x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete de dulciuri

Reţete de dulciuri

19 Oct 2012   •   19:58
Reţete de dulciuri
Prăjitură cu castane şi două creme
● Ingrediente:
230 g unt, 300 g făină, un pliculeţ praf de copt, sare, 300 g zahăr tos, două linguri zahăr brun, 4 ouă, 2 banane, 2 portocale, zahăr vanilinat, 350 ml lapte dulce, 200 g nucă de cocos,
300 g castane din conservă, un plic cu cremă de vanilie, cafea solubilă
● Preparare: Untul, zahărul tos, două linguri de zahăr brun şi un praf de sare se mixează până când rezultă o cremă. Se adaugă ouăle, bananele tăiate în felii şi 150 g de castane tocate mărunt.
Se mixează totul până când rezultă o pastă, se adaugă praful de copt, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, sucul de la portocale, 100 ml lapte şi făină.
Se mixează, se toarnă într-o formă de chec sau cozonac, unsă cu unt şi tapetată cu făină.
Se coace la foc mediu 30-45 de minute, se lasă timp de 10 minute în tavă, apoi se scoate şi se lasă să se răcească.
Separat se prepară crema de vanilie cu restul de lapte, se adaugă nuca de cocos, coaja rasă de la portocale şi se amestecă. Jumătate din crema obţinută se "colorează” cu o lingură rasă de cafea solubilă.
Se taie prăjitura în felii egale, se umple cu cremă şi se decorează cu restul de castane. Se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se serveşte.

Prăjitură cu pere şi ciocolată
● Ingrediente:
300 g ciocolată albă, 6 ouă, 300 g zahăr tos, 300 ml frişcă, 5 linguri cu făină, sare, zahăr vanilinat, o jumătate de linguriţă cu praf de copt, 6 pere, 10 g cafea boabe, o lingură cu cafea granulată, 50 g cacao, unt pentru uns tava
● Preparare: Într-un bol se pun cinci albuşuri şi un ou întreg. Se adaugă 200 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi un praf de sare.
Se mixează, se adaugă făina, praful de copt, o linguriţă de cacao, se amestecă şi compoziţia rezultată se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu unt.
Se introduce în cuptor şi se coace 15-20 de minute la foc mediu. Ciocolata se topeşte la bain-marie. Când s-a topit, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească.
Gălbenuşurile se mixează cu zahărul rămas şi se toarnă peste ciocolata călduţă. Se mixează ca să nu se coaguleze gălbenuşurile şi se mai fiebe câteva minute.
Se daugă 200 ml frişcă, cafea granulată, se mixează şi se opreşte focul.
Se lasă la răcit, se toarnă jumătate din compoziţie într-o tavă, se aşază foaia de blat, se toarnă restul de cremă şi se decorează cu boabe de cafea şi felii de pere, apoi se introduce la rece.
Se serveşte pudrată cu cacao.

Prăjitură cu dovleac
● Ingrediente:
500 g dovleac de plăcintă, 50 g stafide, 185 g unt, 200 g zahăr tos, 80 ml miere, 250 ml lapte, 230 f făină albă, 80 g făină de secară, 3 ouă, pudră de scorţişoară, sare, o linguriţă de praf e copt, gem de coacăze, 50 g stafide
● Preparare: Dovleacul se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se fierbe. Se pune într-o strecurătoare, se lasă zece minute, ca să se scurgă apa, şi se pasează.
Într-un vas mai mare se pun ouăle cu zahărul tos, un praf de sare, şi se mixează până când se albesc şi îşi  măresc volumul.
Se adaugă untul topit şi răcit, mierea, laptele dulce rece, un vârf de linguriţă cu pudră de scorţişoară şi praful de copt.
Se mixează timp de cinci minute, se adaugă piureul de dovleac şi se amestecă bine pentru a se încorpora bine ingredientele. Se presară puţină făină albă şi cea de secară, se amestecă, se toarnă compoziţia în forme unse cu unt şi presărate cu făină.
Se aşază deasupra stafidele, se introduc formele în cuptor şi se coc 30-45 de minute la foc mediu.
Se poate servi atât rece, cât şi caldă, cu gem de coacăze.

Nuci cu cremă de cafea
● Ingrediente:
250 g unt, 400 g făină, 300 g ciocolată neagră, o lingură cafea granulată, 200 ml frişcă, 100 g miezuri de nucă nouă, o linguriţă de praf de copt, o lămâie, 100 ml lapte dulce, 2 ouă
120 g zahăr brun, sare, o linguriţă de pudră de scorţişoară, zahăr pudră
● Preparare: Într-un ibric se pune untul tăiat cuburi şi se topeşte la foc mic, fără să fiarbă.
Se alsă să se răcească, se amestecă bine cu ouăle, coaja rasă de lămâie, praful de copt stins cu un suc de lămâie, zahărul brun, laptele şi un praf de sare.
Se amestecă bine cu un tel, se toarnă peste făină cernută şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare.
Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Se formează un fitil din aluat, se taie în  bucăţi mici, se pun în formă şi se coc.
Ciocolata se rupe bucăţele şi se pune la topit la bain-marie. Se lasă să se răcorească şi se amestecă bine cu frişcă (în care s-a dizolvat cafeaua granulată).
Se mixează, se amestecă bine cu pudra de scorţişoară, miezurile de nucă măcinate şi pudra de scorţişoară.
Se umplu cojile de aluat cu cremă, se lipesc două câte două şi se pun într-un castron şi se presară cu zahăr pudră.

×