9 MARTIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
VRABIOARA
CU CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
6 felii vrabioara
300 gr ciuperci
100 gr ulei
2-3 cepe
o legatura de patrunjel verde
100 ml vin
o lingura cu faina
sare
piper
ulei
|
Bucatile de vrabioara se bat putin, se trec prin faina si se prajesc in uleiul fierbinte. Dupa ce s-au prajit, in restul de ulei se calesc ceapa taiata marunt si ciupercile taiate felii subtiri, dupa care se rastoarna peste carne.
Se adauga vin, apa, verdeata taiata marunt, sare si piper dupa gust si se lasa sa mai fiarba 20-30 de minute.
SFAT
Se serveste cu garnitura de orez sau cu cartofi natur, cu patrunjel verde taiat marunt.
BAUTURA: Sauvignon
|
|
ESCALOP CU SOS DE LAMAIE
|
INGREDIENTE:
600-800 gr carne
50 gr faina
50 ml ulei
50 gr unt
100 gr smantana
sare
piper
o lamaie
|
Se taie carnea din pulpa sau muschi de porc felii, se bate, se sareaza si se da prin faina, apoi se prajeste in ulei. Cand sunt gata, feliile se scot in alt vas, iar in vasul in care s-au prajit se adauga untul, restul de faina, se amesteca pana se omogenizeaza, se stinge cu smantana si cu atata apa sau supa cat sa iasa sosul potrivit.
Se adauga sare si zeama de lamaie dupa gust, se toarna peste carne si se mai fierbe putin.
SFAT
Se serveste cu carofi natur presarati cu verdeata.
BAUTURA: Riesling
|
|
SNITEL
EXTRA
|
INGREDIENTE:
600 gr muschi de porc
3 oua
50 gr faina
100 gr pesmet
piper
sare
50 gr unt
100 gr untura
100 gr cascaval ras
|
Muschiul se taie in felii potrivite, care se bat pana se subtiaza, dupa care se sareaza, se presara cu piper, se trec prin faina, ou batut si prin pesmet alb amestecat cu cascaval ras si se prajesc pe ambele parti in grasimea bine incinsa pana capata o crusta crocanta.
SFAT
Se serveste cald, cu unt proaspat deasupra si cu diverse garnituri de piureuri sau legume sote.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
SUPA CA
IN ARGENTINA
|
INGREDIENTE:
o gaina
o ceapa
o legatura de partrunjel verde
o legatura hasmatuchi
100 gr orez
sare
|
Se curata pasarea, se spala si se pune la fiert in apa, la foc mic, avand grija sa se adune spuma ori de cate ori este nevoie. Dupa 30 de minute se adauga ceapa curatata si spalata si verdeata tocata marunt.
Se sareaza si se continua fierberea. Cand gaina este aproape fiarta se pune orezul spalat. Dupa ce a fiert si orezul, se scoate gaina, se desface in bucati, se asaza intr-un castron si se toarna supa deasupra.
SFAT
Se serveste fierbinte cu verdeata tocata marunt.
BAUTURA: Gin
|
|
PORUMBEI
CU ROSII
|
INGREDIENTE:
6 porumbei tineri
3 cepe
150 gr unt
1,5 kg rosii mijlocii
o lingura cu faina
patrunjel verde tocat
sare
o lingurita
cu zahar
|
Porumbeii curatati si spalati, cu aripioarele indoite spre spate si presarati cu sare, se rumenesc in unt impreuna cu ceapa tocata marunt.
Dupa ce s-au rumenit frumos toate partile, se adauga faina cu cateva linguri de apa, se amesteca bine si se mai fierbe 10-15 minute. Se adauga apoi zaharul si sarea, rosiile intregi si se continua fierberea la foc mic, ca sa nu se sfarame carnea.
SFAT
Cand mancarea este gata se potriveste de sare, se presara patrunjelul si se serveste fierbinte.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
RATA
CU MAZARE
|
INGREDIENTE:
o rata
un kg mazare verde boabe
doua cesti cu zeama de carne
doua linguri cu ulei
50 gr unt
o lingurita cu zahar
sare
|
Se alege o rata, se curata, se spala, se sareaza si se pune la cuptor in ulei cu cateva linguri de apa. In timp ce se fierbe, rata trebuie stropita din cand in cand cu sosul format ca sa se fragezeasca si sa se rumeneasca frumos.
