x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

17 Mai 2005   •   00:00

  • 18 mai 2005
  • Desi ma simt tentata sa insist cu povestile, astazi ma voi concentra asupra retetei pe care v-o propun. Si asta, pentru ca este reteta unui tort rece de branza si fragute, iar cand e vorba de prajituri trebuie sa fii foarte, foarte atent la indicatii. O sa va spun doar ca este reteta mea de suflet. Ingredientele miraculosului tort sunt: 150 gr de biscuiti cu unt, 80 gr de unt, trei oua, 150 gr de zahar pudra, un pachet de zahar vanilinat, 350 gr de branza dulce, o lamaie verde (necoapta), trei foi de gelatina, 200 gr frisca, 400 gr de fragi si inca o ceasca de fragi pentru decor (bineinteles, veti alege fragutele cele mai mari si mai frumoase).

    Pentru inceput, dati biscuitii pe razatoarea mica, pana devin o pulbere fina. Inmuiati untul la bain-marie si amestecati-l apoi cu biscuitii. Asezati pasta astfel obtinuta pe fundul unei forme (in care in prealabil ati asezat foarte atent o folie de aluminiu) si dati apoi la frigider. Framantati bine branza dulce (aveti grija sa fie consistenta si sa nu lase zeama). Dizolvati gelatina in putina apa calduta si adaugati-i sucul de lamaie. Separati apoi albusurile de galbenusuri, iar pe acestea din urma amestecati-le, intr-un vas, cu 100 gr de zahar si plicul de zahar vanilinat. Intr-un alt vas, cu ajutorul unui mixer, amestecati: branza, coaja rasa de la lamaie, sucul de lamaie cu gelatina. Mixati usor, la turatia cea mai mica, pana se omogenizeaza, bateti apoi cu putere. Puneti crema astfel obtinuta intr-un vas pe care il introduceti in frigider. Bateti spuma albusurile impreuna cu un praf de sare. Adaugati "in ploaie" restul de zahar si continuati sa mixati doua minute. Incorporati in spuma de albusuri si crema de branza, apoi pe cea obtinuta din galbenusuri. In forma deja pregatita, pe fundul careia ati asezat pasta de biscuiti cu unt, turnati o treime din compozitia obtinuta. Presarati deasupra jumatate din cantitatea de fragi. Turnati jumatate din crema ramasa, apoi restul de fragi si, in final, restul de crema. Acoperiti cu folia de aluminiu si dati pentru cel putin sase ore la frigider.

    La momentul servirii, scoateti cu grija tortul din forma, dati deoparte folia de aluminiu si decorati cu fragute proaspete, frunze de menta, ciocolata rasa si frisca, dupa gustul si inspiratia dumneavoastra. O recomandare: daca aveti cum, puteti pune pe tort si cateva frunze de fragi, cu tot cu floare sau cu o fraguta inca verde.

    ×