PREPARATE DIN CARNE
CIORBA DE FASOLE ALBA CU AFUMATURI
INGREDIENTE:
300 gr fasole alba
doi morcovi
o radacina de albitura
o ceapa
doi catei
de usturoi
100 gr fidea
trei rosii
50 ml otet
350 gr carnati afumati
100 gr costita
afumata
cimbru
1Se fierbe fasolea in trei, patru ape, in ultima punandu-se si sare. Se adauga morcovii si albitura rase, ceapa tocata, mujdeiul de usturoi, cimbrul si rosiile pasate. Dupa ce a dat in fiert se pune fideaua.
2Costita se taie, se caleste, se adauga carnatii feliati, care apoi se pun la ciorba. Se acreste ciorba cu otet si sare dupa gust.
SFAT
Se serveste cu muraturi.
BAUTURA:
Merlot
BORS CU PERISOARE
INGREDIENTE:
un kilogram oase de vaca
500 gr carne de vaca
20 gr orez
un ou
500 ml bors
un morcov
jumatate de telina
o ceapa
o albitura
200 gr rosii
sare, piper
patrunjel, leustean
1Oasele se fierb, in patru litri de apa cu sare si ceapa, o ora si jumatate, apoi se strecoara.
2 Perisoarele se fac din carne, un ou crud, piper, sare si orez, apoi se fierb in supa cu zarzavatul taiat cubulete. Cand este gata, se pun rosiile curatate de pielita si taiate si se mai fierbe 15 minute. Se ia de pe foc si se pune verdeata tocata.
SFAT
Se poate prepara si fara oase.
BAUTURA:
Tuica
PUI TARANESC
INGREDIENTE:
un kilogram si jumatate de carne de pui
100 gr unt
sase ardei grasi
300 gr rosii
o ceapa
doi catei
de usturoi
50 gr malai
un ou
o legatura de marar
100 gr smantana
1Se taie puiul in sase bucati. Fiecare bucata se trece prin ou si malai si se prajeste in unt fierbinte, rumenindu-se. Se asaza intr-o cratita rosiile si ardeii, taiati felii, ceapa, taiata solzi si usturoiul tocat.
2Se presara cu marar si se adauga bucatile de pui in 100 ml apa. Se dau toate la cuptor incins, pana se patrunde puiul.
SFAT
Se serveste fierbinte, cu smantana si mamaliguta.
BAUTURA:
Pinot Gris
PUI CU MAZARE
INGREDIENTE:
un pui mijlociu
un kilogram de mazare
trei cepe
cinci rosii
100 ml ulei
o lingurita de faina
o lingurita de zahar
o lingura de marar verde, tocat marunt
sare
1Puiul se curata, se spala si se taie in bucati si se rumeneste in uleiul incins. Se scot bucatile si se pun intr-o cratita potrivit de mare. Ceapa, curatata si tocata marunt, se caleste in uleiul ramas. Cand se rumeneste, se adauga faina si se stinge cu apa, se fierbe 15 minute, dupa care se adauga peste carne.
2Separat, se fierbe mazarea, cu zahar si sare dupa gust. Dupa 35 minute se pune in vasul cu carne, continuandu-se fierberea inca 20 minute. Se pun deasupra rosiile taiate felii, iar cand mancarea este gata, se presara mararul tocat.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA:
Pinot Gris
SUPA CONCENTRATA DIN CARNE DE PASARE
INGREDIENTE:
500 gr carne de pasare
doi morcovi
o legatura de patrunjel
o telina
o ceapa
trei cartofi
sare
1Carnea de pasare se spala si se pune la fiert in 1,5 litri de apa, de la care tot timpul se aduna spuma. Se adauga ceapa si legumele curatate, spalate si taiate in doua, lasandu-se la fiert inca 50 de minute.
2Se potriveste de sare si dupa ce legumele si carnea au fiert, se strecoara zeama.
SFAT
Zeama ramasa se foloseste la pregatirea altor supe sau a altor preparate.
