x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea saptamanii - Bucate cu infinita dragoste

Recomandarea saptamanii - Bucate cu infinita dragoste

de Tudor Cires    |    10 Ian 2007   •   00:00
Recomandarea saptamanii - Bucate cu infinita dragoste

Pe Jakob Hausmann l-am intalnit intr-una dintre zilele bogate in arome si sentimente ale Sarbatorilor de Iarna. Secretul reusitei lui este ca abordeaza fiecare zi ca pe o sarbatoare. O sarbatoare de familie.

Care este principalul ingredient care nu trebuie sa-i lipseasca unui bucatar?
As spune ca dragostea trebuie sa fie nelipsita din bucatarie. Poti avea oricat de multe ingrediente scumpe, daca esti doar un bucatar "tehnic", foarte precis, dar inexpresiv in sentimentele tale, mancarea nu are gust si stralucire.

Stiu ca in Elvetia ati urmat o scoala de bucatari. Cu siguranta pregatirea profesionala a contat in cariera dumneavoastra…
Da, a contat. Dar a contat intai de toate primul bucatar pe care l-am cunoscut. Stiti care este cel mai mare bucatar pe care fiecare dintre noi il apreciaza? Mama. Apoi, bunica. Pentru mine un bucatar bun este cel care poate lucra si cu sufletul, iar mama si bunica sunt cele mai mari profesioniste ale acestui domeniu.

Ati ales sa aduceti dinaintea consumatorului roman aromele specific elvetiene…
Bucataria elvetiana, ca si cea romaneasca, se bazeaza pe cateva ingrediente de baza: carne, cartofi, legume, lactate. Ca si acum 100 de ani. De aceea, pentru mine este usor sa lucrez aici, pregatind cu ingrediente romanesti mancaruri specific elvetiene. Exista insa si cateva exceptii: pentru platoul rece folosesc numai produse aduse din Elvetia, iar pentru "fondue" nu folosesc decat "raclette". Carnea pe piatra este, de asemenea, traditionala. Pe vremuri, oamenii faceau focul si puneau o piatra in el sa se incalzeasca. Apoi o scoteau si pe ea se pregatea carnea. Fiecare o face cum ii place, mai fripta, mai in sange… Si mereu este calda, atunci cand o mananci, spre deosebire de o friptura obisnuita, care se raceste pana o termini. Poti sa vorbesti, sa comunici, in timp ce o pregatesti. Eu as zice ca felul acesta de a pregati mancarea face parte din zestrea spirituala a elvetienilor.

Julien de porc

  • Ingrediente: doua linguri de ulei, o jumatate de ceapa, 500 g muschi de porc, 20 ml coniac, o lingura de faina, 20 ml sos demiglas, 50 g smantana, 50 ml vin alb, sare, piper, 200 g ciuperci.
  • Preparare: Se infierbanta uleiul. Se taie ceapa si se pune in uleiul fierbinte, unde se lasa sa se rumeneasca putin. Se adauga ciupercile taiate felii, sarea, piperul si apoi carnea, taiata si ea felii (julien). Se lasa sa se rumeneasca putin, apoi se flambeaza cu coniac, dupa care se adauga faina si vinul alb. Se toarna in tigaie si sosul demiglas. In tot acest timp, focul trebuie sa fie foarte puternic. Se pune smantana si se da focul la "economic". Se lasa inca 1-2 minute pe flacara si apoi se da deoparte.
  • Taina bucatarului
    Secretul acestui preparat este timpul de pregatire. Totul se face "la minut", este proaspat. E o mancare traditionala in Elvetia, unde se pregateste in special din carne de vita, dar poate fi inlocuita si cu muschi de porc sau chiar cu piept de pui. Singura conditie este ca intotdeauna carnea sa fie foarte proaspata. Si sa nu uiti sa pui si… multa dragoste.
    ×