2 MARTIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
CARNE
CU TELINA
|
INGREDIENTE:
600 gr carne
100 gr untura
sau ulei
300 gr ceapa
o lingura de bulion
o lingura de faina
600 gr telina curatata
o legatura de patrunjel verde
doua lamai
piper
sare
100 ml vin
1 litru apa
|
Carnea se taie in bucati, se sareaza putin si se prajeste in putina untura, pana se rumeneste putin, dupa care se scoate in alt vas.
In untura ramasa se caleste ceapa taiata foarte marunt, se adauga faina, se mai calesc cateva minute, dupa care se pune bulionul. Se stinge cu un litru de apa calda si se mai lasa sa dea in fiert. Se rastoarna apoi peste carne sau invers si se fierb impreuna pana carnea este gata. Intre timp se curata telina, se spala si se taie in rondele groase, dupa care se taie in sferturi si se prajesc in restul de untura.
Telina prajita se adauga la carnea cu sos, apoi se adauga vin, zeama de lamaie, piper, sare si se lasa sa mai fiarba zece minute.
SFAT
La servit se presara cu patrunjel verde, taiat marunt.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
ANTRICOT DE
VITA CU LEGUME SI SMANTANA
|
INGREDIENTE:
900 gr antricot
100 gr untura
200 gr morcovi
200 gr ceapa
150 gr fasole verde
100 gr mazare
500 gr cartofi
patrunjel verde
sare
200 gr smantana
faina
300 gr de bulion
|
Antricotul se taie in bucati care se bat, se sareaza, se trec prin faina si se prajesc intr-o tigaie cu untura. Dupa ce s-au prajit, antricoatele se scot, iar in untura ramasa se calesc ceapa taiata marunt, bulionul si putina apa.
Se lasa sa fiarba impreuna timp de zece minute, iar carnea se inabusa in sosul cu ceapa si se serveste cu legume, fierte fiecare separat.
SFAT
Deasupra legumelor se presara patrunjel verde taiat marunt si apoi se toarna smantana.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
MIEL
CU SPANAC
|
INGREDIENTE:
un kg carne
de miel
100 gr untura
60 gr faina
150 gr ceapa
50 gr bulion
1,5 kg spanac
piper
sare
zeama sau sare de lamaie
|
Carnea, taiata bucati, se prajeste in untura incinsa cat sa se rumeneasca putin. Apoi se scoate, se pune in alta cratita, iar in untura ramasa se caleste ceapa taiata foarte marunt, se adauga faina, bulionul, se stinge cu apa calda si se rastoarna peste carne.
Se fierbe inabusit pana ce carnea este gata, dupa care se adauga spanacul pregatit astfel: se curata spanacul de cotoare si de frunzele ingalbenite, se spala in mai multe ape, se opareste si, dupa ce s-a racit, se taie in bucati si se adauga carnea prajita.
Se mai lasa sa fiarba impreuna 10 minute, timp in care se potriveste de sare si se adauga zeama sau sare de lamaie.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
CLATITE CU SUNCA SI CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
CLATITE
400 gr faina
3 oua
2 litri lapte
UMPLUTURA
150 gr sunca
300 gr ciuperci
200 gr ceapa
100 gr smantana
50 gr faina
50 gr cascaval
piper
sare
100 ml ulei
|
Intr-un castron se amesteca ouale, faina, subtiindu-se cu lapte caldut, pana ce compozitia devine ca o smantana groasa. Se pune la infierbantat o tigaie cu putin ulei, se toarna deasupra cam 50-60 gr de coca, pentru a se intinde pe toata suprafata tigaii. Dupa ce s-a rumenit pe o parte se intoarce foaia pe partea cealalta.
Se curata ciupercile, se taie in felii si se calesc in ulei impreuna cu ceapa taiata foarte marunt. Cand zeama lasata de ciuperci a scazut, se adauga sare, piper si smantana amestecata cu faina.
Sunca se taie si se adauga peste ciuperci. Cu aceasta compozitie se umplu foile de clatite, care se ruleaza, se pun intr-o tava unsa, se presara cu cascaval ras si se introduc in cuptor, pana se rumenesc.
SFAT
Clatitele se pot umple si cu carne sau dulceata, dupa preferinta.
BAUTURA: Babeasca Neagra
|
|
IEPURE DE CASA CU SOS ALB
|
INGREDIENTE:
un kg carne
de iepure
60 gr unt
60 ml ulei
50 gr faina
boabe de piper
sare
zeama de lamaie
|
Se taie carnea in bucati si se pune la prajit in ulei incins. Dupa ce carnea s-a rumenit pe toate partile, se stinge cu apa calda, se adauga piper si sare si se lasa sa fiarba pana este gata.
