x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Razboi in bucatarie

Razboi in bucatarie

22 Feb 2005   •   00:00

OCHUL SOACREI

MONICA STEFANIA VELICU

Doamne Dumnezeule, pana unde s-a ajuns! Chiar ca aveam dreptate cand spuneam ca nu mai sunt nurorile ca pe vremea mea. Stati sa va spun. Nu mica mi-a fost uimirea cand am gasit in cutia postala o scrisoare. Trecuse si Sf. Valentin si toate. Deschid plicul cu emotie si gasesc... ce credeti? O epistola de la o asa-zisa nora pe care au infuriat-o adevarurile din paginile mele.

Bag de seama ca dragele mele cititoare, in loc sa ia aminte la sfaturile mele cele bune, vor sa incruciseze cu mine sabia, "au pana", dupa cum imi scria draguta de "fosta" nora, cum s-a autointitulat. Pai s-o incrucisam, draguta, s-o incrucisam, dar te avertizez ca tu ai vrut-o! Dupa aia sa nu vii la mine plangand. Iti dai seama ca eu am vazut multe la viata mea si ca experienta imi vine in ajutor. Vrei concurs de gatit? Pofteste! Vrei concurs de curatenie? Te invit cu draga inima. Dar eu tot iti spun parinteste ca mai bine ai veni sa-mi ceri un sfat. Vorba bunicii mele: "Eu nu te cert, eu te invat, mama". Ca se stie de cand lumea ca femeia trebuie sa faca treaba in casa, iar barbatul... e barbat. Auziti si dumneavoastra, soacrelor din toata lumea, dumneaei vrea "echitate". Vrea egalitate intre barbat si femeie. O fi asta cu pregatirea asa cum spui, dar eu tot nu sunt de acord ca baiatul meu sa curete cartofi si sa dea cu aspiratorul. Ca eu l-am crescut ca-n palma. Ce daca are si nora-mea facultate? Asta inseamna ca nu mai e nora? Sau, ma rog, nevasta? Cat despre "fosta soacra" a domnitei care mi-a scris, ce pot sa spun? Cred ca la fel ar spune si nora-mea despre mine, ca asa e specia asta a nurorilor... nerecunoscatoare.

Citez: "Dar sa va spun cateva amintiri legate de fosta mea soacra. Era prima data cand ii calcam pragul, ziua dumisale, iar dragalasa nici nu se obosise sa stearga praful si sa dea cu aspiratorul. Mizerie ca la ea nu am vazut in nici o casa in care am intrat. Mancarea era fara gust, din cate am mancat pe la ea doar vreo doua feluri mi-au placut, insa, ghici, in ochii odorului alintat cine era gospodina perfecta si cine era exemplul negativ?" etc. etc. No comment, cum se spune acum. Eu n-am auzit in viata mea de-o soacra sa nu stie sa gateasca. Daca ati auzit domniile voastre, eu v-as ruga sa-mi scrieti. Cat despre doamna mea "cititoare fidea" (frumoasa trimitere gastronomico-literara), pe al sau (?) nume Mira, ce sa spun? "Razboiul" in bucatarie de-abia a inceput.

SUPA DE CASCAVAL
Va propun o supa la care nu aveti nevoie decat de un litru si jumatate de zeama de zarzavat (morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, telina, ceapa - fierte si apoi strecurate), 200 gr de cascaval, 10 felii de franzela, sare si 50 gr de unt. Puneti in oala jumatate din cantitatea de unt, apoi un rand de cascaval ras, unul de felii subtiri de paine si continuati tot asa pana ce epuizati cantitatile. Turnati deasupra putina zeama de zarzavat si fierbeti incet pana ce scade. Adaugati restul de zeama, sare, untul ramas si amestecati.

POVETE
SUPA. Daca este tulbure, supa se poate limpezi, cat este inca fierbinte, turnand in vasul respectiv un albus batut spuma. Acesta, coagulandu-se, va aduna spuma, lasand supa limpede.

ULEIUL. Imediat ce uleiul din tigaia in care s-au prajit diverse preparate s-a racit, se filtreaza printr-o strecuratoare foarte fina si se trece in alt vas curat, de preferinta din portelan sau din sticla, si se pastreaza, ferit de lumina, pana la urmatoarea intrebuintare.

CAFEAUA. Cafeaua va fi mai aromata daca atunci cand o fierbeti adaugati cateva cristale de sare.

CHIFTELUTELE. Chiftelutele se prajesc mai repede la foc mic. La foc mare se formeaza la suprafata chiftelutelor un strat carbonizat, care, actionand ca un izolator termic, impiedica patrunderea caldurii in interior, si carnea ramane cruda.
×