Separat se fierbe mazarea in zeama de carne sau in apa. Cand este aproape gata, se potriveste de sare, se adauga zaharul si untul. Dupa ce rata s-a fript, se pune in jur mazarea si se mai tine la cuptor cateva minute.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Cabernet
|
|
TOCANITA
DE PASARE
|
INGREDIENTE:
o gaina
5-6 cepe
150 ml ulei
o lingura cu bulion pasta
5-6 catei de
usturoi
putina boia de ardei
un pahar cu vin
sare
piper
|
Gaina curatata si spalata, se taie bucati, se sareaza si se prajeste in ulei. Dupa ce bucatile de carne sunt usor rumenite, se scot intr-o cratita, iar in uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt.
Se stinge apoi cu bulionul amestecat cu boiaua de ardei si subtiat cu apa si se adauga usturoiul tocat marunt. Se potriveste sosul de sare si piper, se toarna peste bucatile de carne si se fierbe pana cand carnea este bine patrunsa. La sfarsit se adauga vinul si se mai lasa sa mai dea cateva clocote.
SFAT
Se serveste fierbinte cu mamaliguta.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
SUPA DE GAINA CU PUF DE OU
|
INGREDIENTE:
doi litri supa
concentrata din carne de pasare
o legatura de patrunjel verde tocat
pentru puf
doua oua
o lingura cu faina
sare
|
Galbenusurile se freaca bine cu faina si cu sarea, apoi se adauga albusurile batute spuma amestecand usor de jos in sus, compozitia ramanand astfel pufoasa.
Supa strecurata se pune intr-un vas pe foc. Cand clocoteste se toarna compozitia de mai sus (toata deodata), dupa care se acopera si se mai lasa sa fiarba 10 minute.
SFAT
Se serveste imediat, sa nu se lase puful, cu patrunjel tocat marunt pe deasupra.
BAUTURA: Merlot
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SARDELE
"CA IN VALENCIA"
|
INGREDIENTE:
8 sardele
100 gr orez
6 linguri ulei
doua rosii
o ceapa
un ardei
o cutie cu mazare
50 gr masline negre
usturoi
sare
piper
|
Se pune orezul la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert, se scurge si se pune pe un platou. Intre timp se taie rosiile rondele, ceapa solzisori si ardeiul fasii. Se calesc toate in uleiul incins, impreuna cu mazarea, maslinele si usturoiul.
Se lasa sa fiarba la foc mic cateva minute. Legumele calite se toarna peste orezul de pe platou, iar deasupra se asaza sardelele.
SFAT
Se servesc calde.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
BORS DE PESTE UCRAINEAN
|
INGREDIENTE:
un kg de peste
o sfecla rosie
un morcov
patrunjel
3 cepe
marar
pasta de rosii
doi ardei grasi
un litru de bors
sare
doi cartofi
|
Pestele se spala, se curata si se taie bucati. Se pune la fiert in apa cu sare. Se adauga cepele, patrunjelul, mararul, ardeii grasi, morcovul, cartofii si sfecla, toate taiate marunt. Se lasa sa fiarba, apoi se adauga pasta de rosii si borsul.
SFAT
Se serveste cu ardei iute.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
RULOURI
DE SOMON
CU BRANZA
|
INGREDIENTE:
un kg somon
afumat
piper
sare
suc de lamaie
branza
marar
|
Fileurile de somon taiate in portii se condimenteaza cu piper, sare si marar, dupa care se umplu cu branza si se ruleaza. Se stropesc cu zeama de lamaie.
SFAT
Se pot servi cu maioneza.
BAUTURA: Traminer
|
|
ZACUSCA
DE PESTE
|
INGREDIENTE:
un litru ulei
un kg ceapa
un kg morcovi
doua kg gogosari copti
3 kg rosii sau un litru suc de rosii
doua kg peste
sare
mirodenii
|
Ceapa si morcovii se dau prin masina de tocat si se calesc in ulei. Se adauga putina apa, se fierb, dupa care se adauga si gogosarii copti, curatati si dati prin masina.
Pestele se dezoseaza, se da prin masina si se adauga in compozitie impreuna cu sucul de rosii. Se condimenteaza cu sare si mirodenii dupa gust si se scade pana se ridica uleiul.
SFAT
Se pune in borcane si se sterilizeaza.
