x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recomandarea saptamanii - Rafinamente chinezesti

Recomandarea saptamanii - Rafinamente chinezesti

de Anna Borca    |    14 Feb 2007   •   00:00
Recomandarea saptamanii - Rafinamente chinezesti

Taramurile de unde pasarile cerului ne-au adus ciresul, calugarii-calatori - samburii si mirodeniile felurite, iar aromanul-diplomat Nicolae Milescu Spatarul in bastonul, gol inauntru - samanta viermilor de matase, nu mai sunt "taramuri exotice".

Gastronomia chineza ne-a facut sa "gustam", in restaurantele deschise in Romania, o civilizatie milenara. Primul local cu specific chinezesc s-a deschis in Bucuresti in anul 1979. Pentru a afla cateva dintre secretele acestei bucatarii ne-am adresat bucatarului-sef Gheorghe Cristea. Subtilitatile bucatariei chinezesti le-a deprins de la doi asi ai bucatariei, adusi din Shanghai in anul 1979.

Cum a fost inceputul in ale "chinezariilor"?
Modul lor de lucru este total diferit. Spre exemplu: transatul carnii sau taierea legumelor se face doar cu satarul. Prima mea reusita a fost sa manuiesc satarul chinezesc. A transa este o operatiune careia nu-i dadeam atentie. In bucataria chinezeasca, modul in care se taie alimentele este foarte important. Carnea taiata de-a lungul fibrei are un gust, iar daca e taiata perpendicular are alt gust.

Ati deprins greu modul lor de lucru?
Nu mi-a luat prea mult timp ca sa invat sa prepar "chinezariile". Dupa o luna deja stiam. Cel mai greu mi-a fost sa ma adaptez la ritmul de preparare. Chinezul statea in spatele meu si, ca la galera, impunea ritmul "lepede, lepede".

Care sunt materiile prime folosite?
Carnea de vita, de porc si de pui; pestele, fructele de mare; legumele, in special, ardeiul. Orezul, "mifan" in chineza, este painea lor si este nelipsit de la orice masa.

Spuneti-mi ceva despre ingrediente.
Sosul de soia, vinul de orez (alb si rubiniu), otetul negru, pasta de ardei, pe care o pregatim noi in fiecare an, aici, din cate 500-600 kg de ardei, uleiul de susan (are triplu rol: aromeaza, confera preparatului luciu si are valoare nutritiva), amestecul de condimente "musa-n fan" (cinci miresme), ghimbirul (cu o valoare terapeutica foarte mare si nutritiva) sunt cateva dintre ingredientele care dau gust si savoare preparatelor.

Legume asortate

Taina bucatarului
Modul de transare a alimentelor, momentul punerii ingredientului, expunerea la flacara a preparatului si ritmul de lucru sunt căteva dintre fineturile excelentului „chef".
Se iau parti egale de legume. Varza alba se taie in cuburi, ardeiul gras si vanata - betisoare, ciupercile, mugurii de bambus, urechile de lemn (ciuperci negre) - lamele, morcovii - triunghiuri, fasolea verde se rupe in bucati, iar broccoli si conopida se desfac in buchetele. Intr-o tigaie se incinge uleiul de floarea-soarelui si se trag legumele (la inceput se pun conopida si broccoli, apoi vanata, morcovul, ardeiul gras, varza si cele conservate) un minut. Se scot si se lasa la scurs. Intre timp, in putinul ulei ramas, se trage ghimbir, se stinge cu supa concentrata de vita sau de pui, se adauga vin de orez, sare, zahar. Apoi se pun din nou legumele, cateva picaturi de ulei de susan, lapte de amidon si ceapa verde tocata. Se lasa totul sa dea doar un clocot.
×