x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete greceşti

0
31 Oct 2007 - 00:00

Intr-un muzeu grecesc am văzut expuse, din loc in loc, farfurii de lut pline cu cereale, conservate de mii de ani. Dar eu aş fi vrut să văd cum era in lumea creată de mitologie şi, mai ales, să simt gustul măncării.

Intr-un muzeu grecesc am văzut expuse, din loc in loc, farfurii de lut pline cu cereale, conservate de mii de ani. Dar eu aş fi vrut să văd cum era in lumea creată de mitologie şi, mai ales, să simt gustul măncării. Nu am stat la masa zeilor, nici n-aş fi avut cum, dar bucatele oferite de localnici au fost pentru mine o revelaţie. Pănă la urmă, la mesele zeităţilor mai zburau din cănd in cănd şi nişte fulgere, căte-o sabie se infigea indărjită intr-un spătar de scaun, deci mai bine las norii şi mă cobor cu picioarele pe Pămănt, in siguranţă.

Salata grecească in care uleiul de măsline pluteşte intr-o veselie nu reuşeşte să te facă să dai pe la farmacie, ci doar să mai ceri incă o porţie. Retzina - vinul alb, un pic dulce, dar cu gust de răşină - mă face să mă găndesc la ambrozia zeilor, dar in acelaşi timp şi la siropul nostru de brad. Să nu uit melomakaronas, biscuiţii cu miere care, fără să vreau, mă duc cu găndul la sărbătorile de iarnă, la turta dulce aromată şi la cozonacii aburinzi.

Mousaka

Ingrediente: un kilogram de vinete, 500 g cartofi, 500 g carne tocată, o conservă de roşii, 200 ml ulei, două cepe, un căţel de usturoi, o frunză de dafin, o cană şi jumătate de brănză rasă, o cană de unt, o cană de făină, două ouă, 4 căni de lapte dulce, ulei pentru prăjit, sare, piper, nucşoară, unt pentru tavă.

Preparare: Vinetele se spală şi se taie in făşii, cartofii se curăţă şi se taie in felii subţiri. Se prăjesc legumele in ulei, se scot cu o spumieră şi se pun intr-un castron. Separat se sotează ceapa tocată şi usturoiul, se adaugă carnea tocată şi se prăjesc zece minute, amestecănd continuu. Se adaugă roşiile, sarea, piperul, se reduce focul şi se fierb 30 de minute. Se unge o tavă cu unt, se aşază jumătate din cantitatea de vinete şi cartofi, jumătate din cantitatea de carne şi se presară brănza rasă. Se aşază deasupra restul de legume prăjite şi carnea rămasă. Untul se topeşte intr-o cratiţă, se adaugă făina şi se amestecă incontinuu cinci minute. Se adaugă laptele şi se fierbe pănă cănd sosul a inceput să fiarbă. Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă un amestec din ouă, sare, piper şi nucşoară. Se pune in cratiţă şi se amestecă bine. Se toarnă peste conţinutul tăvii, se introduce in cuptor şi se coace 40 de minute sau pănă cănd capătă o culoare maronie. Se taie după 15 minute şi se serveşte cu salată ţărănească sau cartofi la cuptor cu ulei de măsline şi oregano.

Horiatiki salata

Ingrediente: 3 roşii, un castravete verde, o ceapă, doi ardei verzi (capia), 12 măsline negre, o jumătate de sfeclă roşie fiartă, 50 g boabe de porumb din conservă, o legătură de ridichi, 180 g brănză feta, o jumătate de cană de ulei de măsline, două linguri de oţet, oregano uscat, sare.

Preparare: Roşiile şi ardeii se spală şi se taie felii. Ridichile se curăţă de codiţe şi se taie in felii subţiri, sfecla roşie se taie in felii, apoi in cubuleţe. Castravetele şi ceapa se curăţă, se taie in rondele şi se pun intr-un castron impreună cu celelalte legume. Se presară boabele de porumb, sare şi oregano, se pune deasupra feta tăiată in cuburi, se stropeşte cu ulei, oţet şi se serveşte. După preferinţă se pot adăuga şi fileuri de anşoa in ulei.

Melomakaronas

Ingrediente: două căni de ulei de măsline, două căni de miere, 3 căni de zahăr tos, o jumătate de cană de coniac, o jumătate de portocală rasă, două pahare şi jumătate de apă, o lingură de bicarbonat, o lingură de pudră de scorţişoară, o jumătate de lingură de pudră de cuişoare, 900 g făină, nucă măcinată.

Preparare: Intr-un vas mai mare se amestecă uleiul cu o cană de zahăr tos, coniacul şi coaja de portocală rasă. Intr-un castron se amestecă făina cu bicarbonatul, jumătate din cantitatea de pudră de scorţişoară şi pudra de cuişoare. Se toarnă ingredientele lichide peste făină şi se frămăntă pănă rezultă un aluat tare. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină, căci depinde de tipul de făină folosit. Se rup bucăţi din aluat, se rotunjesc in palme, se aplatizează puţin şi se decupează in formă de stea. Se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor. Se coc la foc mediu aproximativ 15 minute. Restul de zahăr tos se amestecă bine cu mierea şi apa. Se pun la fiert, se lasă să dea in clocot apoi se opreşte focul. Se lasă la răcit 10 minute, se introduc biscuiţii pe rănd in sirop, intorcăndu-se din cănd in cănd ca să se pătrundă. Nu se lasă in sirop decăt căteva minute, altfel se rup. Se scot cu o spumieră, se aşază pe o tavă şi se presară cu nucă măcinată, amestecată cu pudră de scorţişoară.