BAUTURA: Palinca
|
|
ARDEI UMPLUTI CU PESTE
|
INGREDIENTE:
doua kg stavrid
300 gr ardei gras
100 gr orez
150 gr morcovi
500 ml supa de oase de peste
200 gr ceapa
150 gr telina
200 gr ulei
doua oua
50 gr faina
200 gr pasta tomate
50 gr usturoi
10 gr piper
marar, sare
|
Pestele se dezoseaza si se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert, pestele se scoate. Se fierbe si orezul. 100 gr morcovi, 100 gr telina si ceapa, se curata, se spala si se taie felii subtiri.Ceapa se inabusa cu ulei si se stinge cu zeama de peste si se amesteca cu 100 gr pasta de tomate diluata cu circa 150 ml supa. Compozitia obtinuta se amesteca cu orez, faina, jumatate din cantitatea de piper, marar verde, oua si sare, pana se obtine o pasta omogena.
Cu aceasta compozitie se umplu ardeii. Se prepara apoi un sos din restul de morcovi, telina si pasta de tomate, usturoiul, sarea si supa de oase de peste. Legumele fierte, se racesc si se strecoara. Sosul se toarna peste ardei, care se pun la cuptor.
SFAT
Preparatul se asaza pe un platou sau portionat in farfurii, cu marar verde deasupra.
BAUTURA: Riesling
|
|
PESTE
CU PIURE
|
INGREDIENTE:
un kg peste
un kg cartofi
5 linguri ulei
condimente
marar
patrunjel
faina
|
Se spala cartofii, se curata si se taie cubulete. Se pun la fiert intr-o oala cu apa si sare. Dupa ce au fiert, se strecoara si se paseaza pana se fac piure. Se amesteca totul si se condimenteaza.
Pestele se curata, se spala, se trece prin faina si se prajeste intr-o tigaie cu ulei incins. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti, dupa care se scoate si se serveste alaturi de piureul de cartofi.
SFAT
Se poate servi cu gogosari acri si se orneaza cu marar si patrunjel.
BAUTURA: Bere
|
|
SARDELE
IN SOS TOMAT
|
INGREDIENTE:
6 sardele in ulei
6 rosii
o lamaie
patrunjel
sare
piper
|
Rosiile se spala si se curata de coaja si de pielite. Se amesteca cu sardelele si se pun intr-o cratita sa fiarba la foc potrivit. Se adauga sare si piper dupa gust si se stoarce peste aceasta compozitie zeama de lamaie. Dupa ce a fiert, se ia de pe foc si se presara patrunjel verde deasupra.
SFAT
Se poate servi cu castraveciori acri.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
VARZA CALITA
CU PESTE
|
INGREDIENTE:
o varza mijlocie
4 linguri ulei
un peste
sare
piper boabe
|
Varza se curata de frunzele vestede si se taie fideluta. Se presara cu sare si se lasa cam o jumatate de ora, dupa care se freaca cu mana si se stoarce de zeama. Varza bine stoarsa se pune intr-o cratita cu ulei fierbinte, se acopera cu un capac si se amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi de cratita. Se potriveste de sare, se pun boabele de piper, se adauga putina apa si se da la cuptor sa se rumeneasca.
Intre timp se spala pestele, se curata si se pune la prajit intr-o cratita cu ulei incins. Se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti, dupa care se scoate, se asaza pe un platou si se serveste alaturi de varza.
SFAT
Se serveste cu mamaliga calda.
BAUTURA: Muscat Otonel
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA CREMA
DE SPANAC
|
INGREDIENTE:
un kg spanac
100 gr unt
100 gr faina
100 gr ceapa
100 gr smantana
doua galbenusuri
crutoane de franzela
sare
|
Se curata spanacul, se spala in mai multe ape si se fierbe in apa cu sare. Dupa ce a fiert, se strecoara (pastrandu-se zeama in care a fiert) si se trece prin sita.
Separat, in alt vas, se pun untul si ceapa taiata felii subtiri care se calesc cateva minute. Se adauga faina, se mai caleste putin, se stinge cu zeama in care a fiert spanacul si se mai lasa sa fiarba cateva minute. Se strecoara, se adauga piureul de spanac, se potriveste de sare si se pun din nou la foc.
SFAT
Dupa ce s-a racit putin se drege cu smantana si ou. Se serveste cu crutoane de franzela rumenite.