BAUTURA: Tuica
PUI CU CONOPIDA
INGREDIENTE:
un pui mare
700 gr de conopida
150 ml ulei
o ceapa
10 gr boia dulce
400 gr rosii
o legatura de patrunjel
o lingura de faina
sare
1Puiul se spala, se curata si se taie bucati, care apoi se sareaza si se prajesc intr-o tigaie, in ulei incins, pe toate partile. Grasimea ramasa se scurge intr-o cratita in care se pune si restul de grasime, se adauga faina si se amesteca pana cand se rumeneste, apoi se pune ceapa taiata marunt, se presara boiaua si totul se stinge cu apa calda (500 ml).
2In acest sos se pun bucatile de carne si se lasa sa fiarba. Cand carnea este fiarta pe jumatate se adauga conopida, desfacuta in buchetele, care a fost prajita putin in grasime, apoi rosiile, curatate de coaja si seminte si taiate in sferturi. Mancarea se lasa sa fiarba, la cuptor, pana cand scade sosul.
SFAT
Se serveste cu patrunjel taiat marunt.
BAUTURA:
Riesling
VACUTA CU MASLINE
INGREDIENTE:
500 gr masline
supa din 1.500 gr carne de vaca
sos de ceapa
un pahar cu vin
patrunjel verde
1Se fierb 1.500 gr carne de vaca, se taie in bucati care se prajesc intr-o lingura de unt fierbinte, se adauga maslinele si sosul de ceapa. Se rumeneste, se adauga doua cepe taiate marunt si o lingura de zahar, sare, apa rece, amestecand continuu si lasandu-le sa fiarba 10 minute. Apoi se adauga doua linguri de smantana si trei linguri de otet, in care se pune un pahar de vin si patrunjel verde tocat, lasand sa fiarba pana scade zeama ca un sos potrivit.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA:
Babeasca
OSTROPEL DE PUI
INGREDIENTE:
un pui
o lingura de untura
o lingura de faina
o ceapa
patrunjel verde
otet
sare
usturoi
1Se curata si se spala puiul, se taie bucati mici, se sareaza si se prajeste in untura.
2In alta cratita se face un rantas dintr-o lingura de faina si untura; cand faina este rumenita, se adauga ceapa taiata marunt si patrunjelul verde, tocat marunt; se subtiaza rantasul cu supa de vita si se pune peste carnea de pui.
3La sfarsit se sareaza, se adauga otet, piper si patrunjel verde.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA:
Chardonnay
PREPARATE DIN PESTE
OUA UMPLUTE CU PASTA DE SARDELE
INGREDIENTE:
sase oua
50 gr masline
150 gr unt
o cutie sardele
jumatate
de lamaie
o salata verde
marar
un morcov
1Se scurg sardelele de ulei, se faramiteaza si se freaca bine cu unt si putina zeama de lamaie.
2Ouale fierte tari, se curata, se taie, se scot galbenusurile, se umple fiecare albus cu pasta de sardele si se intregeste oul. Se servesc ornate cu masline pe post de palarie, morcov ca fiind nasul, iar din boabe de piper negru se fac ochii.
SFAT
Se servesc pe platou de inox, pe marginea caruia se pun galbenusurile amestecate cu verdeata tocata.
BAUTURA:
Kogor Ialoveni
CIORBA DE PESTE
INGREDIENTE:
1.500 gr obleti
1.500 gr peste mare
trei l apa
doua cepe
400 gr rosii
doi ardei grasi
o radacina
patrunjel
corcoduse verzi sau agurida
sare
piper
leustean verde
1Se pun la fiert obletii, care dupa ce au fiert se dau printr-o strecuratoare.
2In zeama obtinuta se dau la fiert zarzavaturile tocate ca pentru ciorba; cand au fiert, se adauga pestele mare taiat felii. Cand pestele este fiert, se acreste cu agurida si se mai lasa sa mai dea in cateva clocote.
3Se sareaza, se pipereaza si se presara cu leustean.
SFAT
Se serveste calda sau rece.
