x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea saptamanii - Picanterii culinare

Recomandarea saptamanii - Picanterii culinare

de Cristina Andreea Calin    |    07 Feb 2007   •   00:00
Recomandarea saptamanii - Picanterii culinare

Bucatarul trebuie sa stie retete din cat mai multe culturi gastronomice. El uimeste clientul si se dezvolta ca profesionist.

Cum se alege specificul unui restaurant?
Specificul unui restaurant nou, din punctul meu de vedere, se alege in functie de zona, de spatiul rezervat clientelei, prepararii si depozitarii alimentelor.

Meniuri si influente

Cum se stabileste meniul unui restaurant cu un anumit specific?
Meniul unui restaurant cu specific este stabilit in general de managerul restaurantului si de bucatarul-sef, in functie de preparatele pe care acesta din urma le poate pregati cat mai bine. Din experienta, am descoperit ca este foarte util ca bucatarul-sef sa efectueze un training de specialitate in tara al carei specific a fost ales.

Este important ca un bucatar sa stie sa gateasca bucate caracteristice mai multor bucatarii ale lumii?
Bineinteles. Un bucatar excelent trebuie sa gateasca preparate specifice mai multor bucatarii din lume. El trebuie sa fie provocat de client, sa creeze in felul acesta o legatura, depasind bariera stabilita de meniu. Cererea altor preparate decat cele din meniu este o situatie des intalnita intr-un restaurant cu specific. Bucatarul cunoscator al unei diversitati mari de preparate este un om pasionat de aceasta profesie, iar acest lucru confera clientului un sentiment de siguranta si satisfactie in momentul alegerii.

Salsa Picante

  • Ingrediente: 200 g somon afumat, 100 g sparanghel, 4 rosii cherry, 4 morcovi baby, 4 radacini de patrunjel, 100 g fasole verde, 120 g foi de placinta, 100 g ceapa rosie, 4 g busuioc fresh, 50 ml ulei de masline, 50 ml aceto balsamico, zeama de la o lamaie, doua g sare; pentru sosul de usturoi: 40 g sos de usturoi, 100 g smantana fermentata, doua g ghimber, sare, piper alb macinat; pentru sosul de mazare: 200 g mazare fina, 100 ml smantana dulce 16%, 100 g unt, sare.
  • Taina bucatarului
    In loc de somon se poate folosi orice alt peste cu carnea rosie.
    Preparare: Intr-un inel de inox se formeaza un cosulet din foile de placinta si se pune la cuptor pana se rumeneste. Dupa ce s-a rumenit se scoate din inel si se lasa la racit. Morcovul si patrunjelul se fierb in apa cu sare; dupa ce sunt fierte, legumele se scot intr-un vas cu apa rece si gheata. Sparanghelul si fasolea verde se oparesc in apa fiarta cu sare, ulei de masline si zeama de lamaie, dupa care se scot intr-un vas cu apa rece si gheata. In cosulet se asaza legumele, ceapa rosie si somonul, dupa care se stropesc bine cu un dresing facut din ulei de masline, zeama de lamaie si aceto-balsamic. Se face o reductie de usturoi si se amesteca bine cu smantana si ghimberul. Mazarea se pune la fiert cu apa si cu sare, iar dupa ce a fiert se face piure, se trece de doua ori prin sita, sa fie cat mai fina si se amesteca bine cu untul si cu smantana.
  • ×