BAUTURA: Tuica
|
|
GHIVECI
CATALAN
|
INGREDIENTE:
200 gr orez
un litru de supa
o lingura ulei de masline
4 ardei grasi
4 rosii
o ceapa mare
doua linguri capere
un pahar sos vinegreta cu ulei de masline
sare
piper
|
Orezul se spala, se scurge si se pune la fiert in zeama de la supa. Se lasa sa fiarba 20 de minute. Cat fierbe orezul, se coc ardeii la foc foarte mic, apoi se curata de pielite.
Se taie in doua pe lung si se scot semintele. Rosiile decojite si curatate de seminte se taie in sferturi. Orezul fiert si racit se amesteca intr-un vas, cu rosiile si caperele. Se adauga sosul vinegreta. Jumatatile de ardei se umplu cu aceasta compozitie.
SFAT
Se decoreaza cu cateva inele de ceapa cruda. Se serveste rece.
BAUTURA: Riesling
|
|
SALATA MILANEZA CU CEAPA
|
INGREDIENTE:
un kg ceapa
200 gr masline negre
100 gr castraveti murati
5 linguri cu ulei
o lingura otet de vin
o legatura patrunjel
sare
piper
|
Se pun cepele necuratate pe o tava in cuptor si se coc circa o ora. Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca, inainte de a fi curatate. Fiecare ceapa curatata se taie in jumatate si se asaza pe un platou. Se adauga castravetii taiati rondele si maslinele.
Se prepara un sos din putina sare dizolvata in otet in care se integreaza picatura cu picatura uleiul, ametecand continuu. Se pipereaza dupa gust si se toarna peste ceapa. Patrunjelul tocat se presara peste ingredientele de pe platou.
SFAT
Salata poate fi servita ca gustare sau drept garnitura la friptura. Este indicata pentru cei care urmeaza cura de slabire.
BAUTURA: Votca
|
|
OREZ
GRATINAT
|
INGREDIENTE:
300 gr orez
250 gr ciuperci
4 rosii mari
4 cepe
o jumatate de pahar cu ulei
30 gr cascaval
sare
piper
|
Se pune orezul intr-un vas cu apa sarata, clocotita si se fierbe circa 20 de minute. Intre timp se spala ciupercile si rosiile, si se taie sferturi. Ceapa, curatata si tocata, se caleste intr-o tigaie.
Se adauga si ciupercile si se fierbe totul inca cinci minute. Orezul scurs se pune intr-un vas termorezistent, se adauga ciupercile, rosiile si ceapa, se potrivesc de sare si de piper. Peste compozitie se presara cascaval ras si se introduce in cuptor aproximativ 15 minute.
SFAT
Se serveste fierbinte cu verdeata. Poate fi servit drept garnitura pentru fripturi.
BAUTURA: Merlot
|
|
URZICI CU OREZ
|
INGREDIENTE:
250 gr urzici
100 gr orez
50 gr unt
50 ml ulei
o ceapa
100 gr telemea
150 gr smantana
marar sau
patrunjel tocat
|
Urzicile curatate si spalate bine se pun la fiert in apa clocotita, pana se inmoaie. Intr-o tigaie cu ulei se caleste ceapa tocata marunt. Dupa ce s-a inmuiat putin se adauga orezul si se stinge cu apa in care au fiert urzicile. Se mai lasa la fiert cateva minute.
Dupa ce s-a racit orezul si a absorbit apa in care a fost fiert, se adauga telemeaua rasa si mararul tocat marunt. Intr-un vas, pus la foc mic, se amesteca urzicile fierte cu unt. Intr-un vas rezistent la foc, uns cu unt, se pun straturi alternative de smantana, urzici si orez. Se mai lasa 10 minute la cuptor.
SFAT
Se poate servi drept garnitura pentru fripturi sau ca atare.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
CIULAMA
DE CARTOFI
|
INGREDIENTE:
4-5 cartofi mari
o ceapa
un morcov mic
o radacina de patrunjel
2-3 linguri faina
doua linguri cu unt sau untura
o jumatate de pahar cu lapte
sare
|
Se curata morcovul, patrunjelul si ceapa, se spala si se taie fideluta si se pun la fiert cu o jumatate de litru de apa. Dupa ce a fiert, zarzavatul se strecoara si in zeama ramasa se arunca cartofii taiati bucati cu un praf de sare si laptele. Se fierbe pana cand cartofii sunt gata.
