Ti-a placut o mancare de la restaurant atat de mult, incat ai prins curaj sa ceri reteta bucatarului? Din pacate, este secreta. Daca memoria gustului functioneaza, o poti reface acasa, depasindu-l chiar pe bucatar.
Atunci cand are pofta de gustul Cehiei, pe care a vizitat-o in concediu, Stefania gateste "supa de usturoi". Reteta nu a aflat-o de la vreun localnic. Pur si simplu a mancat supa la restaurant si acasa a reconstituit-o. Procedeul a fost cu atat mai greu cu cat pe meniu nu erau trecute nici macar ingredientele principale ale supei. In plus, Stefania nu cunostea limba ceha. Acasa si-a spus ca orice supa trebuie sa aiba putina ceapa si, "pentru ca era foarte limpede, mi-am imaginat ca nu trebuie sa adaug decat un ardei verde. Am lasat legumele la fiert cu putin ulei de masline si apa. Ca sa ajung la gustul de usturoi am pisat o capatana pe care am pus-o sa fiarba cu celelalte legume inca de la inceput. In supa mai erau cateva bucatele de cartofi, asa ca am taiat cubulete mici doi-trei cartofi si i-am pus la fiert. La sfarsit, pentru a spori gustul de usturoi, am mai adaugat inca o capatana pisata, inainte de a stinge focul. Ca sa semene perfect cu cea mancata la restaurantul cehesc, am presarat putina verdeata si am servit-o cu crutoane cu usturoi". Gustul si aspectul erau identice. "PUI VICKY". Cristina Petre a fost si ea incantata de un preparat servit la restaurantul unde ia pranzul impreuna cu colegele de serviciu. "Pui Vicky" e un fel de baza cu carne de pasare, cascaval, ciuperci, smantana. Cand a vrut sa afle cum se prepara, la restaurant i s-a raspuns ca nu i se poate oferi reteta. Insa Cristinei gustul i-a ramas intiparit in memorie, iar dupa cateva zile a preparat acasa secretosul produs. "Am vazut ca are ciuperci si piept de pui, putin cascaval⦠si am facut-o dupa cum am stiut eu." La sfarsit, preparatul arata foarte bine, la fel ca acela pe care il mancase in urma cu catva timp. Cel mai bucuros de toata aceasta initiativa a fost Paul, sotul Cristinei. "Ma bucur ca serveste masa de pranz la restaurant, ca are memoria buna si mananc acasa specialitati. Cred ca ii ies mult mai bine decat cele din local!" Chiar si el adopta aceasta metoda. De cele mai multe ori este chiar suparat ca bucatarilor din restaurante le ies bucatele mai putin bune decat ale lui. Asa incat, ajuns acasa, se "baga in bucatarie" si se pune pe gatit. Sotia lui nu mai pridideste cu laudele la adresa bucatelor preparate de consort. RESTAURANTELE. Cele mai multe restaurante refuza sa le ofere clientilor retetele preparatelor din meniu, fie si celor mai fideli. In mare, retetele pot fi spuse. Carmen Botoaga de la Restaurantul Tiffanyâs le explica clientilor "cu cea mai mare placere, dar nu si secretele personale". Mai sunt si retete inventate chiar de bucatar si atunci reteta este clasata "top secret". AVANTAJ"Ma bucur ca serveste masa de pranz la restaurant, ca are memoria buna si mananc acasa specialitati. Cred ca ii ies mult mai bine decat cele din local!" - Paul Petre
Citește pe Antena3.ro