Intre timp se pune untul la incalzit, se presara cu faina, se caleste cateva minute pe foc domol, dupa care se stinge cu apa, atat cat sa ramana sosul gros ca o smantana. Se rastoarna peste carne si se da totul in fiert 2-3 minute.
Se potriveste la gust de sare si se adauga zeama de lamaie.
SFAT
Se serveste cu gogosari, iar deasupra se presara patrunjel taiat marunt.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
|
INGREDIENTE:
un kg carne
100 gr untura sau ulei
200 gr ceapa
doua teline
un morcov
o capatana de usturoi
50 gr bulion
50 gr faina
piper
otet
sare
|
Carnea curatata de pielite se taie in bucati care se prajesc in untura pana se rumenesc, dupa care se scot intr-un alt vas. In untura ramasa se calesc faina, ceapa, morcovul si telina, taiate in felii subtiri.
Dupa ce s-au rumenit, se adauga bulionul, se stinge cu apa calduta, se lasa sa fiarba 15-20 minute, dupa care se strecoara sosul peste carnea prajita si se da din nou la fiert.
Cand carnea este gata, se adauga usturoi pisat, otet, sare si piper dupa gust. Se mai dau intr-un clocot, dupa care se poate servi.
SFAT
Ostropelul se serveste cu garnitura de cartofi natur, presarati cu patrunjel verde.
BAUTURA: Feteasca Neagra
|
|
SUPA TARANEASCA
DE COVASNA
|
INGREDIENTE:
un kg oase de porc sau de vita
500 gr cartofi
doua cepe
100 gr telina
doi morcovi
doi ardei grasi
200 gr fidea
200 gr smantana
50 ml ulei
patrunjel
sare
piper
|
Oasele se spala si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se spala si se curata legumele si zarzavaturile, apoi se toaca marunt.Telina si morcovii se pun la fiert in apa cu sare si dupa ce da in clocot se adauga cartofii.
Intr-o tigaie, se infierbanta uleiul, se calesc putin ceapa si ardeiul, dupa care se sting cu putina apa, lasandu-se zece minute sa fiarba inabusit. Cand s-au fiert cartofii se adauga supa de oase, ceapa, ardeiul si fideaua, dupa care se drege cu smantana.
SFAT
Cand se ia de pe foc se presara patrunjelul tocat fin.
BAUTURA: Palinca
|
|
CIORBA DE FASOLE ALBA
CU AFUMATURI
|
INGREDIENTE:
300 gr fasole alba
doi morcovi
o radacina de albitura
o ceapa
usturoi
100 gr fidea
4 rosii
50 ml otet
350 gr carnati afumati
100 gr costita
afumata
cimbru
|
Se fierbe fasolea in trei, patru ape, in ultima punandu-se si sare. Se adauga morcovii si albitura rase, ceapa tocata, mujdeiul, cimbrul si rosiile pasate. Dupa ce au dat in fiert se pune fideaua. Costita se taie, se caleste, se adauga carnatii feliati, care apoi se pun la ciorba. Se acreste ciorba cu otet si se sareaza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu smantana.
BAUTURA: Tuica
|
|
PREPARATE DIN PESTE
SUPA-CREMA
DE STIUCA
|
INGREDIENTE:
400 gr stiuca
3 morcovi
doua radacini albitura
o ceapa
o lamaie
o legatura patrunjel
sare
|
Se curata morcovii si se spala, albitura si ceapa se toaca marunt, apoi se pun toate la fiert intr-o oala cu apa clocotita si sare. Se curata pestele, se spala cu grija, apoi se adauga in oala la fiert. Se lasa un sfert de ora, apoi se scoate, se curata de piele si de oase si se da prin masina de tocat. Se scot zarzavaturile din oala, iar supa se strecoara peste tocatura de peste. Se pune din nou la fiert timp de 5 minute, dupa care poate fi servita.
SFAT
Se acreste supa cu zeama de lamaie si se serveste cu patrunjel tocat.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
TARTA
CU PESTE
|
INGREDIENTE:
400 gr peste alb
3 oua
3 linguri cu smantana
150 gr faina
doua lingurite amidon
150 gr unt
o lingura cu otet
aromat
o lingura cu zahar
sare
piper
cimbru
praz
|
Se prepara un aluat din faina, amidon, sare, zahar si unt. Se amesteca bine si se adauga un galbenus, otet si putina apa. Aluatul rezultat se pune intr-o forma de tarta, unsa cu unt si se da 10 minute la cuptor.
