x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    29 Apr 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Dacă tot am ales să vă oferim în această ediţie a Jurnalului de bucătărie câteva preparate demne de masa unui rege, de ce n-am încerca şi o reţetă de... metresă? Acele femei puternice, legendare, care au fost adeseori părtaşe la bunele (şi relele) din viaţa regilor Franţei - o Madame de Pompadour sau o Diane de Poitier, spre exemplu - au şi ele partea lor de glorie pe tărâmul artei culinare.

Aşa cum poeţii de la curte le închinau lungi poeme, bucătarii creau pentru ele adevărate simfonii gastronomice. Una dintre aceste femei fatale de la curtea franceză a fost Ducesa Louise Françoise de Lavalière (1644-1719), amanta oficială a Regelui Ludovic al XIV-lea.

Nu o să intrăm în detaliile poveştii lor de iubire, nici nu vom încerca să ascultăm bârfele care circulau la curte pe vremea aceea. Să aflăm mai degrabă cum se prepară o delicioasă mâncare ce îi poartă numele, "crapul ŕ la Lavaličre", despre care publicistul Constantin Bacalbaşa, autorul volumului "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare" (Editura Cartex, 2009), spune că ar fi găsit-o în paginile ziarului parizian Figaro, în numărul dedicat centenarului morţii gastronomului Brillat-Savarin.

"Ia un crap de vreo 4 kg. Curăţă-l, spală-l, punând deoparte icrele sau lapţii. Aşază peştele pe o tavă sau într-o cratiţă înaltă în pereţi. Pune bucăţele de unt proaspăt sub peşte, înăuntru şi pe deasupra. Pune de jur-împrejur, încadrându-l, lapţii sau icrele. Sărează şi piperează cât de mult şi presară deasupra pesmet pisat. Pune la cuptor. După 10 sau 15 minute, când crapul a început să fie rumen, toarnă peste el 4 sau 5 pahare de vin alb. Lasă să se coacă puternic, stropind neîncetat peştele cu vinul din tavă. Când totul e gata, strecoară sub peşte felii foarte subţiri de franzelă prăjite în unt, iar printre ele pune cozi de raci fierte în apă sărată. Toarnă apoi peste tot peştele o oală de smântână. Pune iarăşi la cuptor, pentru câteva minute, şi serveşte în tavă."

 

Pe placul vostru
Somon, ciupercuţe, brânză Cheddar, paste şi... alte reţete şi poveşti picante, numai bune de "degustat" de cei care se declară a fi membri pe viaţă ai celei mai îndrăgite "comunităţi", cea a pasionaţilor de gătit şi de... mâncat bine. "Bine?", mă întreabă cineva. "Defineşte «bine»!" Păi... să mănânci bine ar însemna să te bucuri de bucate, de savoarea lor, şi nu să te îmbuibi până simţi că plesneşte nasturele de la cămaşă. Ar mai însemna să mănânci pe placul tău, alegând între rafinamentul culinar al vreunui preparat şi delicioasa asociere de gusturi a altui preparat.

Reţetele pe care vi le oferim noi astăzi sunt doar o sugestie. Dumneavoastră sunteţi cei care alegeţi ce anume vi se potriveşte.

×
Subiecte în articol: editorial