x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    02 Mar 2011   •   20:43
Reţeta de suflet
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Înainte de a intra în TUYAP (centrul expoziţio­nal al Istanbulului, situat la aproximativ 40 de kilometri în afara oraşului) am trăit un sentiment contradictoriu. Zecile de tineri care aşteptau şi ei să intre, îmbrăcaţi în ţinuta standard a bucătarilor, îmi sugerau că acolo avea într-adevăr loc o competiţie gastronomică. Însă de dincolo de pereţii de sticlă răzbăteau până la mine zgomotele specifice unei galerii de fotbal, dezlănţuită chiar la faza cea mai importantă a unui meci cu miză.

Da, eram în oraşul „fanaticilor” (şi, da, în paranteză fie spus, chiar în acele zile Hagi era pe toate canalele tv ale turcilor, pentru că urma să aibă un meci important – pe care l-a şi câştigat cu 1-0), însă la TUYAP competiţia viza un alt domeniu decât fotbalul. În incintă aveam să îmi dau seama că pasiunea cu care se striga era a tinerilor elevi şi studenţi care îşi încurajau colegii intraţi în focurile concursului. Însă patima lor era comparabilă cu cea a galeriei Galata­saray...

Des­pre tine­rii bucătari turci, islandezul Gissur Gudmundsson, preşedintele WACS (asociaţia internaţională a şefilor bucătari), avea să declare: „Gus­tul prepa­ratelor este bun, în general, chiar dacă uneori elevii au deficienţe în ceea ce priveş­te tehnicile lor de gătit. Însă, în comparaţie cu ultimii ani, constat la tinerii bucătari turci o minte mai deschisă. Ei încep să se gândească foarte curând după ce intră în această meserie cum să ajungă la standardele internaţionale”.

Despre com­petitori veţi mai afla câte ceva în paginile edi­ţiei de azi a Jurnalului de bucătărie. Eu aş vrea să mă opresc doar asupra unuia dintre restaurantele stambulio­te care a avut mai multe de­monstraţii culinare în festival, pro­pu­nând un meniu aparte, „cu efect antiîmbătrânire”. Este vor­ba despre restaurantul Efe Ba­lik, din cartierul Yeşiköy, care ofe­ră, o dată pe săptă­mână, un meniu special din peşte, des­pre care se spu­ne că aduce strălucire şi frumu­seţe chipului feminin.

 

La „furca” vremurilor
Acolo, la întretăierea drumurile, a timpurilor, a culturilor, am găsit nostalgia unui Bucureşti care abia ieşise de sub influenţele culinare ale Orientului. Şi tot acolo am găsit şi un Istanbul europenizat, modern, care, în domeniul gastronomic, face faţă exigenţelor internaţionale. La invitaţia Ministerului Culturii şi Turismului din Turcia, am avut prilejul să fim şi noi de faţă la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Gastronomie de la Istanbul (competiţiei i-au lipsit însă bucătarii români!). Iar în Bucureşti am fost oaspeţii Kerei Caliţa, reconstituind un supeu elegant, din veacul trecut. Şi într-un caz, şi în celălalt, provocarea a fost maximă.

×
Subiecte în articol: culinar