Se bat separat ouale cu smantana si cimbrul si se toarna peste tarta. Deasupra se asaza felii subtiri de peste presarate cu sare, piper si praz.
SFAT
Se poate servi cu maioneza sau ketchup.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
|
|
BUDINCA
DE PESTE
|
INGREDIENTE:
un kg peste
oceanic
4 felii de paine alba
100 ml lapte
4 oua
o ceapa
200 gr cascaval ras
50 gr pesmet
75 gr unt
200 gr smantana
sare
piper
patrunjel verde
marar
|
Dupa ce pestele crud a fost curatat de piele si de oase, se da prin masina de tocat impreuna cu miezul de paine muiat in lapte si stors si cu ceapa curatata si taiata in bucati. Se amesteca tocatura obtinuta cu oua, verdeata tocata, sare, piper si cascaval ras.
Se unge o cratita cu unt si se tapeteaza cu pesmet si se asaza in ea compozitia obtinuta, iar deasupra se adauga untul si smantana. Se lasa la cuptor 30 de minute, dupa care se scoate si se poate taia.
SFAT
Se serveste calda, cu cascaval ras deasupra.
BAUTURA: Francusa
|
|
CRAP
EVREIESC
|
INGREDIENTE:
un kg crap
5 cepe
5 catei de usturoi
o jumatate de lamaie
o lingura cu hrean ras
sare
piper
|
Se curata pestele de solzi, se eviscereaza, se spala, se zvanta, se sareaza si se lasa sa stea cu sare cateva minute. Dupa care se pipereaza si se taie in 6 bucati.
Separat, se pun la fiert cepele curatate si taiate pe jumatate, alaturi de usturoi. Cand acestea sunt fierte, se adauga bucatile de peste, sare si piper. Se scoate pestele fiert pe o farfurie si se toarna deasupra zeama in care a fiert, strecurata in prealabil. Se da la frigider, unde se lasa cel putin 12 ore.
SFAT
Se garniseste cu felii de lamaie si hrean ras.
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
OUA UMPLUTE
CU ICRE
|
INGREDIENTE:
6 oua
150 gr icre
100 gr maioneza
50 gr masline verzi
doi cartofi fierti
o telina fiarta
un mar
o para
ceapa verde
mustar
sare
piper
ulei
otet
|
Se fierb ouale tari, timp de 10 minute, se cojesc, se taie in doua, se scot galbenusurile si se umplu cu icre.
Se face o salata ruseasca din cartofii fierti, taiati rondele, telina taiata fasiute, marul si para rase, ceapa verde tocata marunt, mustarul, sarea, piperul, uleiul si otetul. Se asaza salata pe un platou, se amesteca si cu maioneza, iar deasupra se pun jumatatile de ou umplute cu icre.
SFAT
Se decoreaza totul cu masline si se serveste rece.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
SALATA
DE HERINGI
à LA VARSOVIA
|
INGREDIENTE:
600 gr heringi
300 gr ceapa
300 gr cartofi
300 gr castraveti murati
50 gr masline
250 gr maioneza
doua oua fierte tari
un mar
piper
|
Se curata heringii de piele si de oase si se taie in bucatele. Cartofii se fierb in coaja, dupa care se curata si se taie rondele. Ceapa se curata si se taie rondele.
Se asaza toate intr-un castron de salata, incepand cu cartofii, apoi ceapa, castravetii murati, maslinele, marul ras si bucatile de peste. Se amesteca totul cu maioneza si se da la rece.
SFAT
Se garniseste cu felii de oua.
BAUTURA: Feteasca Alba
|
|
SCOICI
CU OREZ
|
INGREDIENTE:
40 de scoici
3 cepe
200 gr orez
o capatana usturoi
o lamaie
patrunjel verde
un fir cimbru
100 gr unt
o lingurita cu pasta de tomate
sare
piper boabe
100 ml vermut alb
|
Se spala foarte bine scoicile si se lasa cateva minute sa stea cu putina sare. Intre timp se pun intr-o cratita jumatate de litru de apa, o ceapa crestata, o parte din patrunjel, usturoiul curatat, sare si piper boabe. Dupa ce toate acestea au fost amestecate in apa, se adauga si un pahar de vermut alb. Se fierbe totul circa 20 de minute.
Se fierbe separat orezul si se amesteca cu doua cepe taiate marunt si calite apoi in unt si cu pasta de tomate. Se scot scoicile din zeama in care au fiert, se stropesc cu suc de lamaie si se asaza pe pilaf.
SFAT
Se garniseste totul cu patrunjel verde.
