x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Răsfăţ gastronomic în stil ucrainean

0
Autor: Maria Belu-Burtea 11 Mar 2009 - 00:00

Când vorbim despre bucătăria ucraineană ne gândim în primul rând la celebrele borşuri care se gătesc oriunde în Ucraina, în restaurante sau în casele oamenilor.



Borşul de sfeclă, foarte popular aici, a depăşit de mult graniţele ţării, noi, românii, regăsindu-l atât în Bucovina, cât şi la Botoşani sau la Iaşi. Este delicios, iar reţeta lui este următoarea: două sfecle mari, 4 cartofi, o ceapă, doi morcovi, un litru de borş. Sfecla se curăţă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la fiert într-un litru de borş. Separat, se pun la fiert ceapa tocată fin, morcovii tăiaţi mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Când legumele sunt fierte se toarnă sfecla care a fiert în borş, se potriveşte de sare şi piper. Se poate mânca rece sau caldă însoţită de ceapă roşie. O altă delicatesă este supa Iuşca, preparată din mai multe feluri de peşte proaspăt. Turiştii care merg în Ucraina nu sunt prea tentaţi să o guste, dar dacă au curajul să o facă sunt de acord că este extrem de delicioasă.

DARUL LUI DUMNEZEU
Pâinea este foarte importantă în bucătăria ucraineană; considerată a fi Darul lui Dumnezeu, este folosită în toate ceremoniile importante: botezuri, nunţi şi funeralii. Există multe tipuri de pâine, incluzând şi pasca, o pâine dulce, care se serveşte în special la Paşte. De asemenea, colacul este un alt fel de pâine, care se coace la Crăciun, dar şi la alte sărbători importante de familie.

A consuma preparate ucrainene înseamnă să mănânci mult şi consistent. Micul dejun este masa de bază, care, de regulă, se termină cu ceai rusesc, cacao cu lapte sau cafea. De regulă se mănâncă o salată cu şuncă şi ouă, ou fiert moale, ochiuri sau omlete cu caşcaval alături de blinii. Dejunul şi cina încep întotdeauna cu gustări reci picante: salate pe bază de carne, aspicuri, peşte afumat cu legume proaspete, peşte rasol sau limbă rasol rece. Apoi, borşuri acrite cu roşii ori zeamă de lămâie sau se prepară din varză acră sau castraveţi muraţi. După care urmează fripturi coapte sau la grătar, care au deasupra o bucăţică de unt, sau chiftele mari umplute cu orez, ouă şi morcovi. Desertul este compus din dulciuri ce conţin multe creme sau umpluturi cu fructe sau brânză de vaci. Ucrainenii mai preferă clătitele umplute cu dulceaţă, piroşti cu mere, colţunaşi (vareniki) cu brânză de vacă şi smântână sau fructe proaspete.

Borş ucrainean
Ingredinte: Carne de porc cu os, două cepe, slănină, o sfeclă roşie, doi morcovi, smântână, o foaie de dafin, o varză murată, sare, piper, verdeaţă.
Preparare: Carnea de porc se curăţă, se taie bucăţi mici şi se pune la fiert. În oală se pune şi osul de pe care s-a curăţat carnea. Se spumează şi când carnea e aproape fiartă se scoate osul şi se adaugă cartofii tăiaţi sferturi şi morcovii. Separat se călesc ceapa cu slănină, împreună cu sfecla roşie rasă. Se adaugă varza murată, care se toacă fin. Se toarnă prăjeala în oală, se pun foi de dafin şi se lasă să fiarbă împreună 10 minute. Se potriveşte de sare şi piper. Se adaugă verdeaţă şi se serveşte cu smântână.

Harcio
Ingrediente: carne de vită sau berbec, doi morcovi, o ceapă, doi cartofi, un măr, 2-3 căţei de usturoi, bulion, verdeaţă, sare, piper.
Preparare: Carnea de vită sau de berbec se spală, se curăţă, se taie bucăţele şi se fierbe aparte. Morcovii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, ceapa se toacă mărunt. Se călesc în ulei, la foc mic. Se adaugă în zeama în care au fiert carnea împreună cu cartofii, curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în patru. Se adaugă un măr tăiat cubuleţe şi 2-3 căţei de usturoi pisaţi. Se lasă să fiarbă o jumătate de oră. Se adaugă bulion de roşii, se mai lasă cinci minute, apoi se trage de pe foc, se potriveşte de sare şi piper şi se presară verdeaţă.

Sverh
Ingrediente: sfeclă roşie (două bucăţi), patru castraveţi muraţi, miezuri de nucă, hrean, două cepe, 4-5 căţei de usturoi, maioneză.
Preparare: Se spală şi se curăţă sfecla roşie, se fierbe sau se coace în cuptor şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Castraveţii muraţi se toacă mărunt, hreanul se curăţă şi se dă pe răzătoare. Separat se pisează miezurile de nucă şi usturoiul, iar ceapa se curăţă şi se toacă rondele. Toate legumele se pun într-un bol şi se amestecă bine. Separat se prepară maioneză dintr-un ou şi se adaugă peste ingredientele din bol. Se potriveşte salata de sare şi piper şi se serveşte rece.

Citeşte mai multe despre:   curata,   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card

X Factor, lider de audiență pe toate categoriile de public. Premieră în cadrul show-ului: Florin Ristei a acordat primul wild card
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.29-23.04, la Antena 1, a fost lider de audiență pe toate categoriile de public. Astfel, la nivelul întregului public...

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...
Serviciul de email marketing furnizat de