BAUTURA:
Francusa de Cotnari
SCRUMBIE DE DUNARE LA GRATAR
INGREDIENTE:
un kg de peste
80 ml ulei
o jumatate
de lamaie
patrunjel verde
sare
piper
hartie pergament
1Se curata scrumbiile, se spala, se sareaza, se pipereaza si se ung cu ulei in interior. Se ung cu ulei tot atatea bucati de hartie de pergament.
2Se inveleste scrumbia in hartia pergament si se asaza pe un gratar incins.
3Se scot scrumbiile fripte, se curata de hartie si se pun pe o farfurie la racit. Se face un sos din ulei, lamaie, piper si verdeata si se toarna peste scrumbii.
SFAT
Se servesc reci.
BAUTURA:
Cabernet
STIUCA CU SOS DE VIN
INGREDIENTE:
1.500 gr peste
250 ml vin alb
o ceapa
50 gr unt
20 gr faina
o lamaie
80 ml ulei
sare
piper
o foaie de dafin
1Stiuca se curata si se spala, dupa care se portioneaza in felii de circa 3 cm latime si se pune la fiert cu apa, ulei, sare, piper, foaia de dafin si ceapa tocata marunt.
2Separat se face un rantas din unt cu faina, se stinge cu vin si cu putina zeama in care a fiert pestele si se adauga zeama de lamaie.
3Se pune pestele intr-un vas rezistent la caldura, se adauga vinul si se da la cuptorul incins pentru 20 de minute.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA:
Riesling Italian
PASTRAVI CU MUJDEI DE USTUROI
INGREDIENTE:
sase fileuri de pastrav
300 gr cartofi fierti
50 gr unt
mujdei de usturoi
patrunjel
250 ml zeama de carne
1 Se pun fileurile de peste intr-o tava impreuna cu zeama de carne, si se da la cuptor pentru 15 minute.
2 Se scoate tava de la cuptor, iar dupa ce se raceste se asaza cartofii fierti taiati in doua. Se toarna pe deasupra untul clocotit si mujdeiul de usturoi, se garniseste cu patrunjel verde.
SFAT
Se serveste imediat.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
CIORBA DE PESTE CU ZEAMA DE VARZA
INGREDIENTE:
3 l zeama de varza
zarzavat de supa
1 kg peste
verdeata
1Zeama de varza se potriveste de acra dupa gust si se pun la fiert zarzavaturile si pestele taiat in bucati potrivite.
2Se ia spuma si se lasa sa fiarba la un foc potrivit. Se serveste cu verdeata tocata.
SFAT
Se serveste calda sau rece.
BAUTURA:
Pinot Gris
SALATA DE ICRE DE STIUCA
INGREDIENTE:
150 gr icre
200 ml ulei
o lamaie
o felie de franzela
100 ml apa
sare
masline negre
o ceapa
1Se spala icrele si se lasa sa se scurga pe un tifon asezat pe o strecuratoare, dupa care cu o furculita se scot pielitele. Se da sare dupa gust si se lasa la rece pentru o zi.
2A doua zi se pun icrele intr-un castron si se bat cu furculita, picurand uleiul, care trebuie sa fie rece. Se toarna din cand in cand cate o lingurita de apa.
3Se adauga miezul de franzela inmuiat in apa si stors bine, ceapa tocata marunt si zeama de la o lamaie. Se bat din nou. Icrele ies albe ca zapada, cu boabele umflate si tari.
SFAT
Se serveste pe un platou lung si se orneaza cu feliute de lamaie si masline taiate.
BAUTURA:
Francusa
BURTA DE CRAP CU SARAMURA
INGREDIENTE:
1.500 gr burta
de crap
100 ml ulei
doi ardei iuti
o lamaie
saramura cu ardei iute
1Se curata si se spala burta de crap, se despica in doua bucati si se unge cu lamaie. Se incinge gratarul, se ung bucatile de peste cu ulei si se asaza pe gratar; se rumenesc pe ambele parti.
2Dupa ce pestele s-a rumenit, se asaza intr-o tava si se toarna saramura facuta din trei pahare de apa fierbinte, 50 gr sare si ardei iute. Saramura se pune sa dea in cateva clocote, dupa care se lasa sa se raceasca.
