţi o supă de peşte (folosind peşte mic, pe care îl fierbeţi şi apoi strecuraţi zeama). Prăjiţi ardeiul roşu uscat într-o tigaie, apoi zdrobiţi-i împreună cu usturoiul într-un mojar. Adăugaţi roşiile curăţate de pieliţă şi seminţe şi apoi tocate foarte mărunt. Puneţi ceapa tocată  într-o tigaie, împreună cu uleiul unde aţi prăjit ardeiul. Cînd se înmoaie, adăugaţi peştele-sabie, moluştele şi crevetele. După cîteva minute, cînd midiile şi scoicile s-au desfăcut, adăugaţi usturoiul zdrobit, ardeiul şi sosul de tomate şi ceapă.

Turnaţi fiertura (supa) de peşte, cimbrul sălbatic şi săraţi după gust. Luaţi de pe foc pentru 5 minute şi adăugaţi turta, ruptă în bucăţi. Acest fel de mîncare ar trebui să aibă consistenţa unui sos nici prea gros, nici prea subţire.

Oletta

(Tocăniţă de porc)
Ingrediente: 250 g coaste de porc, o jumătate de ureche de porc, un picior de porc, 150 g fasole albă, 150 g fasole pestriţă, 150 g făină, doi cîrnaţi cu sînge (asemănători cu sîngeretele), doi morcovi, doi napi, 4 bucăţi de cardon (varietate de scai comestibil), un cartof dulce, două frunze de sfeclă roşie, sare, ulei de măsline.

Preparare: Lăsaţi fasolea să se umfle în apă peste noapte. Spălaţi şi tăiaţi legumele. Puneţi toate ingredientele într-un vas cu apă şi condimentaţi după gust. Fierbeţi conţinutul la foc mic timp de două ore şi jumătate. Cu aproximativ 3 minute înainte de a stinge focul, descojiţi pieliţa cîrnaţilor, tăiaţi-i bucăţele şi presăraţi-i deasupra tocăniţei.

Fideuà

(Paella de paste)
Ingrediente: 500 g peşte mic proaspăt, 500 g ton mărunţit, o roşie, doi ardei roşii uscaţi, 6 căţei de usturoi, 250 g pui de calamar, trei fîşii de ardei dulce roşu, 375 g fideuà (paste scurte, groase şi goale pe dinăuntru), şofran, ulei de măsline, sare.

Preparare: Fierbeţi la foc uşor peştele mic în apă cu puţin ulei şi doi căţei de usturoi, după care strecuraţi fiertura de peşte. Aruncaţi resturile din peştele mic rămas după strecurat. Prăjiţi uşor apoi ardeiul roşu uscat, roşia şi fîşiile de ardei roşu dulce. Zdrobiţi atît fîşiile de ardei dulce, cît şi usturoiul într-un mojar şi condimentaţi după gust. Puneţi ulei într-o tigaie de făcut paella. Amestecaţi pastele cu acest ulei în tigaie, la foc mic, pentru cîteva minute. Adăugaţi ardeiul roşu uscat, şofranul, puiul de calamar şi amestecaţi în tigaie de cîteva ori. Adăugaţi fiertura de peşte şi lăsaţi la fiert pentru 15-18 minute. Exact înainte de a fi gata adăugaţi fîşiile de ardei roşu. La sfîrşit, pentru a fi gata, trebuie doar întorşi tăiţeii..
Citeşte mai multe despre:   peste,   ulei,   roşu,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”

Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, la Antena 1: „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă!”
Galerie Foto Începând din 21 iunie, jurnalistul Marius Pancu va prezenta Observatorul de Noapte, de luni până joi, la Antena 1. „Sunt nerăbdător să mă reîntâlnesc cu telespectatorii, în direct, din noua casă! Cu...

Serialul Adela, lider de audienţă

Serialul Adela, lider de audienţă
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cele mai noi episoade ale serialului Adela, difuzate aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul produs de...

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!

Dorian Popa, cuprins de emoții la Next Star: ”Nu pot să mai vorbesc, pentru că deja dau în plâns!
Nu e ușor ca cineva să îl lase fără cuvinte pe Dorian Popa, cu atât mai puțin să îl emoționeze până la lacrimi, dar un concurent reușește asta sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție...

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase

Patru trucuri pentru plante mai sănătoase
Galerie Foto Cu toate ploile şi lipsa tratamentelor, nu doar florile de curte sunt afectate, ci şi cele de apartament. Aşa că Oana Matei, inginer horticultor, are câteva sfaturi pentru plantele noastre din...

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală

Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală
Sportul după pandemie. Actorul Will Smith îşi reaminteşte exerciţiile la sală, într-un clip amuzant devenit viral. Actorul a postat un clip amuzant pe Twitter, în care face mai multe exerciţii în...

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei

Hoteluri care spun istoria modernă a litoralului Bulgariei
Unele hoteluri n-au fost construite la întâmplare, iar istoria lor este importantă pentru a-nțelege cum s-au dezvoltat anumite zone turistice. Hotelul fostului președinte al Bulgariei este un astfel de punct de...

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă  alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă   alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani
Juratul Ștefan Bănică va povesti cu emoție, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star, despre cum s-a simțit când a urcat prima dată pe scenă alături de celebrul său tată.  ...

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...
Serviciul de email marketing furnizat de