Se caleste in alta cratita faina cu untul sau cu untura pana ce capata culoarea aurie si se stinge cu zeama in care au fiert cartofii, amestecand cu lingura pentru a nu face cocoloase. Se pun apoi si cartofii si se lasa sa mai dea 2-3 clocote.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
MANAMAN
|
INGREDIENTE:
o ceapa mica
un ardei gras
4 rosii mari
sare
piper
doua oua
o lingura cu ulei
|
Ceapa se curata si se taie marunt. Ardeiul gras se curata de seminte si se taie in fasii. Se incinge uleiul in tigaie, se adauga ceapa si se prajeste un minut, pana devine un pic sticloasa. Se adauga ardeiul gras si se prajeste inca un minut. Rosiile se curata de coaja si se maruntesc.
Se adauga rosiile peste ceapa si ardeiul din tigaie. Se pun sarea si piperul si se prajeste totul timp de 5-6 minute, pana cand rosiile sunt moi si continutul tigaii a inceput usor sa fiarba. Se sparg ouale pe deasupra si nu se mai amesteca. Cand ouale sunt gata, compozitia se imparte in doua si se serveste pe farfurie cu oul deasupra.
SFAT
Se consuma la micul dejun.
BAUTURA: Tuica
|
|
SPANAC CU SMANTANA
|
INGREDIENTE:
un kg spanac
50 gr unt sau
margarina
200 ml smantana
30 gr pesmet
usturoi
ulei
sare
|
Se spala foarte bine spanacul si se pune la fiert in apa clocotita si sarata. Se lasa sa fiarba 20 de minute, apoi se pune intr-o strecuratoare. Intr-o cratita, se infierbanta ulei sau unt, se pun doi catei de usturoi tocati si apoi se adauga spanacul si se amesteca cu o lingura de lemn. Deasupra se pune smantana, apoi pesmetul putin rumenit cu ulei si sare. Se da vasul la cuptor pentru 10 minute.
SFAT
Se serveste cu smantana, drept garnitura la carne rasol, chiftelute sau oua ochiuri.
BAUTURA: Pinot gris
|
|
PREPARATE DULCI
RULOURI
CU FRISCA
|
INGREDIENTE:
Aluat
600 gr aluat frantuzesc
50 gr zahar
o lingurita zeama de lamaie
o lingura cu rom
un galbenus de ou
Umplutura
frisca
|
In aluatul frantuzesc se adauga zaharul, galbenusul, zeama de lamaie si romul, se framanta, dupa care se intinde o foaie cat o muchie de cutit. Se infierbanta bine cutitul si se taie din foaie benzi late si lungi de 10-15 cm.
Se infasoara benzile de aluat pe forme, invelindu-se, astfel incat marginile benzii sa cada una peste alta pentru a se putea lipi. Se ung rulourile cu galbenus, se presara cu zahar si se asaza pe o tava. Se coc in cuptorul incins aproximativ 30 de minute, pana ce se ingalbenesc putin. Se scot de pe forme dupa ce s-au racit, umplandu-se fiecare rulou cu frisca batuta.
SFAT
Se pot umple si cu crema de vanilie sau de ciocolata.
BAUTURA: Coniac
|
|
MIERICICA
|
INGREDIENTE:
Aluat
un ou
o lingurita bicarbonat
3 linguri cu lapte
50 gr unt
doua linguri cu miere
150 gr zahar
450 gr faina
Crema
un litru lapte, rom
un pachet unt, gem
4-5 linguri gris
zahar dupa gust
coaja de lamaie
zahar vanilinat
|
Se amesteca intr-un vas pe foc toate ingredientele pentru aluat (fara faina), pana cand compozitia devine maronie. Se lasa putin deoparte si dupa ce s-a racit se integreaza faina. Din acest aluat se fac 4 foi care se coc intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coc la foc potrivit pana prind culoare.
Se amesteca bine pe foc grisul cu lapte, zaharul si coaja de lamaie. Cand s-a racit se incorporeaza untul, frecat in prealabil pana la omogenizare. Se adauga apoi un plic cu zahar vanilinat si romul.
Se pune crema pe prima foaie, deasupra gem si se acopera cu a doua foaie. Se repeta operatia pana se termina foile. Foaia de deasupra ramane neunsa.
SFAT
Deasupra se poate orna cu frisca.
BAUTURA: Ceai negru
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-