x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețetă de Crăciun. Cozonac moldovenesc

Rețetă de Crăciun. Cozonac moldovenesc

22 Dec 2017   •   09:49
Rețetă de Crăciun. Cozonac moldovenesc

Pentru majoritatea gospodariilor de romani mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor este de neinlocuit, cozonacul ramanand regele neincoronat al platoului cu dulciuri.

Dulciurile care incheie masa de sarbatoare sau cu care sunt omeniti oaspetii care calca pragul casei sunt: cozonacul, placinta si lipiile. Cu atentie si rabdare, poti pregati si tu micile delicii culinare, pentru ca ofertele pufoase si delicioase sunt indestulatoare, ai de unde alege.

"Laboratorul din bucatarie este pregatit: cantarul si paharul gradat asteapta sa masoare cantitatile, planseta este curatata, mirodeniile aromate sunt si ele la indemana, cuptorul e verificat, coace bine, vasele, castroanele, lingurile de lemn, telul sunt de mult pregatite; ingredientele de baza nu au voie sa lipseasca si e de preferat sa respecti retetele pas cu pas, deci... la treaba!”

Cozonac moldovenesc

Ingrediente: 1 kg faina, 12 oua, 200 g unt, 250 ml lapte, 50 g drojdie, 250 g zahar, ½ baton vanilie, o lingurita rom, o lingurita sare, coaja de lamaie si portocala, 50 g ulei.

Pentru umplutura: 150 g nuci, 50 g zahar, doua albusuri.

Preparare: Maiaua se prepara astfel: 4 linguri de faina cernuta bine se oparedc cu 100 ml de lapte fierbinte si se amesteca pana se face ca o alifie. Se inmoaie drojdia cu putin lapte, o lingurita de zahar, o lingura de faina si se amesteca bine cu maiaua calduta, se bate bine si se pune din nou la crescut, la cald.

Intre timp se bat galbenusurile cu ½ din zahar si sare. Cand maiaua a crescut, se pune in vasul cu faina respectiva, se toarna si galbenusurile, untul topit (caldut), romul, coaja rasa de portocale, lamaia, apoi laptele fiert cu vanilia si cu restul de zahar; se framanta bine pana face basici, timp de doua ore, din cand in cand ungandu-se mainile cu unt. Aluatul va deveni mult mai moale, iar daca este vartos se mai pun cateva albusuri batute spuma. Se lasa la caldura, acoperit cu un servet, ca sa creasca. Se vor evita curentii reci de aer.

Cand a crescut, se ia cate o bucata (ies doi cozonaci mari), se intinde putin si se presara stafide, nuci tocate (nucile pentru umplutura se usuca in cuptor, fara sa se rumeneasca, se trec prin masina de macinat nucile, se amesteca apoi cu 50 g zaharul si doua albusuri batute spuma pana se obtine o pasta consistenta), apoi se ruleaza usor si se asaza in forma de cozonac unsa cu unt. Se lasa sa creasca la caldura (fara curenti), apoi se ung cu ou si se pun la copt. Forma de copt se captuseste cu hartie pergament, unsa pe ambele parti; inaltimea ei trebuie sa depaseasca inaltimea aluatului crescut.

Cozonacul moldovenesc este un cozonac inalt.

×
Subiecte în articol: cozonac cozonac moldovenesc