x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

26 Iul 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

SUPA CU OU
INGREDIENTE:
250 g costita afumata , un morcov , doua cepe , o telina , 3 oua , ulei de floarea-soarelui , sare , frunze de telina , patrunjel
MOD DE PREPARARE
Costita afumata se taie felii si se pune pe o farfurie. Ceapa se curata de foi, se spala, se taie cuburi si se pune pe o farfurie. Morcovul si telina se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoare. Se pune apa la fiert si cand incepe sa fiarba se adauga legumele tocate. Se lasa sa fiarba legumele, se adauga sarea, uleiul si apoi cotoarele tocate de la frunzele de telina.
Cand supa este aproape gata, se adauga feliile de costita si se mai lasa sa fiarba 5 minute. Ouale se bat impreuna cu putina sare si se toarna in supa. Se mai lasa sa fiarba putin, se stinge focul si se adauga jumatate din cantitatea de frunze de telina tocate. Se serveste fierbinte, presarata cu restul de verdeata tocata.
SFAT
Telina se poate inlocui cu patrunjel.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
FILE DE PORC CU PIERSICI
INGREDIENTE:
un kilogram muschi de porc , 500 g piersici , 500 ml vin rosu , 50 g zahar tos , ulei de masline , sare , piper , 3 catei de usturoi , doua linguri cu faina , scortisoara , frunza de menta

MOD DE PREPARARE
Muschiul de porc se spala, se taie felii, se unge cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper. Se unge o tava cu ulei, se asaza feliile de muschi, se presara cateii de usturoi taiati felii, apoi se introduce tava in cuptorul incins. Se lasa pana cand muschiul poate fi patruns cu furculita.
Faina se dilueaza cu putin vin. Vinul ramas se pune la fiert intr-un ibric. Cand a inceput sa fiarba, se adauga zaharul, se lasa sa se dizolve apoi se adauga faina dizolvata. Se lasa sa fiarba pana cand incepe sa se ingroase putin. Se indeparteaza de pe foc si se lasa un pic sa se raceasca. Piersicile se spala, se taie felii. Feliile de muschi se servesc cu felii de piersica, sos de vin si decorate cu frunze de menta.
SFAT
In sos se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
TOCANITA DE VITA
INGREDIENTE:
un kilogram de carne de vita , un kilogram de rosii , doua legaturi de ceapa verde , 500 g ardei capia , doi morcovi , ulei , sare , piper , o legatura de marar , un sfert de lingurita cu seminte de chimen , rozmarin

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se taie in bucati si se pune pe o farfurie. Rosiile se spala, se curata de pielita, se taie felii si se pun intr-un castron. Ardeii se taie pe jumatate, se indeparteaza cotorul si semintele si se taie felii subtiri. Ceapa se spala, se taie rondele si se pune cu ardeii intr-un castron. Morcovii se spala, apoi se rad.
Se unge o tava cu ulei, se amesteca legumele, se condimenteaza cu sare, piper, jumatate din mararul tocat si se toarna in tava. Se adauga carnea, se presara semintele de chimen si se introduce in cuptor. Daca sucul din tava scade si carnea nu este fiarta, se poate adauga apa. Cand mancarea este gata, se repartizeaza in farfurii si se presara restul de marar.
SFAT
Se poate inlocui mararul cu rozmarin.
BAUTURA: Chardonnay
PULPE DE PUI CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
4 pulpe de pui , un borcan cu ciuperci , o legatura de ceapa , 250 g smantana , ulei de floarea-soarelui , suc de lamaie , sare , piper , boia dulce , un fir de rozmarin , un fir de cimbru , o legatura de marar , chimen

MOD DE PREPARARE
Pulpele de pui se spala, se curata de grasime si se pun pe o farfurie. Se face o marinata din ulei, sare, piper, boia dulce, suc de lamaie, firul de cimbru si cel de rozmarin. Se introduc pulpele in marinata si se lasa 20 de minute. Se incinge ulei intr-o cratita, se prajesc pulpele pana cand pielea devine crocanta. Se scot apoi din cratita, se pun pe o farfurie si se acopera cu un capac ca sa se pastreze calde.
Ciupercile se scot din borcan, se taie marunt, se amesteca bine cu sare, piper, ulei, suc de lamaie si se pun intr-un castron. Smantana se amesteca impreuna cu sare, piper si o lingura cu ulei. Ceapa se spala, se taie in rondele si se pune pe o farfurie. Pulpele se servesc cu sosul de smantana, ciupercile, ceapa si presarate cu marar tocat.
SFAT
Se pot adauga si seminte de chimen.
BAUTURA: Vin alb de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

