x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţetă de suflet

0
Autor: Simona Lazar 29 Iul 2010 - 00:00
Mult îi mai plăcea şi lui să vânture ţara, în că­u­tare de suflete bune şi de reţete gustoase! Cu cinci ani în urmă, cam pe vremea asta, cu pu­­ţine zile înainte de a se stinge din viaţă, Radu Anton Roman a fost invitat în Apuseni, printre moţi, la Gârda de Sus, la o întâlnire a satului, un­de a fost pus - cum altfel? - în fruntea bucatelor! Tare îl mai încânta să muşte zdravăn din plăcin­ta gătită pe lespede, moţească, povestind tuturor, cu plăcere nespusă, de unde vine vorba "piatră-n casă". "Piatra de plă­cinte", zicea el, "se dădea cândva de zestre, în Apu­seni şi în părţile silvani­ce dintre Be­clean şi câm­pia bihoreană. Nici o fa­tă nu se mă­rita fără lespedea ei (de aici vine ex­presia «a da piatra din ca­să»), nici o căruţă nu pleca la Târgul de Fete de la Găina fără cratiţa ei ruptă din stân­că". De la socă­ciţele din Gârda de Sus am aflat şi eu, acum vreo trei ani, cum se fa­ce plăcin­ta pe piatră (ori pe lespede). "Se face un aluat ca de pâine, din făi­nă, sare, apă şi drojdie şi se lasă la dospit. Apoi se în­tind foi mai subţiri, care se ung cu brânză (dulce sau sărată) şi se strâng, adunându-se în aşa fel încât plăcinta să aibă o formă pla­tă. Se coc pe lespede de pia­tră fierbinte, pe amândouă părţile. Păcinta se un­ge, fierbinte, cu unt şi smântână şi se aduce la masă." Şi tot ele mi-au spus despre celebrul "po­roniu" al Apuseni­lor. "Se pregăteşte un aluat fra­ged din două căni de făină, două căni de un­tu­ră şi smântână, două gălbenuşuri, o jumătate de cană de zahăr farin, arome. Se amestecă făi­na cu un­soa­rea (untura sau untul) şi smântâna, se adaugă găl­benuşurile frecate cu zahărul, apoi aromele. Se la­să la rece o oră, du­pă care se întinde o foaie de mă­­rimea tă­vii. Se păstrează o parte din aluat. Foaia se înţea­pă pu­ţin cu furculiţa, apoi se dă la cup­tor până se rumenesc. Se scoate şi se pu­ne deasupra umplutura do­rită: dul­cea­ţă de fructe de pădure sau brân­ză dulce cu ou, zahăr şi arome sau umplutură de bu­dincă. Din alua­tul rămas, din care se fac fâşii lungi şi sub­ţiri, se realizează un grilaj ce se aşază deasupra. Se dă din nou la cuptor."


Chemare din Ardeal
Ardealul slăninii cel gustos! Cu vorba asta ne îmbie Radu Anton Roman să descoperim ţinutul gastronomic de dincolo de munte (asta dacă priveşti dinspre Vechiul Regat). Dar e şi Ardealul plăcintelor şi-al copturilor de tot felul, şi-al amestecurilor savuroase şi neobişnuite (imperiale!, de, ca să fie mai presus ca ale "regăţenilor", zice el) de carne cu fructe, de sărat cu dulce, cu-o umbră subţire (ori groasă, după plăcerea fiecăruia) de paprika iute. În Ardealul acesta din care-şi revendică rădăcinile, reţetele lui Radu Anton Roman spun şi ele povestea bucătăriei româneşti.
Citeşte mai multe despre:   reteta de suflet

 



Mai multe titluri din categorie

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”

Iolanda Anamaria Babău, locul doi la Miss Europe 2021: „Pe lângă aspectul fizic, personalitatea contează mult”
Galerie Foto Iolanda Anamaria Babău, o tânără superbă din Beiuș, a obținut locul doi la concursul internațional de frumusețe Miss Europe 2021, care a avut loc în Beirut, Liban. Iolanda Anamaria Babău are 28 de ani și...

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord

Vacanțe la mare, ca în Coreea de Nord
Cu ocazia minivacanței de 1 Mai și Paște, când se deschide și litoralul românesc, pentru sezonul estival, Primăria Constanța lansează oferta noii dictaturi comuniste: barurile se închid la ora opt seara, iar

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...
Serviciul de email marketing furnizat de