Ingrediente: 2 dovlecei (800 gr), 1 ceapă mare, 50 gr unt, 1 lingură vegeta (naturală sau din comerţ), maioneză, 1 iaurt mic, mărar, sare
Mod de preparare: Topiţi untul şi căliţi ceapa tocată mărunt până se înmoaie. Tăiaţi dovlecelul cubuleţe potrivite, adăugaţi-l peste ceapă şi puneţi apă doar cât să acoperiţi dovlecelul. Adăugaţi vegeta şi sare. Dacă folosiţi vegeta din comerţ, nu mai puneţi sare. Lăsaţi la fiert la foc mediu până dovlecelul e fiert.
Luaţi de pe foc şi scurgeţi cam jumătate din apa de pe dovlecei. Lăsaţi să se răcească complet.
Amestecaţi maioneza cu iaurtul, apoi adăugaţi sosul obţinut peste dovlecei şi amestecaţi bine. Adăugaţi mărar tocat, după gust, şi dregeţi cu sare.
Puneţi la frigider şi lăsaţi câteva ore să se răcească. Se serveşte rece, cu pâine prăjită. (e-retete.ro)