x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Raspandire - Prajitura traditionala italiana

Raspandire - Prajitura traditionala italiana

de Francisca M. Catana    |    21 Dec 2006   •   00:00
Raspandire - Prajitura traditionala italiana
Panettone se gaseste si in supermarketurile din Romania
Traditia de Craciun asaza pe masa romanului un cozonac dulce si bine crescut. Italienii insa se bucura in preajma acestei Sarbatori de panettone, o prajitura si mai bine crescuta, pe care mai toti europenii o apreciaza din ce in ce mai mult, si pe care romanii o pot cumpara si ei din supermarket.

Panettone este o prajitura tipic milaneza, preparata si consumata de italieni, de obicei, in preajma Craciunului. Este, in acelasi timp, unul dintre simbolurile orasului italian Milano. Se prezinta sub forma unei cupole inalte de aproximativ 15 cm si cantarind in jur de un kilogram. Panettone traditional contine stafide, coaja de lamaie si portocala. In ultima vreme insa prajitura este umpluta si chiar glazurata cu ciocolata. Se serveste, de obicei, taiata in felii verticale, insotite de bauturi calde precum cafea sau ciocolata, dar si de vinuri dulci. Anul trecut, italienii au cumparat 68 de milioane de panettone pentru consumul propriu sau pentru a-l face cadou. S-a inregistrat o crestere a vanzarilor de panettone cu patru procente fata de anul 2001. Reprezentantii Organizatiei Producatorilor de Deserturi Italiene (AIDI) sunt optimisti in ceea ce priveste o crestere similara a vanzarilor pana la finele anului 2006. Popularitatea prajiturii milaneze a trecut si dincolo de frontierele italiene. Tot mai multi francezi, germani, spanioli, englezi, dar si canadieni sau americani prefera sa se bucure cu ocazia Craciunului de o felie mare de panettone.

ORIGINI. Panettone apare intr-unul din tablourile din secolul al XVI-lea al lui Pieter Brueghel cel Batran. Prima asociere a prajiturii milaneze cu sarbatoarea Craciunului se regaseste in scrierile iluministului Pietro Verri. Aici apare mentionat ca "Pane di Tono".

La inceputul secolului al XX-lea, doua brutarii din Milano incep sa produca panettone in cantitati mari, nu numai pentru consumul localnicilor, dar si pentru restul italienilor. In anul 1919, Angelo Motta a revolutionat traditionalul panettone. El i-a dat prajiturii forma de cupola inalta, printr-o reteta inedita. El crestea aluatul de trei ori, in aproximativ 20 de ore, inainte de a fi pus la copt. Motta este si astazi unul dintre cele mai bine cunoscute branduri de panettone din Italia. Reteta a fost imediat adoptata si de brutarul Gioacchino Alemagna, in jurul anului 1925. Acesta a dat numele unui nou brand, producator de panettone si astazi. Datorita concurentei mari de pe piata, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, panettone era atat de ieftin, incat si-l putea permite oricine. Putin dupa aceea, panettone a devenit prajitura preferata a italienilor pentru ziua de Craciun.

PRET ROMANESC
Si romanii pot savura cu ocazia acestui Craciun o felie mare de panettone, oferind varietate meniului, alaturi de cozonacul traditional. Prajitura se regaseste pe rafturile tuturor supermarketurilor din Romania. Poate fi achizitionat la un pret aproximativ de 40 de lei pentru un panettone care cantareste jumatate de kilogram. Pretul difera insa in functie de firma producatoare si chiar de gramaj. In Italia, panettone costa in jur de 3 euro. Fiecare italian insa prepara sau cumpara panettone pentru consumul propriu sau pentru a-l face cadou celor dragi. Ofera panettone si isi ureaza unul altuia "Bon Natale!".

×
Subiecte în articol: gastronomie prajitura panettone