x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Recorduri pentru papilele gustative şi nu numai

Recorduri pentru papilele gustative şi nu numai

de Carmen Dragan    |    Florina Grigorie    |    29 Oct 2008   •   00:00

La Bucharest Food Festival, recordurile şi demonstraţiile culinare nu s-au lăsat aşteptate. Cel mai lung tort din România! Cel mai lung muşchi împletit! Două recorduri demne de Guinness Book. Şi sunt doar câteva dintre tentaţii...



Tort de poveste

200 de metri de foaie de pandişpan, 300 kg de ciocolată, 300 kg de frişcă, 80 kg de fructe. Acestea sunt ingredientele celui mai lung tort din România: 50 de metri. Dacă blaturile au fost făcute de firma Titan, crema de ciocolată şi frişca au fost preparate de Maria Matei, cofetar din anul 1974, astăzi la cofetăria Altfel. A mai avut încă trei ajutoare, care au reuşit în timp record să monteze şi să orneze mult aşteptatul tort.

Deşi ora de tăiere a prăjiturii-gigant a fost anunţată din timp, numeroşi vizitatori ai Festivalului au preferat să se aşeze cu un ceas înainte pe băncuţele din jurul tortului, pentru a asista la definitivarea desertului. “Am venit mai devreme aici pentru atmosferă. Ascult o muzică bună şi privesc tortul acesta imens, care se pregăteşte pentru a fi savurat. Îmi aminteşte de tinereţe, când îmi făcea o deosebită plăcere să pregătesc torturi, ornându-le după cum îmi venea în cap”, ne-a spus Cornelia Vicovanu, o doamnă de 74 de ani. “E foarte bun şi îmi place că este foaaaarte mare”, ne-a mărturisit şi Larisa Drăguşin, o fetiţă de numai 5 ani, care a avut bucuria de a savura una dintre cele 5.000 de felii ale deliciosului record naţional.

Pentru uriaşi

Cine ar putea mânca un muşchi împletit în patru, lung de 30 de metri? Un uriaş sau... mii de bucureşteni. Şi iată cum gurmanzii adevăraţi ai Capitalei au renunţat la o masă la orice alt restaurant, chiar şi la o ieşire la iarbă verde, şi au ales să se adune în jurul imensului grătar din “cel mai mare restaurant” din cortul din Piaţa Unirii. Nu a contat că era fum, recordul românesc trebuia admirat, mirosit, gustat şi fotografiat! 240 kg de muşchi de la 36 de porci, opt ore de împletit!

Special realizată pentru eveniment, ediţia gigant a Jurnalului de bucătărie, unicat în România, s-a înălţat la doi metri şi jumătate şi a avut o lăţime de 1,96 m. A fost, după cum vă daţi seama, ea însăşi “un record” printre tipăriturile româneşti. Astfel am marcat sărbătorirea a patru ani de existenţă. Atât cititorii, cât şi oaspeţii festivalului au putut s-o răsfoiască, iar elementul surpriză al revistei a fost o pagină lăsată anume albă, unde vizitatorii s-au putut exprima în scris, printre cei care au semnat aflându-se însuşi preşedintele României, Traian Băsescu.

Gânduri bune

Ce anume au scris cititorii noştri? “Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n ţara mea” (George Filip, poet, Montreal, Canada); “Bio România mulţumeşte echipei Jurnalului Naţional pentru că a netezit calea alimentelor ecologice către poporul român” (Marian Ciocian, preşedinte Bio România); “Se spune că cea mai bună mâncare este cea făcută cu pasiune şi cu dragoste, din inimă pentru cei dragi. Se mai spune că o femeie bună găteşte bine şi face toată dulceaţa mâncării. Simona şi echipa ei fac totul cu dăruire şi plăcere. Şi atunci şi omul înfulecă, chiar şi imaginar, bucatele lor. Vă îmbrăţişez şi vă iubesc” (Doina Rizea Georgescu); “De la o reporteriţă de gastronomie: La mulţi ani! Şi mai faceţi şi alte evenimente, să avem ce scrie” (Secrete de Chef); “Jurnalul de Bucătărie – Jurnalul Bunului Gust. P.S. Nu uitaţi de vin” (Sergiu Nedelea, somelier); “Pentru prietenii noştri care ne susţin în campanie. Eşti cu ce te hrăneşti!” (Papa la Şoni); “Există cu siguranţă mai multe bucătării regionale. Şi aşa cum în muzică avem mai multe accente regionale şi a existat un Enescu care a făcut sinteza acestor accente regionale conturând o muzică românească esenţială, este nevoie de un Enescu al gastronomiei, care să sintetizeze aceste bucătăriii regionale şi să dea contur unei bucătării naţionale româneşti” (Florin Ştefan Varga).

Cupa presei la gătit clătite

La cel mai mare spectacol gastronomic, Bucharest Food Festival, aşa cum rar se întâmplă, a fost şi presa în centrul atenţiei. Prin două concursuri: de gătit şi de mâncat. Cupa presei la gătit clătite s-a derulat cu sprijinul acordat de bucătarul-şef Just Benayache, din Franţa. El reuşeşte să aducă voia bună în orice mediu profesional prin petreceri cu clătite. Just Benayache a ghidat paşii presei în lupta pentru cupa argintie. Cu o echipă numeroasă, cei de la Radio Itsy Bitsy au reuşit să câştige atât Cupa Presei la Gătit Clătite prin Cristina Matincă, cât şi concursul de mâncat cârnaţi cu muştar, aici cupa fiind obţinută de Viorel Bosnea.

Papa la Şoni

Cum cine este Şoni? Este cel mai renumit bucătar din Vama Veche, care nu a venit la festival cu mâna goală, ci cu  reţeta de paprikaş de pui. El a făcut o demonstraţie culinară publicului amator de delicii ardeleneşti. A pus la călit pentru zece minute ceapă şi ardei capia tăiate julien. A adăugat piept de pui tăiat cubuleţe, pe care l-a lăsat zece minute la călit. Din când în când a turnat apă. Între timp a tocat usturoiul mărunt şi o legătură de pătrunjel. Când bucăţile de piept de pui au fost călite, a adăugat smântână de casă (care nu se brânzeşte), sare, usturoi, piper, boia iute. La final a pus găluştele (făcute din ou, făină şi lapte).

“Se spune că cea mai bună mâncare este cea făcută cu pasiune şi cu dragoste, din inimă, pentru cei dragi. Se mai spune că o femeie bună găteşte bine şi face toată dulceaţa mâncării. Simona şi echipa ei fac totul cu dăruire şi plăcere. Şi atunci şi omul înfulecă, chiar şi imaginar, bucatele lor. Vă îmbrăţişez şi vă iubesc”
Doina Rizea Georgescu (dedicaţie pe ediţia aniversară a Jurnalului de Bucătărie)

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival