x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Răsfăţ gastronomic în stil ucrainean

0
Autor: Maria Belu-Burtea 11 Mar 2009 - 00:00

Când vorbim despre bucătăria ucraineană ne gândim în primul rând la celebrele borşuri care se gătesc oriunde în Ucraina, în restaurante sau în casele oamenilor.



Borşul de sfeclă, foarte popular aici, a depăşit de mult graniţele ţării, noi, românii, regăsindu-l atât în Bucovina, cât şi la Botoşani sau la Iaşi. Este delicios, iar reţeta lui este următoarea: două sfecle mari, 4 cartofi, o ceapă, doi morcovi, un litru de borş. Sfecla se curăţă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la fiert într-un litru de borş. Separat, se pun la fiert ceapa tocată fin, morcovii tăiaţi mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Când legumele sunt fierte se toarnă sfecla care a fiert în borş, se potriveşte de sare şi piper. Se poate mânca rece sau caldă însoţită de ceapă roşie. O altă delicatesă este supa Iuşca, preparată din mai multe feluri de peşte proaspăt. Turiştii care merg în Ucraina nu sunt prea tentaţi să o guste, dar dacă au curajul să o facă sunt de acord că este extrem de delicioasă.

DARUL LUI DUMNEZEU
Pâinea este foarte importantă în bucătăria ucraineană; considerată a fi Darul lui Dumnezeu, este folosită în toate ceremoniile importante: botezuri, nunţi şi funeralii. Există multe tipuri de pâine, incluzând şi pasca, o pâine dulce, care se serveşte în special la Paşte. De asemenea, colacul este un alt fel de pâine, care se coace la Crăciun, dar şi la alte sărbători importante de familie.

A consuma preparate ucrainene înseamnă să mănânci mult şi consistent. Micul dejun este masa de bază, care, de regulă, se termină cu ceai rusesc, cacao cu lapte sau cafea. De regulă se mănâncă o salată cu şuncă şi ouă, ou fiert moale, ochiuri sau omlete cu caşcaval alături de blinii. Dejunul şi cina încep întotdeauna cu gustări reci picante: salate pe bază de carne, aspicuri, peşte afumat cu legume proaspete, peşte rasol sau limbă rasol rece. Apoi, borşuri acrite cu roşii ori zeamă de lămâie sau se prepară din varză acră sau castraveţi muraţi. După care urmează fripturi coapte sau la grătar, care au deasupra o bucăţică de unt, sau chiftele mari umplute cu orez, ouă şi morcovi. Desertul este compus din dulciuri ce conţin multe creme sau umpluturi cu fructe sau brânză de vaci. Ucrainenii mai preferă clătitele umplute cu dulceaţă, piroşti cu mere, colţunaşi (vareniki) cu brânză de vacă şi smântână sau fructe proaspete.

Borş ucrainean
Ingredinte: Carne de porc cu os, două cepe, slănină, o sfeclă roşie, doi morcovi, smântână, o foaie de dafin, o varză murată, sare, piper, verdeaţă.
Preparare: Carnea de porc se curăţă, se taie bucăţi mici şi se pune la fiert. În oală se pune şi osul de pe care s-a curăţat carnea. Se spumează şi când carnea e aproape fiartă se scoate osul şi se adaugă cartofii tăiaţi sferturi şi morcovii. Separat se călesc ceapa cu slănină, împreună cu sfecla roşie rasă. Se adaugă varza murată, care se toacă fin. Se toarnă prăjeala în oală, se pun foi de dafin şi se lasă să fiarbă împreună 10 minute. Se potriveşte de sare şi piper. Se adaugă verdeaţă şi se serveşte cu smântână.

Harcio
Ingrediente: carne de vită sau berbec, doi morcovi, o ceapă, doi cartofi, un măr, 2-3 căţei de usturoi, bulion, verdeaţă, sare, piper.
Preparare: Carnea de vită sau de berbec se spală, se curăţă, se taie bucăţele şi se fierbe aparte. Morcovii se curăţă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari, ceapa se toacă mărunt. Se călesc în ulei, la foc mic. Se adaugă în zeama în care au fiert carnea împreună cu cartofii, curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în patru. Se adaugă un măr tăiat cubuleţe şi 2-3 căţei de usturoi pisaţi. Se lasă să fiarbă o jumătate de oră. Se adaugă bulion de roşii, se mai lasă cinci minute, apoi se trage de pe foc, se potriveşte de sare şi piper şi se presară verdeaţă.

Sverh
Ingrediente: sfeclă roşie (două bucăţi), patru castraveţi muraţi, miezuri de nucă, hrean, două cepe, 4-5 căţei de usturoi, maioneză.
Preparare: Se spală şi se curăţă sfecla roşie, se fierbe sau se coace în cuptor şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Castraveţii muraţi se toacă mărunt, hreanul se curăţă şi se dă pe răzătoare. Separat se pisează miezurile de nucă şi usturoiul, iar ceapa se curăţă şi se toacă rondele. Toate legumele se pun într-un bol şi se amestecă bine. Separat se prepară maioneză dintr-un ou şi se adaugă peste ingredientele din bol. Se potriveşte salata de sare şi piper şi se serveşte rece.

Citeşte mai multe despre:   curata,   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”

Germania a inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”
Autoritățile germane au inclus Bucureștiul și 10 județe din țară pe lista „zonelor de risc”, din cauza creșterii infecțiilor cu COVID-19 transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Măsura...

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români

Grecia extinde restricțiile de călătorie pentru turiștii români
Grecia a extins interdicţia de călătorie şi restricţiile pentru mai multe ţări, printre care și România. Măsurile sunt luate în contextul creșterii infecțiilor cu COVID-19, iar autoritățile elene vor ...

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman

Un colț de rai pentru turismul ecumenic: Mănăstirea Caraiman
Galerie Foto Turismul ecumenic revine, încet, dar sigur, la ceea ce era înainte de pandemie. Una dintre cele mai mari bucurii ale credincioșilor creștini ortodocși este pelerinajul la mănăstirile din România și din...

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc

Excursii fără stres pe litoralul bulgăresc
Galerie Foto Litoralul bulgăresc a devenit refugiul turiștilor români oripilați de obligativitatea purtării măștii pe falezele din România. Pentru aerosoli fără mască de protecție și pentru weekenduri fără stres,...

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui

Un actor celebru s-a infectat cu COVID-19. A anunțat vestea chiar de ziua lui
Celebrul actor spaniol Antonio Banderas a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus. Acesta a împlinit 60 de ani și a devenit cunoscut pentru rolurile sale din filmele Desperados și Masca...

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”

Jurat X Factor, operat de urgenţă. „Ar fi putut să rămână pentru restul vieții într-un scaun cu rotile”
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...
Serviciul de email marketing furnizat de