Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
RETETE
Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
PREPARATE DIN CARNE
PUI UMPLUT CU LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
un pui rotisat
, 100 g cascaval
, un morcov
, 100 g ciuperci
, 100 g fasole verde
, 100 g fasole galbena
, un ardei gras
, o ceapa
, un ou
, doua linguri cu faina
, doua linguri cu ulei de masline
, 250 g smantana
, doua foi de dafin
, sare
, piper
MOD DE PREPARARE
Se taie puiul in doua si fiecare jumatate se pregateste pentru umplut. Separat, se prepara o compozitie dintr-un ou, cele doua linguri cu faina si smantana. Morcovul, ciupercile, ardeiul si ceapa se curata si se taie rondele. Fasolea verde si cea galbena se curata si se fierb in apa cu putina sare. Se scot si se lasa la scurs si impreuna cu legumele se calesc intr-o tigaie cu ulei de masline.
Cu amestecul obtinut se vor umple cele doua jumatati de pui, peste care se va turna sosul de smantana, iar deasupra se va presara cascaval ras, foi de dafin, sare si piper. Puiul se da la cuptor pana cand se topeste cascavalul.
|
SFAT
Se serveste cu salata de ardei copti.
|
BAUTURA:
Chardone
|
|
VARZA CU RATA
|
|
INGREDIENTE:
pieptul si pulpele de rata
, o varza
, o ceapa
, doi ardei
, doi morcovi
, doua linguri cu sos de bulion
, 200 ml smantana
, marar
, sare
, piper
, ardei iute
MOD DE PREPARARE
Se toaca varza, morcovii, ardeii si ceapa si se inabusa intr-o oala. Deasupra se pun pieptul si pulpele de rata. Se adauga sare dupa gust. Se lasa sa fiarba la foc potrivit. Spre sfarsitul fierberii se pun sosul de bulion, mararul tocat marunt si piper.
Se mai fierbe putin, iar la final se adauga, in functie de preferinte, smantana.
|
SFAT
Se serveste cu ardei iute.
|
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
CASCAVAL UMPLUT CU PUI
|
|
INGREDIENTE:
o rotita potrivita de cascaval
, 100 g carne de pui
, doua rondele
de ananas
din conserva
, un ardei rosu
, doua cepe verzi
, una-doua linguri cu bulion
, sare
, piper
, patrunjel
, ulei
MOD DE PREPARARE
Se incinge uleiul intr-o tigaie si se calesc bucatelele de pui. Cand sunt aproape gata, se adauga ceapa verde tocata, ardeiul rosu si rondelele de ananas taiate cubulete. Se calesc impreuna, adaugandu-se spre sfarsit putin bulion de rosii (cat sa-i dea culoare), sare si piper, dupa gust.
Cu aceasta compozitie se umple cascavalul, dupa ce in prealabil i-a fost scos miezul. Se lasa in cuptorul cu microunde aproximativ un minut, cat sa se incalzeasca putin. Atentie sa nu se topeasca cascavalul!
|
SFAT
Se pot presara deasupra frunze de patrunjel.
|
BAUTURA: Vin spumant
|
|
CIULAMA DE PUI
|
|
INGREDIENTE:
copanele si aripile de la un pui
, 200 ml lapte
, o ceapa
, doua linguri
cu faina
, sare
, 15 ml ulei
, mamaliguta
MOD DE PREPARARE
Se fierbe carnea de pui in apa in care s-a adaugat ceapa intreaga si putina sare. Se rumeneste faina intr-o cratita, dupa care se toarna zeama in care a fiert puiul, amestecand in permanenta, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga laptele, uleiul si putina sare.
Dupa cateva minute, se pun bucatile de pui si se continua fierberea pana se ingroasa ciulamaua (sau, dupa preferinta, carnea de pui se prajeste separat si se serveste alaturi de ciulama).
|
SFAT
Se serveste cu mamaliguta.
|
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
PREPARATE DIN PESTE
MACROU CU ARDEI COPTI
|
|
INGREDIENTE:
500 g macrou
afumat
, doua legaturi
de ceapa verde
, o cutie cu ciuperci
, 5 ardei copti
din conserva
, 3 linguri
cu bulion
, piper boabe
, sare
, ulei de masline
, marar
MOD DE PREPARARE
Se curata macroul de oase si se taie bucatele. Separat, se prepara un sos din cele doua legaturi de ceapa verde, tocate marunt, peste care se adauga ardeii copti taiati bucatele, piperul boabe, sarea si ciupercile din conserva. Se calesc in ulei de masline, dupa care se adauga bulionul. Se sting cu un pahar cu apa. Se mai lasa putin la fiert, dupa care se adauga macroul afumat.
