Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Regina fructelor de mai
Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…
Doar cine nu a mîncat căpşune nu iubeşte aceste fructe dulci şi parfumate. Asociate cu frişcă sau şampanie, căpşunele capătă deja o altă aromă… cea a iubirii. Dar cu orice le-ai asocia, acestea sînt savurate în egală măsură de copii, părinţi şi bunici. Inspiraţi, belgienii din localitatea Wepion au înfiinţat chiar un muzeu al căpşunelor…
Cît despre noi, românii, avem căpşune în supermarket cam şase luni pe an. Cele mai bune sînt însă căpşunele de grădină, care apar pe piaţă în mai şi iunie, numărîndu-se aşadar printre cele dintîi fructe care ajung la maturitate în cursul anului. Dulci şi zemoase, căpşunele pot fi consumate crude sau transformate de o mînă dibace în delicioase prăjituri. Mai mult, căpşunele pot fi congelate timp de cîteva luni (maximum patru) şi apoi dezgheţate şi folosite.
Ceea ce cunoaştem noi ca fiind căpşune sînt de fapt soiuri de fragi cu fructul mare, proveniţi de la fragii americani. Cele mai bune căpşune sînt cele proaspete, consumate chiar în ziua în care au fost culese. Dacă le cumpăraţi din piaţă, aveţi grijă să fie întregi. Alegeţi-le pe acelea de culoare roşie-aprinsă şi cu frunzuliţe verzi. Este preferabil să le consumaţi cît mai repede. Dacă totuşi nu se poate, le puteţi păstra la rece, într-un vas acoperit. Atenţie! Căpşunele se spală doar atunci cînd sînt consumate, şi nu mai devreme. Cine vrea să le păstreze la congelator ar face bine ca înainte să le presare cu puţin zahăr pudră, ca să nu se veştejească la decongelare. Pentru a-şi recăpăta parfumul, cu cîteva minute înainte de a fi consumate, căpşunele trebuie stropite cu puţină zeamă de lămîie.

Clătite cu căpşune
Ingrediente: două albuşuri, o lingură de ulei, o cană de lapte, o cană de făină, o cană de făină de hrişcă, o cană de apă minerală, trei căni de căpşune, praf de copt, o lingură de zahăr.Preparare: Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă uleiul şi laptele şi se mai bat încă 15 minute. Separat se amestecă făina albă cu cea de hrişcă, cu praful de copt şi zahărul. Peste această compoziţie se toarnă albuşurile şi apa minerală şi se amestecă bine, bine. Cu ajutorul unui polonic mai mic se toarnă compoziţia în tigaie, pregătindu-se, pe rînd, toate clătitele. Cînd sînt gata, clătitele se umplu cu căpşune proaspete, mărunţite bine.
Budincă de orez cu căpşune
Ingrediente: o cană şi jumătate de orez, 1,5 l lapte, o jumătate de cană de zahăr, 500 g frişcă, 4 pacheţele zahăr vanilinat, 30 căpşune.Preparare: Orezul se fierbe în lapte, împreună cu zahărul simplu şi cu cel vanilinat. Cînd este gata, se lasă la răcit. Ulterior se aşază pe un platou un strat de orez, unul de frişcă, unul de căpşune şi tot aşa pînă se termină ingredientele. Se acoperă cu frişcă şi se decorează cu căpşune. Se ţine la frigider pentru cel puţin o oră, înainte de servire.
Tartă de căpşune
Ingrediente: aluatul: 200 g făină, 140 g unt, 100 g zahăr, două gălbenuşuri; crema: 500 ml lapte, 140 g zahăr, 4 gălbenuşuri, 50 g făină, un baton vanilie, 400 g căpşune.
Preparare: Pentru aluat se freacă untul bucăţele cu făina şi se adaugă zahărul şi gălbenuşurile. Se frămîntă din acestea un aluat fraged, care se ţine la frigider trei ore. Cînd se scoate, se întinde foaia şi se pune în tavă. Peste foaia de aluat se aşază o folie de aluminiu pe care se pun boabe de fasole uscată, apoi se dă la cuptor, pentru a se coace "în orb". Pentru cremă se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul. Treptat se adaugă făina, apoi se toarnă laptele fiert cu batonul de vanilie. Vasul în care se află crema se pune la baie de abur şi se amestecă pînă se îngroaşă, apoi se dă de pe foc şi se bate bine cu telul pînă se răceşte. Tarta coaptă şi răcită se umple (după ce au fost scoase boabele de fasole şi folia de aluminiu) cu cremă şi se ornează cu căpşune.
Salată de căpşune
Ingrediente: 500 g căpşune, 100 g stafide, 15 frunze de mentă, o lingură de zahăr pudră, 3 linguri de rom, o lămîie.Preparare: Stafidele se pun într-un bol, împreună cu romul şi cinci frunze de mentă, care în prealabil au fost mărunţite. Se lasă la macerat de pe o zi pe alta. A doua zi, căpşunele, spălate bine, se taie longitudinal şi se pun în bol, peste stafide. Se adaugă zahărul, lămîia feliată şi restul frunzelor de mentă, la fel, tăiate mărunt. Se amestecă bine şi apoi se dă la frigider pentru cîteva ore.
Tort cu căpşune
Ingrediente: blatul: 6 linguri de făină, 6 ouă, 6 linguri de zahăr şi coajă rasă de portocale; umplutura: 600 g frişcă, două portocale, două mandarine, 400 g căpşune, două pliculeţe cu zahăr vanilinat; siropul: 100 g zahăr, 50 ml apă, o esenţă de rom.Preparare: Pentru a obţine un blat pufos se freacă ouăle cu zahărul pînă devin spumă. Se adaugă coaja de portocale şi făina. Se amestecă, se toarnă în tava unsă şi tapetată cu făină şi se bagă la cuptor. Cînd este gata, se lasă la răcit. Căpşunele se pun la macerat cu 100 g zahăr, 50 ml apă şi două linguri de rom. Se lasă cel puţin o oră, apoi se scurge siropul, iar căpşunele se amestecă bine cu frişca şi zahărul vanilinat. Blatul se taie în două. Se însiropează prima foaie şi se umple cu crema de căpşune. Se aşază deasupra cea de-a doua foaie şi se însiropează. Se îmbracă tortul cu restul de frişcă şi se ornează cu portocale, mandarine şi căpşune.

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...
Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...
Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino
Cafea pentru business – cafea acasă
În caleidoscopul mărcilor...
De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică.
Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate:
- Cum să...
Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...
Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...
In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.
Cunoscut om de...
UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...
Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...
Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...