Cariera de televiziune a Juliei Child a început în 1962, la o emisiune de prezentare a cărţii "Mastering the Art of French Cooking", pe care a editat-o în 1961, împreună cu prietenele sale Simone Beck şi Louisete Bertholle. Atunci, Julia a făcut pentru prima dată o demonstraţie gastronomică televizată - a gătit o omletă. În manieră franceză, biensűr. Un an mai târziu avea să debuteze cu adevărat "pe sticlă", la WGBH, un post de televiziune local din Boston, iar după succesul repurtat emisiunea e preluată pe plan naţional.
Timp de zece ani, a fost cea mai vizionată emisiune de gen din Statele Unite, câştigând mai multe premii Peabody şi Emmy, inclusiv Premiul Emmy pentru programe educaţionale. Tot ei îi datorăm şi prima emisiune realizată special şi într-un format pentru surzi, în 1972.
În anii ‘70, ‘80 şi ‘90, Julia Child are alte câteva noi emisiuni gastronomice de succes, neezitând să schimbe formatele, atunci când publicul o cerea, fără însă a se sustrage de la principiile educaţionale de dragul spectacolului. Iar toate reţetele ei au fost adunate în cărţi şi în serii video instructive. Una dintre bucătăriile amenajate pentru platoul de televiziune în care îşi realiza emisiunea se află acum în Muzeul Naţional de Istorie Americană Smithsonian, din Washington DC.
Din cartea sa autobiografică "My life in France" (publicată postum, în 2006), din excepţionala, arhivă de emisiuni ca şi din filmul documentar "Julia Child! Favorite America's Chef" trebuie să se fi inspirat Meryl Streep, atunci când s-a documentat pentru rolul din "Julie & Julia". Un rol de Oscar!
Oscar şi gastronomie
Pentru ca Meryl Streep să o poată încarna cum se cuvine pe celebra bucătăreasă Julia Child (care era foarte înaltă), realizatorii filmului "Julie & Julia" au ales o distribuţie formată numai din actori şi figuranţi nu prea mari de statură. Sute de persoane mignone au umplut platourile de filmare, asigurând interpretei personajului principal alura şi înălţimea potrivite pentru rol.
Cu siguranţă însă nu acesta este atuul lui Meryl Streep în cursa pentru un Premiu Oscar, ci extraordinara sa interpretare, care face personajul credibil, amuzant, entuziast, vesel şi cu o distincţie fermecătoare. Despre povestea personajului şi a filmului veţi putea citi în Jurnalul de Bucătărie, aflând de la Meryl/Julia cum poţi "înfrunta" un homar sau cum să pregăteşti cel mai fin sos olandez. Veţi găsi, în acelaşi timp, recenzii ale celor zece producţii nominalizate la Oscar pentru Cel mai bun film, dar şi zece sugestii gastronomice pe măsură.