Atunci cand mi-am propus sa adun materiale pentru un numar special dedicat meselor regale la Peles nici nu mi-am inchipuit ce efort urias presupune asta, dar si ce deschidere colosala pentru cunoastere poate sa ofere un atare subiect. Am avut insa norocul de a intalni cateva persoane la fel de pasionate de devoalarea unui trecut mai putin cunoscut, a unor detalii la care nu mai are acces astazi decat foarte putina lume. Asta ne-a permis, in cateva luni de munca si cercetare, sa va putem oferi acest numar special, un alt fel de istorie a Pelesului, a familiei regale si a gustului unei epoci destul de intinse, daca ne gandim ca primul meniu pe care vi-l prezentam este datat 3 noiembrie 1905, iar cel din urma - 16 octombrie 1936.
Se cuvine sa multumim deci specialistilor de la castelul Peles, care ne-au permis o incursiune intr-un timp si spatiu fabuloase, deschizandu-ne usi si ferestre spre trecut; doamnelor muzeografe Dana Voitescu si Liliana Manoliu, precum si doamnei director adjunct Rodica Rotarescu. De asemenea, ne-a fost de un real folos experienta de cercetator si colectia personala a lui Alin Ciupala, caruia ii suntem indatorati pentru subiectele incitante pe care ni le-a semnalat.