"Bucătarul imi pune in faţă un platou pe care se află cinci farfurii mici (…). In timp ce mănănc dintr-o farfurie, altcineva mănăncă din alta. Ceea ce imi doresc, stăpăne, este atăt farfuria asta, căt şi cealaltă, dar dorinţa mea este imposibilă… Pentru că nu am nici cinci măini şi nici cinci guri"

Lynceus din Samos "Centaurul"

Citeşte mai multe despre:   jumătate,   minute,   ulei,   taie,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Cum gasesti rapid un document intr-un fiset metalic?

Cum gasesti rapid un document intr-un fiset metalic?
Galerie Foto Daca detii o afacere, probabil cea mai mare parte din zi o petreci la birou. Stiai insa faptul ca modul in care arata o astfel de incapere iti reduce sau creste productivitatea? In situatia in care detii un numar mare de...

Ce plantăm în funcție de sezon? Descoperă ofertele GrădinaMax

Ce plantăm în funcție de sezon? Descoperă ofertele GrădinaMax
Vrei să ai o grădină ca la carte în fiecare anotimp? Atunci e nevoie de timp petrecut pentru plantarea corectă a semințelor și răsadurilor. Hai să vedem ce poți planta în funcție de sezon în...

(P) Aveti nevoie de un spatiu de lucru acasa? Mobila birou Elize Sonoma este raspunsul!

(P) Aveti nevoie de un spatiu de lucru acasa? Mobila birou Elize Sonoma este raspunsul!
Aveți nevoie de un spațiu de lucru acasă? Copilul dumneavoastră are nevoie de un birou nou pentru școală, în special de când școala se face mai mult online? Atunci primul obiectiv este să găsiți un birou...

(P) Motive pentru a achiziționa un Tissot CHEMIN DES TOURELLES POWERMATIC 80 GMT T0994291605800

(P) Motive pentru a achiziționa un Tissot CHEMIN DES TOURELLES POWERMATIC 80 GMT T0994291605800
Unul dintre accesoriile care au fost, sunt și vor fi la modă indiferent de ceea ce se va întâmpla este ceasul de mână. Acesta este purtat încă din cele mai vechi timpuri și este unul dintre accesoriile care...

(P) Alegeți vata Acoustic 10 cm pentru o izolație termică și fonică de calitate!

(P) Alegeți vata Acoustic 10 cm pentru o izolație termică și fonică de calitate!
Cu toții ne dorim să trăim o viață liniștită și confortabilă, mai ales când vine vorba de casele noastre. Proprietarii de case cheltuiesc uneori mult pentru a atinge nivelul de confort pe care și-l doresc,...

Produse esențiale pe care să le pui în bagaj când pleci în concediu

Produse esențiale pe care să le pui în bagaj când pleci în concediu
Nimic nu poate fi mai frumos ca o vacanță, decât, poate, planificarea tuturor detaliilor: alegerea destinației, rezervarea biletelor de călătorie, cumpărăturile necesare și organizarea...

Contul de Youtube al președintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost suspendat

Contul de Youtube al președintelui brazilian Jair Bolsonaro a fost suspendat
Platforma YouTube a suspendat timp de o săptămână canalul preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, deoarece acesta a distribuit o înregistrare video cu informații false despre vaccinurile anti...

Mădălin Ghioc este finalistul cu numărul cinci al celui mai nou sezon iUmor

Mădălin Ghioc este finalistul cu numărul cinci al celui mai nou sezon iUmor
Sâmbătă seară, Mădălin Ghioc, concurentul ce a participat și în sezonul 9 iUmor, s-a întors în fața celor trei jurați cu un număr asemănător, dar mult mai sigur pe el. De această dată atitudinea a...

Mihai și Elwira Petre au câștigat prima amuletă din Georgia Show-ul, lider de audienţă

Mihai și Elwira Petre au câștigat prima amuletă din Georgia  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Duminică seară, cele șase echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express- Drumul Împăraților, au ajuns în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. Vedetele au fost întâmpinate cu...

Opțiuni pentru încălzirea casei tale

Opțiuni pentru încălzirea casei tale
Sezonul rece pare că începe mai devreme în fiecare an, iar temperaturile scăzute ne iau prin surprindere încă de la începutul toamnei. De aceea, dacă îți construiești o casă sau o renovezi pe cea veche,...

Oare este salteaua dvs. curată?

Oare este salteaua dvs. curată?
Curățenia casei este de importanță crucială. Cu ajutorul curățeniei se înlătură toți alergenii și poluanții, se reduc nivelurile de stres și de oboseală, se îmbunătățește calitatea de viață. Dar oar...

Șase idei pentru o sufragerie mai spațioasă

Șase idei pentru o sufragerie mai spațioasă
Galerie Foto Sufrageria poate fi considerată cea mai importantă încăpere a locuinței, deoarece acolo se strânge toată familia, acolo primești musafirii și tot acolo petreci cel mai mult timp atunci când ești acasă. De...

(P) Cum să administrezi corect porumbeilor medicamentele dizolvate în apă. Alege Produse Columbofile 

(P) Cum să administrezi corect porumbeilor medicamentele dizolvate în apă. Alege Produse Columbofile 
Porumbeii sunt niște păsări care se îmbolnăvesc destul de repede și de asemenea sunt și predispuse la multe boli. Crescătorii de porumbei, care participă cu aceștia și la competiții știu, în general, de ce...

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?
Galerie Foto Nicio bautura nu este mai senzuala si mai remarcabila precum sampania. Efervescenta ei, prospetimea, precum si gustul inconfundabil fac din aceasta bautura un moft, o placere rara.   Ce nu stiai despre...

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin
Incidentul de săptămâna trecută, când actorul Alec Baldwin a împușcat cu o armă de recuzită doi colegi de platou, a dus la moartea directoarei de imagine și rănirea regizorului Joel Souza, scrie...
Serviciul de email marketing furnizat de