x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete greceşti

Reţete greceşti

31 Oct 2007   •   00:00

Intr-un muzeu grecesc am văzut expuse, din loc in loc, farfurii de lut pline cu cereale, conservate de mii de ani. Dar eu aş fi vrut să văd cum era in lumea creată de mitologie şi, mai ales, să simt gustul măncării.

Intr-un muzeu grecesc am văzut expuse, din loc in loc, farfurii de lut pline cu cereale, conservate de mii de ani. Dar eu aş fi vrut să văd cum era in lumea creată de mitologie şi, mai ales, să simt gustul măncării. Nu am stat la masa zeilor, nici n-aş fi avut cum, dar bucatele oferite de localnici au fost pentru mine o revelaţie. Pănă la urmă, la mesele zeităţilor mai zburau din cănd in cănd şi nişte fulgere, căte-o sabie se infigea indărjită intr-un spătar de scaun, deci mai bine las norii şi mă cobor cu picioarele pe Pămănt, in siguranţă.

Salata grecească in care uleiul de măsline pluteşte intr-o veselie nu reuşeşte să te facă să dai pe la farmacie, ci doar să mai ceri incă o porţie. Retzina - vinul alb, un pic dulce, dar cu gust de răşină - mă face să mă găndesc la ambrozia zeilor, dar in acelaşi timp şi la siropul nostru de brad. Să nu uit melomakaronas, biscuiţii cu miere care, fără să vreau, mă duc cu găndul la sărbătorile de iarnă, la turta dulce aromată şi la cozonacii aburinzi.

Mousaka

Ingrediente: un kilogram de vinete, 500 g cartofi, 500 g carne tocată, o conservă de roşii, 200 ml ulei, două cepe, un căţel de usturoi, o frunză de dafin, o cană şi jumătate de brănză rasă, o cană de unt, o cană de făină, două ouă, 4 căni de lapte dulce, ulei pentru prăjit, sare, piper, nucşoară, unt pentru tavă.

Preparare: Vinetele se spală şi se taie in făşii, cartofii se curăţă şi se taie in felii subţiri. Se prăjesc legumele in ulei, se scot cu o spumieră şi se pun intr-un castron. Separat se sotează ceapa tocată şi usturoiul, se adaugă carnea tocată şi se prăjesc zece minute, amestecănd continuu. Se adaugă roşiile, sarea, piperul, se reduce focul şi se fierb 30 de minute. Se unge o tavă cu unt, se aşază jumătate din cantitatea de vinete şi cartofi, jumătate din cantitatea de carne şi se presară brănza rasă. Se aşază deasupra restul de legume prăjite şi carnea rămasă. Untul se topeşte intr-o cratiţă, se adaugă făina şi se amestecă incontinuu cinci minute. Se adaugă laptele şi se fierbe pănă cănd sosul a inceput să fiarbă. Se ia cratiţa de pe foc şi se adaugă un amestec din ouă, sare, piper şi nucşoară. Se pune in cratiţă şi se amestecă bine. Se toarnă peste conţinutul tăvii, se introduce in cuptor şi se coace 40 de minute sau pănă cănd capătă o culoare maronie. Se taie după 15 minute şi se serveşte cu salată ţărănească sau cartofi la cuptor cu ulei de măsline şi oregano.

Horiatiki salata

Ingrediente: 3 roşii, un castravete verde, o ceapă, doi ardei verzi (capia), 12 măsline negre, o jumătate de sfeclă roşie fiartă, 50 g boabe de porumb din conservă, o legătură de ridichi, 180 g brănză feta, o jumătate de cană de ulei de măsline, două linguri de oţet, oregano uscat, sare.

Preparare: Roşiile şi ardeii se spală şi se taie felii. Ridichile se curăţă de codiţe şi se taie in felii subţiri, sfecla roşie se taie in felii, apoi in cubuleţe. Castravetele şi ceapa se curăţă, se taie in rondele şi se pun intr-un castron impreună cu celelalte legume. Se presară boabele de porumb, sare şi oregano, se pune deasupra feta tăiată in cuburi, se stropeşte cu ulei, oţet şi se serveşte. După preferinţă se pot adăuga şi fileuri de anşoa in ulei.

Melomakaronas

Ingrediente: două căni de ulei de măsline, două căni de miere, 3 căni de zahăr tos, o jumătate de cană de coniac, o jumătate de portocală rasă, două pahare şi jumătate de apă, o lingură de bicarbonat, o lingură de pudră de scorţişoară, o jumătate de lingură de pudră de cuişoare, 900 g făină, nucă măcinată.

Preparare: Intr-un vas mai mare se amestecă uleiul cu o cană de zahăr tos, coniacul şi coaja de portocală rasă. Intr-un castron se amestecă făina cu bicarbonatul, jumătate din cantitatea de pudră de scorţişoară şi pudra de cuişoare. Se toarnă ingredientele lichide peste făină şi se frămăntă pănă rezultă un aluat tare. Dacă este nevoie, se mai adaugă făină, căci depinde de tipul de făină folosit. Se rup bucăţi din aluat, se rotunjesc in palme, se aplatizează puţin şi se decupează in formă de stea. Se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor. Se coc la foc mediu aproximativ 15 minute. Restul de zahăr tos se amestecă bine cu mierea şi apa. Se pun la fiert, se lasă să dea in clocot apoi se opreşte focul. Se lasă la răcit 10 minute, se introduc biscuiţii pe rănd in sirop, intorcăndu-se din cănd in cănd ca să se pătrundă. Nu se lasă in sirop decăt căteva minute, altfel se rup. Se scot cu o spumieră, se aşază pe o tavă şi se presară cu nucă măcinată, amestecată cu pudră de scorţişoară.

"Bucătarul imi pune in faţă un platou pe care se află cinci farfurii mici (…). In timp ce mănănc dintr-o farfurie, altcineva mănăncă din alta. Ceea ce imi doresc, stăpăne, este atăt farfuria asta, căt şi cealaltă, dar dorinţa mea este imposibilă… Pentru că nu am nici cinci măini şi nici cinci guri"

Lynceus din Samos "Centaurul"

×
Subiecte în articol: jumătate minute ulei taie caiet de retete