x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

11 Ian 2006   •   00:00
Reteta de suflet

Vegetarianismul nu este o moda a timpurilor noastre. Socrate, Pitagora si Platon se numara printre... vegetarienii celebri ai omenirii, lipsa proteinelor de sorginte animala neperturband activitatea lor cerebrala, ba, dimpotriva, ajutand - in chip miraculos - mintea sa se dezvolte. Intr-unul dintre poemele sale, insusi Ovidiu ridica in slavi un timp in care se consumau "fructe in loc de carne insangerata", iar pasarile, animalele si pestii nu aveau a se teme de pofta nesatioasa a oamenilor...

Oamenii de stiinta au stabilit ca in cea mai mare parte a istoriei sale milenare, omenirea s-a hranit aproape numai cu produse vegetale si ca hrana pe baza de carne ocupa doar un procent foarte mic din obiceiurile culinare ale oamenilor. La o intalnire organizata nu demult chiar de Jurnalul National, avand ca tema alimentatia romanilor, unul dintre specialistii prezenti sublinia ca omul, din punctul de vedere al hranei, contrar celor pe care le invatam indeobste in scoala, nu este "omnivor", ci... frugivor. Adica, in chip natural, a fost programat sa se hraneasca cu fructe. Nu cu lapte, oua, branza si carne... Si ca sa mai punem ceva paie pe foc - pe focul de parlit prejudecati, cum parlesti porcul in miezul iernii - sa spunem ca in vreme ce un pogon de pamant poate produce 225 de proteine de origine vegetala (proteina din soia, spre exemplu), la capitolul proteine de origine animala cantitatea se reduce sub 10%: numai 20-25 kg de proteina din vita sau porc si inca mai putin din carne de pasare.

Si dupa atata teorie, sa facem loc si unei retete. O reteta de sezon, dupa cum veti vedea, caci are ca ingrediente principale cartofii si castraveciorii murati. Mai intai veti curata cartofii (un kg) de coaja, apoi ii spalati si ii taiati felii, prajindu-i in putin ulei incins. Ii scoateti din tigaie si caliti in uleiul ramas 3-4 cepe mari, taiate marunt. Cand s-au rumenit, adaugati doua linguri cu pasta de tomate, stingeti cu apa calda si puneti din nou in cratita cartofii. Lasati sa fiarba pana cand cartofii sunt gata. In timpul asta luati castraveciorii murati din butoi sau din borcan, ii curatati de coaja, ii lasati putin la desarat, ii taiati in patru, pe lung si ii curatati de seminte. Ii fierbeti separat. Daca zeama este prea sarata, se schimba apa o data. Intr-o tava pentru cuptor se pune mancarea de cartofi si castravetii fierti, in straturi alternative, se presara cu patrunjel verde, se toarna si din zeama in care au fiert cartofii si se pun felii de rosii deasupra. Se da la cuptor, iar la servire se presara cu patrunjel verde tocat.

×