BAUTURA: Bere
|
|
SUFLEU
DE SCOICI
|
INGREDIENTE:
25 de scoici fierte
100 gr faina
150 gr unt
300 ml lapte
200 gr cascaval ras
4 oua
50 gr pesmet
sare
piper
|
Se prepara un sos alb din 100 gr de unt, 100 gr faina, lapte, sare si piper, la care se adauga 150 gr de cascaval ras, 4 galbenusuri si 4 albusuri batute spuma. Jumatate din compozitie se toarna intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet, peste care se adauga scoicile. Peste stratul de scoici se adauga si sosul care a mai ramas, restul de cascaval ras si bucatele de unt. Se lasa o jumatate de ora la cuptor la foc
potrivit.
SFAT
Se serveste fierbinte.
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
PASTA
DE CARTOFI
CU MASLINE
|
INGREDIENTE:
600-800 gr cartofi
200 gr masline
100 ml ulei
3 oua fierte tari
o lamaie
o ceapa de apa
sare
piper
|
Cartofii se fierb cu cateva ore inainte, dupa care se trec prin sita sau se rad pe razatoare. Se pun intr-un castron, se adauga maslinele tocate foarte marunt, ouale fierte si ceapa. Se amesteca totul turnand cate putin ulei.
Se potriveste de sare, piper, zeama de lamaie si se asaza pe un platou, decorandu-se pe deasupra cu jumatati de masline si cu felioare de oua fierte tari.
SFAT
Se consuma in ziua prepararii.
BAUTURA: Francusa
|
|
GHIVECI
DE CARTOFI
|
INGREDIENTE:
500 gr cartofi
200 gr morcovi
300 gr ceapa
o telina
trei ardei grasi
150 ml ulei
doua legaturi de verdeata
50 gr bulion
boia
piper boabe
sare
|
Legumele se curata, se taie in bucati si apoi se calesc pe rand in jumatate din ulei. Separat, in restul de ulei se caleste usor ceapa taiata marunt, se adauga bulionul, boiaua si se stinge cu apa calduta.
Se adauga apoi piperul boabe si se potriveste de sare. Se lasa sa dea in fiert, apoi se introduce vasul cu ghiveci in cuptor, pana ce se inmoaie zarzavatul si se rumeneste pe deasupra. Se lasa apoi ghiveciul la foc mic sa scada zeama.
SFAT
Se serveste cald sau rece, presarandu-se verdeata taiata foarte marunt.
BAUTURA: Vin alb de buturuga
|
|
TOCANITA
DE CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
un kg ciuperci
200 gr ceapa
150 ml ulei
50 gr bulion
3 ardei grasi
3 rosii
30 gr usturoi
sare
piper
o foaie de dafin
o lingurita cu faina
|
Ciupercile se curata, se spala, se taie in bucati mici si se calesc cu o parte din ulei. Separat, in restul de ulei infierbantat, se prajeste ceapa, se adauga faina si impreuna se mai prajesc pana incep sa capete culoarea aurie.
Se adauga bulionul de rosii, usturoiul tocat marunt, ardeii grasi taiati subtire, foaia de dafin, sarea, piperul, se stinge cu apa cat este necesar si se lasa sa fiarba. Se adauga apoi ciupercile, rosiile curatate de pielite si se lasa sa fiarba.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA: Tuica
|
|
MANCARE
DE MORCOVI
|
INGREDIENTE:
800 gr morcovi
100 ml ulei
50 gr faina
30 gr zahar
sare
o legatura de patrunjel verde
|
Morcovii sau carotele se curata, se spala si se taie dupa plac, in felii rotunde sau in cuburi mici. Se calesc pe rand in uleiul infierbantat, se scot in alt vas, iar in uleiul ramas se pune zaharul, faina si se amesteca pana incepe sa se caramelizeze. Apoi se stinge cu un pahar de apa si se amesteca pe foc pana se dizolva sosul, dupa care se rastoarna peste morcovi.
Se potriveste de sare, se adauga patrunjelul verde taiat marunt si se mai lasa sa fiarba lent pana ce morcovii sunt gata.
SFAT
Se serveste cu castraveti acri.
BAUTURA: Tuica
|
|
SNITEL
DE CARTOFI
CU LEGUME
|
INGREDIENTE:
600 gr cartofi
100 gr ceapa
300 gr legume (rosii, castraveti, pastai verzi, morcovi)
4 oua
o legatura de verdeata
100 gr faina
sare
piper
ulei pentru prajit
pesmet
|
Se fierb cartofii in coaja, se curata, procedandu-se in acelasi mod si cu celelalte legume. Cartofii se dau prin masina de tocat impreuna cu legumele, se adauga doua oua, ceapa, verdeata tocata, sare, piper, faina si se amesteca toate.