TARTINE CU ANSOA
INGREDIENTE:
500 g faina , 250 ml apa , 25 g drojdie , doua linguri cu ulei de masline , un varf de cutit cu sare , o lingurita cu zahar , un tub cu pasta de ansoa , 3 ardei capia , 150 g masline , 3 rosii , o legatura de marar , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se cerne faina si se pune intr-un castron. Drojdia se dizolva cu doua linguri de apa, se adauga sarea si doua linguri cu faina. Se acopera cu un servet si se lasa la dospit. Se amesteca drojdia dospita cu uleiul, restul de apa, zaharul si faina pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera cu servetul de bucatarie si se lasa 20 de minute sa dospeasca. Se incinge cuptorul si se unge o tava cu ulei.
Din aluat se face un rulou subtire. Se pune in tava, se unge cu ulei si se introduce la cuptor. Rece, se taie in felii, se unge cu pasta de ansoa si se serveste impreuna cu felii de ardei, rosii si masline. Mararul se spala, se toaca si se presara deasupra tartinelor.
SFAT
Mararul se poate inlocui cu patrunjel.
BAUTURA: Muscat Ottonel
LAMAI UMPLUTE
INGREDIENTE:
4 lamai , 400 g midii in ulei , 500 g rosii , o ceapa , doua frunze de busuioc , 4 linguri cu ulei de masline , o lingura cu otet , o lingura cu zahar , sare , piper , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Lamaile se curata de miez si se pun cu gura in jos pe o farfurie, ca sa se scurga sucul ramas. Rosiile se spala, se curata de pielita, se paseaza si se pun intr-un castron. Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Frunzele de busuioc se spala, se toaca marunt si se pun pe o farfurie.
Se incinge ulei intr-o cratita, se pune ceapa, se caleste trei minute apoi se adauga rosiile, sarea si piperul. Se lasa sa fiarba si cand sosul a scazut, se adauga otetul, zaharul si busuiocul. Se mai lasa cinci minute sa fiarba apoi se indeparteaza cratita de pe foc. Se lasa sosul sa se raceasca, apoi se paseaza cu mixerul. Cu aceasta compozitie se umple fiecare lamaie si se servesc cu midiile scurse de ulei.
SFAT
Busuiocul se poate inlocui cu patrunjel.
BAUTURA: Aligote
OREZ CU SOMON
INGREDIENTE:
400 g orez , 400 g fileuri de somon , 300 g rosii cherry , o salata , doua lamai , ulei de masline , sare , piper , lapte dulce , doua fire de rozmarin , salvie

MOD DE PREPARARE
Orezul se spala cu apa rece, se scurge si se pune intr-un castron. Se incinge putin ulei de masline intr-o cratita, se adauga orezul, se caleste doua minute apoi se adauga apa cat sa-l acopere. Se presara cu sare si piper si se lasa sa fiarba. Se adauga apa de cate ori este nevoie ca sa fiarba orezul. Cand este fiert, se trece sub un jet de apa rece, apoi se scurge si se pune intr-un castron.
Fileurile de somon se spala, se pun pentru zece minute in laptele dulce in care s-au pus firele de rozmarin. Se scot fileurile din lapte, se ung cu ulei si se pun la fript. Se asaza orezul pe farfurii, se adauga bucatile de somon, frunzele de salata si rosiile taiate pe jumatate. Se decoreaza cu felii de lamaie.
SFAT
In locul rozmarinului se poate folosi salvie.
BAUTURA: Sampanie
RULOURI CU SARDINE
INGREDIENTE:
400 g faina , 200 ml apa , ulei de floarea-soarelui , o lingurita cu otet , sardine afumate , sare , piper , o legatura de ceapa , o lamaie , marar

MOD DE PREPARARE
Se cerne faina si se pune intr-un castron. Apa se amesteca bine cu sarea, otetul si doua linguri cu ulei. Se face o adancitura in mijlocul fainii si se toarna compozitia lichida. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Daca este nevoie, se mai adauga faina.
Se lasa sa se odihneasca 10 minute apoi se intinde o foaie subtire. Se taie patrate egale, cu diametrul de 8 cm. In mijlocul fiecarui patrat se pune cate o sardina si o bucata de ceapa. Se presara piper, se ruleaza si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se ung cu ulei si se introduce tava in cuptor. Se lasa pana cand foile incep sa se inchida la culoare. Se servesc fierbinti, decorate cu felii de lamaie.
SFAT
Se poate adauga si marar.
BAUTURA: Sauvignon

