x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Puterea de dincolo de fire

Puterea de dincolo de fire

de Simona Chiriac    |    07 Feb 2007   •   00:00
Puterea de dincolo de fire
CALENDAR GASTRONOMIC
In mitologia populara, fiecare fenomen al naturii este intruchipat de o fiinta cu trasaturi distincte. De exemplu, de cele mai multe ori ciuma este reprezentata de o femeie batrana, atat de batrana, incat nu i se pot numara vreodata anii. Si pe cat este de batrana, pe atat este de urata si de nemiloasa. Prin aceasta intruchipare a unei boli, romanul incearca sa descopere mecanismul intern si sa anihileze ceea ce i se pare ca este deosebit de primejdios. Cu alte cuvinte, de ceea ce vezi, chiar si numai cu ochii mintii, te poti feri. Si evident, cele mai eficiente mijloace de aparare raman tot cele cu caracter magic, cele care stau mai presus de puterea si intelegerea umana.

Legenda

Nu e de mirare ca pentru a amplifica forta pe care o pot avea ritualurile, calendarul popular i-a atribuit Sfantului Haralambie (pomenit de Biserica Ortodoxa la data de 10 februarie) harul de a tine ciuma in lant. Legenda spune ca, demult, pe cand umbla Sfantul Haralambie pe pamant, s-a intalnit cu Ciuma, cea care lua sufletele multor oameni. Atunci cand Ciuma a incercat sa-l intepe, imbolnavindu-l, Sfantul Haralambie a prins-o intr-un lant de fier si asa o tine chiar si in ziua de azi, dupa cum se sfarseste legenda. Cu toate acestea, atunci cand oamenii nu respecta interdictiile impuse in aceasta zi, pot fi pedepsiti de Sfantul Haralambie, imbolnavindu-se de ciuma. In aceste conditii, femeile obisnuiesc sa pregateasca coliva, colaci sau turte si sa le imparta vecinilor. Cei care mananca o bucatica dintr-un colac sfintit se vindeca atunci cand sunt bolnavi. Tot in aceasta zi, gospodarii se duc la biserica si iau agheasma, stropind cu ea pomii din gradina, animalele si pe toti ai casei, ca sa nu se imbolnaveasca. De asemenea, se toarna putina agheasma in fantana, ca sa se pastreze apa curata. Pentru ca pasarile din curte sa nu se imbolnaveasca si sa piara, femeile pregatesc diverse mancaruri din carne de pasare, mancaruri pe care le dau apoi de pomana in cinstea Sfantului Haralambie.

Pui cu legume

  • Ingrediente: doua copane de pui, doua cepe, doi morcovi, ulei, sare, piper, patrunjel, un gogosar, frunze de salata verde.
  • Preparare: Copanele de pui se curata, se spala si se pun la cuptor intr-o tava cu morcovi si ceapa taiate rondele, sare, piper, ulei si apa. Cand carnea a capatat o crusta aurie, se scoate si se asaza pe frunze de salata verde, pe un platou. Se decoreaza cu rondele de gogosari, frunze de patrunjel si, optional, ineluse de ceapa.
  • ×