25 ianuarie 2006
O discutie recenta intr-un grup de amici-gurmanzi ma intoarce la vechile intrebari-capcana despre bucataria stramosilor nostri. A mancat Stefan cel Mare mamaliga?, intreba cineva fluturand un zambet⦠Stim cum gateau dacii? S-a gasit pe undeva vreo reteta? Despre gastronomia dacilor - "cei mai viteji dintre traci", cum ii numea Herodot - n-avem stire. Prin cateva scrieri ale antichitatii se mai strecoara insa cate un amanunt gastronomic legat de neamul intins al tracilor. Iata-l, de pilda, pe Xenofon, care descrie cina organizata pentru el si alti cativa generali ai Greciei de catre unul dintre regii traci: "La vremea cinei ne-am asezat cu totii in cerc. Apoi au adus mese cu trei picioare pline cu bucati de carne, in care erau infipte bucati mari de paine. La inceputul mesei, regele a luat painile care se aflau langa el si le-a taiat, iar apoi a aruncat bucatile catre oricine dorea. A facut la fel si cu carnea, pastrandu-si pentru el bucata pe care o voia. Pivnicerii aduceau coarne pline cu vin si toata lumea le accepta cu gratieâ¦" Acestei imagini a tracilor care se infruptau din halci de carne i se contrapune descrierea lui Homer, care vorbea despre acele triburi ale tracilor care se abtineau complet de la consumul de carne, preferandu-i mierea, laptele, branza, legumele, verdeturile si cerealele. Insa, indiferent daca ii consideram lacto-vegetarieni sau nu, din bucataria lor nu lipsea usturoiul. Este celebra o replica dintr-o comedie a lui Aristofan, care-i numeste "acesti eroi mancatori de usturoi"; usturoi care, spunea scriitorul, avea menirea de a-i face puternici in lupta.Citește pe Antena3.ro