PREPARATE DIN LEGUME

RULOURI CU ARDEI
INGREDIENTE:
400 g faina , 170 ml lapte dulce , 20 g drojdie , 3 linguri cu ulei , 3 ardei capia , 200 g branza de vaci , un ou , sare , o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se cerne faina si se pune intr-un castron. Drojdia se dizolva in doua linguri cu lapte. Se adauga un varf de cutit cu sare si doua linguri cu faina. Se lasa la dospit, acoperita cu un servet de bucatarie. Se amesteca drojdia dospita cu faina, laptele ramas, uleiul, branza de vaci, pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se lasa aluatul la dospit sub servet.
Ardeii se taie pe jumatate, se curata de vinisoare si seminte, apoi se spala. Se scurg de apa si se taie cubulete. Se intinde o foaie din aluat, se unge cu oul batut, se presara cubuletele de ardei, apoi se ruleaza. Se taie din rulou felii subtiri, se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se introduce tava in cuptor.
SFAT
Se poate adauga si patrunjel.
BAUTURA: Palinca
SALATA USOARA
INGREDIENTE:
500 g rosii , o salata chinezeasca (sau salata verde) , doua gulii , 3 castraveti , o legatura de marar , sare , piper , ulei de masline , suc de lamaie , otet de mere , nucsoara

MOD DE PREPARARE
Salata se spala, se scurge de apa, apoi se taie fasii subtiri. Rosiile se spala, se taie felii sau cuburi, castravetii se taie pe jumatate sau rondele. Guliile se spala, se curata de coaja, se taie pe jumatate si apoi in felii subtiri. Se stropesc cu suc de lamaie si se lasa cinci minute pe o farfurie.
Se face o vinegreta din ulei, otet, sare si piper. Se pun legumele intr-un castron, se amesteca cu vinegreta, apoi se acopera castronul cu folie si se introduce la frigider pentru cincisprezece minute. Mararul se spala, se toaca si se pune pe o farfurie. Se scoate salata de la frigider, se adauga mararul si se amesteca.
SFAT
Se poate adauga si nucsoara.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
ARDEI UMPLUT
INGREDIENTE:
8 ardei grasi , doi morcovi , 300 g fasole verde , 200 g mazare , doua cepe , 500 g rosii , ulei de floarea-soarelui , sare , piper , o legatura de marar , crutoane , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se scoate cotorul de la ardei, se curata ardeii de vinisoare si semintele ramase. Se spala si se pun pe o farfurie. Mazarea, fasolea taiata in bucati si morcovii taiati cuburi se pun la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat putina sare.
Ceapa se curata de foi si se taie in cubulete. Rosiile se curata de pielita, se taie in felii si se pun intr-un castron. Se amesteca ceapa, morcovii, fasolea si mazarea. Se adauga un sfert din cantitatea de rosii, sare si piper. Se amesteca bine si cu aceasta compozitie se umplu ardeii. Se asaza ardeii intr-o cratita, se toarna deasupra putin ulei, se adauga restul de rosii, se toarna putina apa si se introduce cratita in cuptor. Se servesc presarati cu marar tocat si crutoane.
SFAT
Mararul se poate inlocui cu patrunjel.
BAUTURA: Tuica
CIORBA CU CARTOFI
INGREDIENTE:
500 g cartofi , 200 g fasole galbena , doua cepe , un morcov , un ardei gras , 500 g rosii , o cana cu bors , ulei de floarea-soarelui , sare , o legatura de patrunjel , crutoane , leustean

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cuburi si se pun intr-un castron cu apa ca sa nu se innegreasca. Cepele se curata de foi, se spala, se taie pe jumatate si se pun pe o farfurie. Morcovul se curata de coaja, se spala si se rade. Ardeiul se curata de seminte si se taie cubulete. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga ceapa, morcovul si se lasa sa fiarba cincisprezece minute. Se adauga apoi ardeiul, cartofii si fasolea taiata in bucati mai mici, rosiile curatate de pielita si pasate, borsul, sarea si uleiul.
Cand cartofii sunt fierti, se indeparteaza oala de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si se amesteca. Se serveste cu frunze de patrunjel tocate si crutoane.
SFAT
Se pot folosi si frunze de leustean.
BAUTURA: -

PREPARATE DULCI

CAISE UMPLUTE
INGREDIENTE:
un kilogram de caise , 200 g nuca , 100 g alune , 50 g caise confiate , miere , ghimbir , unt , esenta de vanilie , menta , zahar pudra , scortisoara , cuisoare

