x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Puncte dulci

Puncte dulci

29 Iun 2005   •   00:00
Puncte dulci

Dragii mei, sa va spun ce idee mi-a venit. Ramane intre noi. Sa va zic! Voua va place gustul visinelor? Cei care raspund "da" sa ma scuze, dar asa crude mi se par foarte… necomestibile. Nu stiu de ce.
Poate pentru ca atunci cand eram mica, m-am cocotat intr-un visin din spatele casei bunicii si am mancat atat de multe fructe, incat aproape ca mi s-a facut rau. Si de atunci, gata, am terminat orice prietenie cu ele. Asa este cand esti calic si nu te multumesti cu cat poti duce. Dar daca fructele ca atare imi sunt tare nesuferite, prajiturile si chisalita sunt un deliciu. Mai ales pe caldurile astea, care te fac sa scoti limba afara de un cot, ca un caine, sunt o adevarata salvare. Prajitura aceea pufoasa cu visine, care nu numai ca se face foarte simplu, dar este si economica. Cand eram mica, ii ziceam "prajitura cu puncte". Poate din cauza visinelor care ieseau frumos din prajitura, ca niste puncte dulci. Acum, daca v-am tot laudat prajitura asta minunata, sa va spun si reteta.

Cum v-am zis, este foarte simpla si nici nu va costa mult (ca asa suntem noi cei trecuti peste o varsta, ne mai uitam si la aspectul asta).

Aveti nevoie de 300 grame de visine, 6 oua, 200 grame de zahar, 200 grame de faina si zahar vanilinat. Ca sa o preparati, trebuie la inceput sa separati galbenusurile de albusuri. Pe acestea din urma le bateti cu mixerul si adaugati zaharul si praful de copt (cam cat credeti voi ca este de cuviinta). Galbenusurile se amesteca bine cu sarea si zaharul vanilinat si se toarna peste albusuri impreuna cu faina. Apoi, compozitia se pune intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, peste care se pun visinele fara samburi si date prin faina. O dati la foc potrivit cam o jumatate de ora. Felul in care o serviti depinde de gustul vostru. O puteti pudra cu zahar farin sau puteti pune putina frisca. Nu prea multa, ca apoi va fi prea dulce si nu veti mai simti gustul visinelor. (Matusa Elvira)

SECRET
Exista o mica taina pe care vreau s-o impart cu voi.
O stiu de ani intregi de la o vecina.
Daca vreti ca visinele pe care le folositi pentru a umple diverse prajituri sa se scurga foarte bine de apa dupa scoaterea samburilor trebuie doar sa presarati deasupra lor un strat consistent de zahar si faina de cartofi.
Dupa zece minute le puteti folosi pentru a umple sau decora desertul favorit.

POVETE
ELASTIC. Cand pregatim un aluat ce trebuie intins in foi subtiri, ii adaugam la framantat o lingurita de sare si doua linguri de otet (la un kilogram de faina). In acest fel aluatul va avea o mai buna elasticitate.

FARIN. Pentru aluaturile din albusuri, cele de tip "meringue" sau cele de tip "limbi de pisica" este preferabil ca albusul sa se bata cu zahar tos, nu cu zahar pudra.

INLOCUIRE. Cand trebuie sa preparam o prajitura cu 4-5 oua (in afara de tort) si ne lipseste unul din ele, acesta poate fi inlocuit cu o lingura de smantana, lapte sau sifon.

SPUMA. Daca untul sau margarina nu fac spuma la frecat, putem pune la incalzit castronul cu unt intr-un vas cu apa clocotita si abia apoi continuam sa il batem sau putem sa presaram deasupra praf de faina.

DOSPIT. Cand aluatul dospit a crescut suficient, dar nu aveti timp la dispozitie ca sa fie asezat imediat in forme si introdus in cuptor, pentru a opri cresterea se asaza deasupra lui o hartie bine imbibata cu apa si scuturata.
×
Subiecte în articol: făină