SFAT
Se serveste cu mamaliguta calda si cu ardei iute.
BAUTURA:
Pinot Gris
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA-CREMA DE CARTOFI
INGREDIENTE:
⢠un kg de cartofi
⢠doua cepe
⢠10 gr faina
⢠50 gr unt
⢠200 ml lapte
⢠un ou
⢠sare, verdeata
1Se curata cartofii, se spala si se taie bucati; ceapa se taie marunt si se inabusa in unt, se adauga cartofii si se inabusa alaturi de ceapa. Se stinge cu apa sau zeama de carne. Dupa ce au fiert se trec prin sita.
2Separat se prepara un sos alb din faina, pusa la foc cu lapte, la care se adauga cartofii pasati si zeama respectiva. Se fierbe putin, avand grija sa se indeparteze caimacul care se formeaza.
3Se pune vasul pe o baie de aburi, unde se drege cu galbenusul de ou si se adauga sare, dupa gust. La sfarsit se adauga cubulete de unt si verdeata tocata marunt.
SFAT
Se serveste cu crutoane de paine prajita.
BAUTURA:
Tuica
SALATA COMBINATA
INGREDIENTE:
⢠sase cartofi fierti
⢠sase morcovi fierti
⢠trei castraveti murati
⢠200 gr sunca
⢠100 gr branza telemea
⢠sare
⢠piper
⢠patrunjel verde
⢠doua rosii
⢠o lingurita de mustar
⢠sase linguri de maioneza
1Cartofii, morcovii, castravetii, merele, sunca si branza se taie marunt, apoi se amesteca usor cu maioneza, mustarul, sarea si piperul.
2Se orneaza cu rosii si patrunjel verde.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
Riesling
LEGUME LA CUPTOR CU SMANTANA
INGREDIENTE:
⢠100 gr unt
⢠doi cartofi
⢠100 gr vinete
conservate
⢠o ceapa
⢠doua rosii
⢠150 gr mazare conservata
⢠50 ml ulei
⢠100 gr smantana
1Intr-o tava unsa cu unt se pun 100 gr cartofi fierti taiati cubulete, 150 gr vinete din conserva, o ceapa mica taiata marunt, doua rosii taiate felii si 150 gr mazare din borcan.
2Se stropesc cu ulei si se coc la cuptor circa 15 minute.
SFAT
Se servesc cu smantana.
BAUTURA:
Tuica
SALATA DE LEGUME CU USTUROI
INGREDIENTE:
⢠o jumatate de varza alba sau rosie
⢠sase rosii
⢠doi ardei grasi
⢠doi morcovi
⢠doua cepe
⢠doua capatani de usturoi
⢠o legatura de patrunjel
⢠o legatura de marar
⢠doua mere
⢠sare, ulei, otet
1Se taie varza fideluta, rosiile - felii, ceapa si usturoiul se taie in feliute foarte subtiri, ardeii - rondele, morcovii si merele se rad, iar verdeata se toaca marunt.
2Se amesteca bine totul si se adauga ulei.
SFAT
Se serveste imediat.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
ZACUSCA DE CIUPERCI
INGREDIENTE:
⢠trei gogosari rosii
⢠trei ardei verzi
⢠patru cepe
⢠250 gr ciuperci
⢠sare
⢠piper
⢠patrunjel
1Ciupercile se pun la fiert cu putina sare, apoi se taie in bucati foarte mici. Legumele spalate se taie marunt si se pun in vase separate. Intr-o cratita mare se pune la calit ceapa si se tine 30 de minute. Asa se procedeaza cu toate legumele in parte.
2La sfarsit, se amesteca, se aduga rosiile date prin masina, sarea, piperul si putin zahar. Se mai tine totul pe foc 30 de minute, dupa care compozitia se pune in borcane uscate si incalzite, care se asaza intr-o oala mare cu apa si se mai fierb 30 de minute.
SFAT
Se pastreaza intr-un loc racoros si fara lumina.