|
SFAT
Se presara marar tocat marunt.
|
BAUTURA: Traminer
|
|
TOCANA MARINAREASCA
|
|
INGREDIENTE:
doua bucati mari de macrou
, 4 cepe
, doi morcovi
, doi ardei grasi
, 100 ml ulei
, 100 ml vin
, 100 g masline verzi si negre
, bulion
, doua rosii
, sare
, piper
, usturoi
, cimbru
, mamaliguta
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala, se taie bucati si se pune la prajit in ulei incins. Dupa ce s-a prajit, se scoate si se asaza pe un platou. In acelasi ulei in care s-a prajit pestele, se calesc ceapa, ardeii, morcovii, usturoiul si rosiile taiate marunt. Se stinge cu putin vin si se adauga bulionul, cimbrul si felioarele de masline.
Peste sosul obtinut se adauga bucatile de peste prajit. Se lasa sa fiarba la foc domol. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
SFAT
Se serveste cu mamaliguta calda.
|
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
PASTRAVI IN SOS PICANT
|
|
INGREDIENTE:
6 pastravi
, sare
, faina
, zeama de lamaie
, piper
Sosul
, 100 ml ulei
, 15 ml sifon
, 50 ml suc de lamaie
, sare
, patrunjel tocat
, o jumatate de lingurita cu boia iute
, 3 linguri cu bulion
MOD DE PREPARARE
Pastravii se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, dupa care se presara piper, sare si se stropesc cu zeama de lamaie. Se trec prin faina si se prajesc pe ambele parti, la foc moderat. Se scot pastravii pe un platou si se prepara sosul. Astfel, pentru sos se toarna toate ingredintele de mai sus (de la sos) si se amesteca pana se omogenizeaza. Pastravii prajiti se servesc alaturi de acest sos picant-acrisor.
|
SFAT
Se asezoneaza cu garnitura de cartofi natur si cu verdeata.
|
BAUTURA: Zghihara
|
|
SALATA DE PESTE CU ALGE
|
|
INGREDIENTE:
100 g macrou
marinat
, doua linguri cu ulei
, o lingura cu zeama de lamaie
, o punga cu alge deshidratate
, sare
, piper
, 3 linguri cu bulion
, patrunjel
, 3 rosii
MOD DE PREPARARE
Pestele marinat se toaca. Se amesteca impreuna cu zeama de lamaie, rosiile taiate marunt, sare, piper si algele rehidratate. Se pun la foc domol in putin ulei si se lasa sa fiarba. Spre sfarsit, se adauga bulionul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
SFAT
Se asezoneaza cu patrunjel verde taiat marunt.
|
BAUTURA: Sampanie
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
FAGOTTINI CU SOS TOMAT
|
|
INGREDIENTE:
un pachet de fagottini cu branza si busuioc
, doua cepe verzi
, un ardei gras
, 4 rosii
, bulion
, sare
, piper
, busuioc
, ulei
, cascaval ras
MOD DE PREPARARE
Intr-o oala cu apa se pun cateva picaturi de ulei si apoi se lasa sa fiarba. Cand apa da in clocot, se adauga fagottini si se lasa aproximativ 10 minute. Cand sunt fierte, se scurg de apa si se trec sub un jet de apa rece.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se calesc ceapa tocata, ardeii si rosiile descojite taiate cubulete. La sfarsit se adauga putin bulion, sare si piper dupa gust, precum si busuioc maruntit. Pe un platou se asaza fagottini, iar pe deasupra se toarna sosul tomat. Se serveste cat este cald.
|
SFAT
In functie de preferinte, se poate adauga deasupra cascaval ras.
|
BAUTURA: Bere
|
|
CIORBA DE DOVLECEI CU IAURT
|
|
INGREDIENTE:
500 g dovlecei
, doi-trei morcovi
, trei cepe
, o telina
, 70 g orez
, sare
, sare de lamaie
, vegeta
, marar sau
patrunjel
, 300 g iaurt
, crutoane
MOD DE PREPARARE
Ceapa, morcovii si telina se toaca marunt si se pun la fiert in apa cu o lingurita cu vegeta. Se fierb circa 10 minute, dupa care se adauga orezul spalat. Dovleceii se curata de coaja, se spala, se taie cubulete si se adauga in ciorba. Dupa ce toate ingredientele sunt bine fierte, se adauga iaurtul si se mai lasa cateva minute la foc mic. Se potriveste de sare si sare de lamaie, iar inainte de servire se presara verdeata tocata marunt.
|
SFAT
Se serveste rece cu crutoane.
|
BAUTURA: Tuica
|
|
CARTOFI FRANTUZESTI
|
|
INGREDIENTE:
5 cartofi
, 500 g cascaval
, 3 oua
, margarina
, sare
, piper
, marar
, gogosari acri
MOD DE PREPARARE
Se fierb cartofii, intregi si in coaja, dupa ce au fost spalati. Se unge un vas yena cu putina margarina. Se bat ouale pana se fac spuma. Cascavalul se rade. Dupa ce a fost uns vasul, se pun cate un strat de cartofi taiati, un strat de cascaval si inca un strat de cartofi. Stratul de deasupra va fi de cascaval.
