RETETE CU ADRESA
Avocado este originar din America de Sud. Denumirea ii este data de azteci, care uimiti de forma lui i-au spus: "ahuacatl". Cuvantul se traduce prin testicule. Din aceasta cauza, i s-a dus faima ca ii ajuta pe cei neputinciosi in ale dragostei, fie barbati sau femei. In urma unor descoperiri facute in siturile arheologice din Peru, s-a ajuns la concluzia ca avocado era consumat din secolul VIII i.Ch. Cercetatorii au tras concluzia ca aztecii ingropau seminte de avocado alaturi de cei decedati, pentru ca, pe lumea cealalta, acest fruct afrodiziac ii poate ajuta. Cand Hernando Cortez a cucerit Mexicul in 1519, a descoperit ca fructele de avocado erau "piesa de rezistenta" a dietei bastinasilor.
Din punct de vedere nutritional, avocado difera de celelalte fructe prin faptul ca nu acumuleaza zahar pe masura ce creste. Mai mult de atat, contine mai multe proteine, potasiu, magneziu, acid folic, vitaminele E si K, decat oricare alt fruct. Daca doriti sa va tratati acasa, trebuie sa luati in considerare faptul ca fructele de avocado insuficient coapte pot fi toxice. Aceleasi caracteristici le au si frunzele unor specii de avocado. In schimb, ajuns la maturitate, fructul va poate trata. Coaja lui poate avea calitati de antibiotic si ajuta la inlaturarea parazitilor intestinali si ca remediu pentru dizenterie. Uleiul preparat din seminte de avocado se poate aplica pe piele in cazul unor eruptii.
PE GLOB
|
Avocado are diferite intrebuintari. Brazilienii il folosesc pentru a face inghetata. In Filipine piureul de avocado cu lapte si zahar este o delicatesa. Aceeasi utilizare i se da si in Taiwan. Jamaicanii prepara supa rece, iar in Nigeria este umplut cu branza si bagat la cuptor. Coreenii amesteca avocado cu lapte, mixtura pe care o folosesc ca lotiune pentru masaj.
|
|
Citește pe Antena3.ro CIUPERCI CU AVOCADOIngrediente: 200 gr sunca, 6 cepe mici, 4 linguri suc de lamaie, 600 g ciuperci, 4 fructe de avocado, 2 linguri de coriandru, 6 linguri de otet, o jumatate de lingura de zahar, 12 linguri de ulei de masline, sare, piper. Preparare: Se curata ciupercile, se spala bine, se scurg de apa, apoi se taie felii subtiri. Peste ele se toarna suc de lamaie ca sa nu se oxideze. Sunca se taie cubulete, iar ceapa se taie solzisori. Separat, se taie fructele de avocado in doua pe lungime, se scot samburii si pulpa cu ajutorul unei lingurite. Se marunteste pulpa fructelor si se pune intr-o salatiera, iar peste ea se adauga sunca taiata cubulete, ceapa si ciupercile scurse de zeama de lamaie. Se adauga coriandrul. Separat, se amesteca bine si otetul cu sare, zahar si 8 linguri de ulei de masline. Salata obtinuta se asaza in cojile de avocado, peste ea se toarna sucul, se condimenteaza si se serveste imediat.SALATA DE PUI CU AVOCADOIngrediente: doi piepti de pui fierti, un fruct de avocado, doua portocale, un castravete verde, doua mere, o sfecla rosie, trei linguri cu maioneza, sare, piper, o lingurita cu sos englezesc. Preparare: Pieptul de pui se taie cuburi mici, castravetele se taie joulien, merele si sfecla rosie de asemenea, portocalele se descojesc, apoi se scot feliile una cate una, in final se curata de coaja fructul de avocado, se taie pe jumatate, se indeparteaza samburele si se taie felii subtiri (fructul de avocado oxideaza foarte repede in contact cu aerul, asa ca el va fi adaugat intotdeauna la finalul pregatirii salatei, si cu putin timp inaintea servirii), se adauga maioneza, condimentele, se amesteca usor. Se serveste in cupe de sampanie sau salatiere, se decoreaza cu felii de lamaie, salata verde, frunze de patrunjel.AVOCADO CU SMANTANAIngrediente: o jumatate de banana uscata, o jumatate de avocado, o jumatate de banana, o lingurita de suc proaspat de lamaie, 100 g branza de vaci, 25 gr smantana. Preparare: Bananele uscate se taie in rondele si se pun aproximativ trei ore la inmuiat. Avocado si jumatatea de banana se taie in bucati foarte mici, bananele uscate se amesteca cu suc proaspat de lamaie si, din toate aceste ingrediente, se face un piure. Se pune branza de vaci, amestecand bine pana cand se obtine o compozitie omogena. Dupa preferinta, se poate adauga putina smantana subtire si se serveste imediat. |