Se imparte apoi in bucati, dandu-li-se forma plata si ovala, de snitele. Acestea se tavalesc in faina, se trec prin ou batut si prin pesmet, dupa care se prajesc pe ambele parti in ulei incins.
SFAT
Se servesc cu salata sau cu muraturi.
BAUTURA: Tuica
|
|
SOTE DE CIUPERCI
|
INGREDIENTE:
800 gr ciuperci
100 ml ulei sau unt
sare
piper
verdeata
zeama de lamaie
300 gr ceapa
un pahar cu vin
|
Se curata ciupercile, se spala in mai multe ape si se taie in felii subtiri, atat palarioarele, cat si piciorusele. Intr-un vas se pune unt sau ulei in care se caleste ceapa curatata si taiata marunt, dupa care se introduc ciupercile si se calesc impreuna pana scade zeama lasata de ele.
Se pipereaza si se sareaza dupa gust, se mai adauga patrunjel verde taiat marunt, zeama de lamaie si un pahar cu vin.
SFAT
Se servesc ca garnitura la diferite preparate de legume sau la oua.
BAUTURA: Tuica
|
|
BORS DE SALATA VERDE CU OMLETA
|
INGREDIENTE:
600-800 gr salata verde proaspata
doi litri de bors
200 gr ceapa verde si usturoi
4 oua
100 gr unt sau ulei
100 gr smantana
sare
50 gr orez
patrunjel
marar
leustean
|
Se curata ceapa verde, usturoiul, salata si se spala bine. Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in jumatate din cantitatea de ulei. Apoi se adauga salata scursa bine de apa si taiata in suvite, calindu-se impreuna inabusit. Se stinge cu 2-3 l de apa fierbinte.
Se adauga apoi orezul, sarea si se fierb toate, dupa care se adauga borsul de tarate si verdeata, luandu-se vasul de pe foc. Se drege borsul cu doua galbenusuri si cu smantana.
Borsul se serveste cu omleta preparata intre timp din cele doua albusuri ramase dupa ce cu galbenusurile s-a dres borsul. Omleta se taie in patratele si se introduce in bors sau, dupa preferinta, se imparte in farfurii adanci peste care se toarna borsul.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA: Rachiu alb
|
|
SUPA
CU GALUSTE
DIN PAINE
|
INGREDIENTE:
200 gr paine
o ceapa
usturoi
20 gr margarina
doua oua
doi morcovi
o radacina de albitura
100 gr telina
doi cartofi
o legatura de marar
patrunjel
sare
piper
|
Painea se taie in felii, dupa care se pune la inmuiat in apa rece. Dupa o jumatate de ora, se scoate, se stoarce si se piseaza. Ceapa se toaca marunt. Usturoiul se piseaza, apoi se caleste impreuna cu ceapa in margarina incinsa. Se iau de pe foc inainte de a se rumeni prea tare, se scurg si se amesteca bine cu painea, dupa care se adauga ouale batute, sarea, piperul si putina verdeata tocata.
Cartofii, morcovii, albitura si telina se taie in cubulete si se fierb in apa cu sare. Cand s-au fiert legumele, se ia cate o lingura din compozitie si se adauga in oala. Se lasa galustele la fiert un sfert de ora.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata.
BAUTURA: Rachiu alb
|
|
PREPARATE DULCI
PRICOMIGDALE AROMATE
|
INGREDIENTE:
o ceasca zahar pudra
un ou
doua cesti migdale macinate
coaja rasa de lamaie
o lingurita esenta de vanilie
o lingurita scortisoara pisata
doua lingurite zahar pudra
|
Se freaca bine zaharul pudra cu oul, pana ce amestecul se albeste. Intr-un alt castron se amesteca migdalele, coaja de lamaie, esenta de vanilie si scortisoara si se incorporeaza putin cate putin in crema de ou si zahar. Se obtine astfel un aluat care apoi se framanta, pana ce devine neted. Se acopera cu un servet si se pune deoparte.
Intre timp, se incinge bine cuptorul. Se scoate aluatul din castron si se formeaza un sul lung si gros de circa 4 cm. Acesta se taie in bucati si din fiecare bucata se face o sfera, care apoi se apasa bine, formandu-se cercuri. Se asaza pe o tava unsa, lasand spatiu suficient intre ele ca sa creasca. Se pudreaza cu zahar, se baga la cuptor si se coc 20 de minute pana ce se rumenesc. Cand sunt coapte, se scot din tava si se lasa sa se raceasca.
SFAT
Se pot uni doua cate doua cu crema de ciocolata sau gem.
BAUTURA: Tamaioasa Romaneasca
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-