● Ingrediente: o salată verde, 200 g năut, 4 roşii, 400 g mozzarella, 200 ml suc de roşii, 100 ml apă, pastă de tomate, o lingură de ulei de măsline, 2 căţei de usturoi, o ceapă mică, 4 fire de busuioc, sare, piper, telemea de oaie, telemea de capră
● Preparare: Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun legumele tocate şi se călesc până devin aurii.
Se adaugă sucul de roşii în care s-a dizolvat o lingură de paste de tomate, apă, sare, piper şi puţin busuioc tocat.
Se fierbe totul până scade sosul, se opreşte focul şi se presară restul de busuioc tocat.
Năutul se pune la înmuiat cu o seară înainte, se clăteşte şi se pune la foc în apă clocotită cu puţină sare.
Se trece sub un jet de apă rece şi se pune într-un castron.
Se adaugă salata verde spălată şi ruptă bucăţele, roşiile spălate şi tăiate felii subţiri.
Se presară Se presară brânza mozzarella tăiată în bucăţele, se amestecă şi se serveşte alături de sosul de roşii cu busuioc. Pentru plus de gust, se adaugă şi puţină telemea de oaie sau de capră.
Salată de fasole cu ardei şi porumb
● Ingrediente:200 g fasole roşie boabe, 50 ml oţet de mere, 50 ml ulei de măsline, pudră de chili, seminţe de chimen, usturoi, boabe de porumb, doi ardei graşi roşii, două roşii, două fire de ceapă verde, sare, piper, busuioc, salată verde
● Preparare: Fasolea se pune la înmuiat cu o zi înainte. Se fierbe şi apoi se scurge. Se curăţă trei căţei de usturoi şi se pisează. Se curăţă ceapa verde şi se taie în rondele subţiri.
Separat, se pun într-un castron un vârf de linguriţă de pudră de chili, un vârf de linguriţă de seminţe de chimen pisate, oţetul de mere şi uleiul de măsline. Se adaugă o linguriţă de busuioc tocat, se amestecă şi se acoperă cu o folie alimentară.
Într-un vas mare se pun fasolea, boabele de porumb, ardeii graşi curăţaţi de seminţe şi tăiaţi în felii.
Se presară rondele de ceapă verde, se toarnă sosul de chili, apoi se condimentează cu sare şi piper după gust.
Se amestecă totul, se acoperă cu folie şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
Dacă se consumă a doua zi, se poate adăuga şi salată verde ruptă fâşii.
Pentru culoare, se pot pune mai multe soiuri de fasole roşie şi albă.
Salată cu ciuperci şi maioneză
● Ingrediente: 500 g ciuperci, 2 ardei capia, o jumătate de ţelină, 2 morcovi, 250 g roşii cherry, o salată verde, o linguriţă de busuioc uscat, 2 ouă, o linguriţă de muştar, 150 ml ulei, 3 linguri de suc de lămâie, sare, piper, tarhon
● Preparare: Ciupercile se curăţă de pieliţă şi se fierb timp de zece minute în apă cu sare şi o linguriţă de suc de lămâie.
Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se fierb. Se scurg de apă, se taie în felii, apoi în cubuleţe.
Se pun într-un castron împreună cu ciupercile tăiate în cubuleţe, ardeii capia tăiaţi în felii şi busuiocul uscat.
Un ou se fierbe tare, se opreşte gălbenuşul iar albuşul se toacă mărunt şi se pune peste legumele din castron. Gălbenuşul fiert se pasează, se amestecă bine cu celălat gălbenuş crud, muştar, sare şi piper.
Se adaugă uleiul treptat şi se mixează până când rezultă o compoziţie omogenă. Se adaugă sucul de lămâie şi se amestecă. Dacă maioneza este prea groasă, se poate adăuga puţină apă rece.
Se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se toarnă peste legume, se amestecă şi se serveşte alături de felii de roşii si salată verde, presărate cu tarhon proaspăt tocat.
Salată de vinete cu rodii şi telemea
● Ingrediente: 2 vinete, 250 g brânză feta, o salată, o ţelină, un morcov, un sfert de varză albă, o rodie, sare, piper, ulei de măsline, mărar
● Preparare: Vinetele se spală, se taie în felii subţiri şi se presară cu sare. Se lasă să stea cinci minute, se scurg de zeamă, se şterg cu un servet, apoi se frig pe un grătar sau într-o tigaie de teflon fără ulei.
Ţelina şi morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Varza se spală şi se dă pe răzătoare sau se taie în fâşii subţiri.
Rodia se curăţă de coajă şi seminţele se desfac şi se aleg.
Se amestecă toate legumele, se adaugă salata spălată, uscată şi ruptă în fâşii, se condimentează cu sare şi piper după gust, se stropesc cu ulei de măsline şi se montează pe farfurie.
Se presară deasupra brânza feta sfărâmătă sau tăiată cubuleţe şi seminţele rodiei.
Se serveşte imediat sau se introduce la rece pentru 20 de minute.
În salată se poate adăuga şi mărar tocat.
Citește pe Antena3.ro