x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

25 Ian 2006   •   00:00
Reteta de suflet

25 ianuarie 2006

O discutie recenta intr-un grup de amici-gurmanzi ma intoarce la vechile intrebari-capcana despre bucataria stramosilor nostri. A mancat Stefan cel Mare mamaliga?, intreba cineva fluturand un zambet… Stim cum gateau dacii? S-a gasit pe undeva vreo reteta?

Despre gastronomia dacilor - "cei mai viteji dintre traci", cum ii numea Herodot - n-avem stire. Prin cateva scrieri ale antichitatii se mai strecoara insa cate un amanunt gastronomic legat de neamul intins al tracilor.

Iata-l, de pilda, pe Xenofon, care descrie cina organizata pentru el si alti cativa generali ai Greciei de catre unul dintre regii traci: "La vremea cinei ne-am asezat cu totii in cerc. Apoi au adus mese cu trei picioare pline cu bucati de carne, in care erau infipte bucati mari de paine. La inceputul mesei, regele a luat painile care se aflau langa el si le-a taiat, iar apoi a aruncat bucatile catre oricine dorea. A facut la fel si cu carnea, pastrandu-si pentru el bucata pe care o voia. Pivnicerii aduceau coarne pline cu vin si toata lumea le accepta cu gratie…"

Acestei imagini a tracilor care se infruptau din halci de carne i se contrapune descrierea lui Homer, care vorbea despre acele triburi ale tracilor care se abtineau complet de la consumul de carne, preferandu-i mierea, laptele, branza, legumele, verdeturile si cerealele.

Insa, indiferent daca ii consideram lacto-vegetarieni sau nu, din bucataria lor nu lipsea usturoiul. Este celebra o replica dintr-o comedie a lui Aristofan, care-i numeste "acesti eroi mancatori de usturoi"; usturoi care, spunea scriitorul, avea menirea de a-i face puternici in lupta.

Stiu ca prea multa lumina nu s-a facut in negura informatiilor ce le avem despre daci (ori traci, prin extensie) cu aceste cateva citate din scrieri de demult. Iar prietenii de la masa cu pricina isi vor rezerva dreptul sa mai intrebe o data "ce mancau dacii?". Randurile de mai sus inseamna insa un alt raspuns decat acela stiut, al pildei pe care regele Dromichet i-a dat-o dusmanului sau, Lisimah, cand s-a pomenit cu el la masa…
×