MOD DE PREPARARE
Caisele se spala, se taie pe jumatate si se pun intr-un castron. Alunele si nucile se farama si se pun intr-un castron. Caisele confiate se taie cubulete, ghimbirul se curata de coaja si se da pe razatoare. Se amesteca fructele cu mierea, se adauga scortisoara si esenta de vanilie. In mijlocul fiecarei jumatati de caisa se pune putin unt, se adauga cate o lingurita din compozitia de fructe si se asaza intr-o tava antiaderenta.
Se introduce tava in cuptorul incins si se lasa zece minute. Se scot apoi din tava, se pun pe un platou si se lasa sa se tempereze. Cand inca sunt caldute, se repartizeaza pe farfurii, se presara scortisoara si zahar pudra, apoi se decoreaza cu frunze de menta tocate.
SFAT
Se poate adauga si pudra de cuisoare.
BAUTURA: Ceai negru
DESERT CU OREZ
INGREDIENTE:
300 g orez , 500 ml lapte dulce , 100 g zahar tos , 3 mere , 50 g stafide , o lingurita cu pudra de scortisoara , doua pliculete cu zahar vanilinat , o lamaie , un pahar cu suc de mere , esenta de rom , menta , nuci

MOD DE PREPARARE
Orezul se spala in apa rece, se scurge si se pune intr-un castron. Se pune laptele la fiert, se adauga zaharul si apoi orezul. Se fierbe pana cand orezul s-a inmuiat. Daca mai este nevoie, se mai adauga apa. Cand orezul este aproape fiert, se adauga coaja de la lamaie. Se scoate apoi orezul din lapte si se pune la scurs intr-o strecuratoare.
Merele se taie pe jumatate, li se indeparteaza cotorul apoi se taie cubulete si se stropesc cu suc de lamaie ca sa nu se oxideze.
Se pune orezul intr-un castron mai mare, se adauga merele, stafidele inmuiate in sucul de mere, zaharul vanilinat, esenta de rom si scortisoara. Se amesteca totul cu grija, se repartizeaza in castronele si se decoreaza cu frunze de menta proaspete.
SFAT
Se pot adauga si nuci.
BAUTURA: Cappuccino
PACHETELE CU CAISE
INGREDIENTE:
500 g faina , 200 ml lapte dulce , 100 g zahar tos , 500 g caise , 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui , un pliculet cu drojdie uscata , un ou , un varf de cutit cu sare , doua pliculete cu zahar vanilinat , zahar pudra , menta , scortisoara

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Drojdia se inmoaie in trei linguri cu lapte caldut. Se amesteca apoi drojdia dizolvata cu sarea, oul, restul de lapte, uleiul, 75 de grame de zahar tos si un pliculet cu zahar vanilinat. Se framanta un aluat din faina, compozitia de lapte si se lasa la dospit intr-un castron acoperit cu un servet de bucatarie.
Caisele se spala, se taie pe jumatate apoi se amesteca bine cu restul de zahar si zaharul vanilinat ramas. Se presara faina pe masa, se intinde din aluat o foaie subtire care se taie apoi in patrate egale, cu diametrul de 7 cm. Se ruleaza, apoi se prind la capete ca papiotele. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt, se pun papiotele si se introduce tava in cuptor. Reci, se pudreaza cu zahar pudra si se decoreaza cu frunze de menta.
SFAT
Se poate adauga si scortisoara.
BAUTURA: Cafea
TARTA CU VISINE
INGREDIENTE:
200 g faina , 150 g zahar tos , 100 g unt , doua oua , doua linguri cu gris , un varf de cutit cu sare , 200 g branza de vaci , doua pliculete cu zahar vanilinat , 200 g visine , zahar pudra , menta , 50 g stafide

MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Se face o adancitura in mijlocul fainii, se pune untul, un ou, 50 g de zahar tos, sarea si se amesteca. Se framanta pana rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera aluatul cu folie si se introduce in frigider pentru 20 de minute.
Branza se amesteca bine cu zaharul vanilinat, grisul, oul si zaharul tos ramas. Se tapeteaza o forma de tarta cu unt si faina, se intinde o foaie din aluat, se decupeaza un cerc si se pune in forma. Din aluatul ramas se taie fasii. Se umple tava cu compozitia de branza, se pun deasupra fasiile de aluat, apoi visinile. Se introduce tava in cuptor si se coace. Rece, se pudreaza cu zahar si se orneaza cu frunze de menta.
SFAT
Se pot adauga si stafide.
BAUTURA: Ceai de fructe
×