O data cu sarbatoarea Schimbarii la fata - care sa tot fi fost cu mai bine de o saptamana in urma - a inceput si anotimpul "sa-si schimbe fata". Nu ploaia grea si lunga ce a urmat zilei aceleia a fost semnul, ci... mirosul de toamna, care a inceput sa se insinueze (mai ales diminetile). M-am obisnuit sa accept ca nimic nu e intamplator. Zilele trecute, de exemplu, drumul spre Muntele de Sare de la Slanic Prahova a curs printre dealurile cu pomi fructiferi de tot soiul - mai ales pruni si corcodusi, caci pe-acolo e raiul lor. Iar asta mi-a amintit ca, spre sfarsitul vacantei, noi, copiii, care haladuisem toata vara prin gradina si livada pline de surprize ale bunicilor, incepeam deja sa-i ajutam sa puna la adapostul camarii si al pivnitei, pentru iarna, fructe din soiurile mai timpurii. Mere si pere, mai intai, caci mult mai tarziu avea sa fie rostul gutuilor si al strugurilor, pastrati in zahar sau "hraniti" prin corzile lungi cu un capat intr-un vas cu apa.
Retetele batranilor, care aveau pivnita sapata in lutul moale al dealului, nu le cunosc azi prea bine. Nici pivnita veche nu mai este. Iar camara mea de la bloc nu are nicicum conditiile aceleia. Am cules insa, pentru domniile-voastre, sfaturi de la gospodine asezate, care stiu inca bine cum se pot pastra pentru iarna, ca tot le este sezonul acum, pepenii...