Ouale spuma se adauga peste intreaga compozitie si se da la cuptor. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Deasupra se presara marar verde tocat marunt.
|
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
|
BAUTURA: Sauvignon
|
|
SALATA ALBA CA ZAPADA
|
|
INGREDIENTE:
un kg de cartofi
, doua legaturi
de ceapa verde
, 300 g masline
, maioneza
, 3 oua
, sare
, piper
, patrunjel
MOD DE PREPARARE
Cartofii se spala, se curata de coaja, se taie si se pun la fiert in apa cu sare. Intre timp, ceapa verde se toaca marunt, iar maslinele se curata de samburi. Cele trei oua se fierb tari si apoi se taie cubulete.
Cand cartofii sunt gata, se scot din apa si se lasa sa se raceasca putin, dar nu de tot, adaugandu-se maioneza, maslinele, ouale fierte si ceapa verde. Se amesteca bine. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
SFAT
Deasupra se presara verdeata.
|
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PREPARATE DULCI
CLATITE CU NUCI CARAMELIZATE
|
|
INGREDIENTE:
250 g faina
, 4 oua
, 500 ml lapte
, 120 g zahar pudra
, sare
, 250 g miez
de nuca
, 80 g unt
, o lamaie
, ulei
MOD DE PREPARARE
Intr-un vas se amesteca faina cu 40 g zahar pudra si putina sare. Se adauga ouale si se subtiaza cu laptele, turnand cate putin, amestecand continuu, pana cand se omogenizeaza compozitia pentru clatite. Se lasa la rece timp de 20 de minute. Se incinge putin ulei intr-o tigaie si se coc clatitele.
Intr-o cratita se topeste untul si apoi se caramelizeaza restul de zahar, adaugandu-se la sfarsit nucile macinate. Se amesteca bine si apoi se lasa la rece. Clatitele se servesc alaturi de nucile caramelizate, stropindu-le cu zeama de lamaie si presarand zahar pudra.
|
SFAT
Clatitele se pot reincalzi oricand in cuptor, infasurandu-le in folie de aluminiu
|
BAUTURA: Cagor
|
|
PERE CU CIOCOLATA
|
|
INGREDIENTE:
4 pere
, 200 g ciocolata
de menaj
, 50 g frisca
MOD DE PREPARARE
Se taie partea superioara a perelor, pastrandu-se capacelele. Se scobeste interiorul perelor cu ajutorul unei lingurite, pastrand miezul (acesta va avea o forma semirotunda).
Ciocolata de menaj se topeste la bain-marie si apoi se adauga cate putina frisca, amestecand continuu cu o lingura de lemn. In cele din urma se va obtine o crema mai consistenta. Perele se umplu cu crema de ciocolata. Pe o farfurie se asaza perele, acoperite cu capacelele, iar de jur-imprejur, miezul de para.
|
SFAT
Se poate folosi si caramel sau ciocolata alba.
|
BAUTURA: Compot de visine
|
|
SERBET DE VIN ALB SI MIGDALE
|
|
INGREDIENTE:
500 ml vin alb
, 150 ml apa
, 125 g de zahar
, 5 ml suc
de migdale
, cateva migdale
, o lamaie verde
, ciocolata rasa
MOD DE PREPARARE
Se pune zaharul in apa fiarta. Dupa ce se dizolva, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga vinul alb si extractul de migdale. Se da la frigider pentru o ora. Se asezoneaza cu lamaie verde si cu migdale prajite.
|
SFAT
Se poate rade deasupra ciocolata.
|
BAUTURA: Suc de visine
|
|
STRUGURI GRATINATI CU MIERE
|
|
INGREDIENTE:
un ciorchine
de strugure
alb sau negru
, doua mere
, 25 g unt
, miere
, rozmarin
, inghetata
de vanilie
, ciocolata
MOD DE PREPARARE
Se spala merele, li se scot samburii, dupa care se taie felii. Se topeste untul si se adauga feliile de mere. Se lasa sa se rumeneasca. Se adauga rozmarinul si boabele de strugure stropite cu miere. Se mai lasa cateva minute.
|
SFAT
Se serveste cu inghetata de vanilie sau ciocolata.
|
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|