BAUTURA:
Sec de Murfatlar
MAMALIGUTA CU BRANZA
INGREDIENTE:
⢠400 gr malai
⢠sare
⢠200 gr branza
⢠100 gr unt
⢠doua oua
⢠doua linguri
de lapte
1Se face din malai, apa si sare o mamaliguta moale. Aceasta se pune in straturi alternative cu branza, intr-o tava unsa cu ulei, ultimul fiind de mamaliga.
2Se bat ouale cu laptele si sarea si se toarna peste mamaliga, apoi se presara putina branza si se pune la cuptor pana se rumeneste.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
PILAF BANATEAN
INGREDIENTE:
⢠200 gr orez
⢠un gogosar rosu
⢠o ceapa rosie si una alba
⢠o telina mica
⢠un morcov
⢠o rosie
⢠un dovlecel
⢠un ardei gras
⢠ulei, usturoi
⢠un litru supa de carne
⢠verdeata
⢠sare, piper
1Legumele se curata, se spala si se taie marunt sau se dau pe razatoare. Se pun la prajit toate in ulei incins, dupa care se adauga orezul, piperul, sarea si supa. Se amesteca pana incepe sa clocoteasca.
2Se da la cuptorul incins, cam 30 de minute, la foc mic. Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
SFAT
Se serveste cald, cu castraveciori acri.
BAUTURA:
Chardonnay
FASOLE PASTAI CU MUJDEI DE USTUROI
INGREDIENTE:
⢠un kg fasole verde
⢠10 catei de usturoi
⢠20 ml ulei
⢠20 ml otet
⢠sare
⢠piper
1Fasolea se spala, se curata de codite, se taie in doua si se pune in apa cu sare, la fiert. Dupa ce s-a inmuiat, se strecoara si se lasa la scurs.
2Se amesteca apoi cu usturoiul pisat cu sare, uleiul si otetul.
SFAT
Se serveste ca aperitiv.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
PREPARATE DULCI
SALATA DE FRUCTE
INGREDIENTE:
patru mere
doua pere
doua portocale
doua banane
un greapfruit
un borcan compot de cirese
50 gr stafide
300 gr frisca
25 ml rom
un pachet de
zahar vanilinat
1Fructele se curata de coaja, se taie sau se desfac in felii, apoi in cuburi mici si se asaza, intr-o compotiera, impreuna cu stafidele.
2Deasupra se toarna compotul de cirese, se stropesc cu rom si se tin la rece pana in momentul cand se servesc, cand se pun deasupra frisca si zaharul vanilinat.
SFAT
Dupa gust, se poate adauga si zahar.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SARAILIE
INGREDIENTE:
Umplutura
300 gr zahar
150 gr miere
400 gr nuci
apa de flori sau de citrice
Aluatul
400 gr faina
doua linguri de ulei
sare
scortisoara
1Se prepara o foaie de strudel si se intinde. Cand s-a uscat putin, se taie de marimea tavii. Nucile se macina mai mari. Se pun in tava trei foi, unse cu unt, una peste alta, apoi nucile macinate si se repeta operatia, in asa fel incat deasupra sa se termine cu foi.
2Se taie in patrate sau romburi si se unge cu unt topit deasupra. Se da la cuptor, la foc potrivit, o ora. Cand este coapta bine, se scoate si se toarna peste ea siropul facut din zahar, miere, apa de flori, un pahar de apa si zece picaturi de zeama de lamaie.
SFAT
Sarailia se prepara cu o zi inainte de a fi servita.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
SAVARINA
INGREDIENTE:
750 gr zahar
zece oua
o lamaie
doua linguri
de faina
sase linguri
de pesmet
unt
un baton
de vanilie
frisca
1Se pun intr-un castron zece galbenusuri, 250 gr zahar pudra, zeama si coaja de la o lamaie si se amesteca intr-o singura directie 45 de minute, se mai adauga doua linguri de faina si sase linguri de pesmet, apoi se amesteca usor cu zece albusuri batute spuma.
2Se unge o forma mare cu unt, se presara cu faina, se pune compozitia, se coace incet 45 de minute. Se fierbe un sirop din 500 gr zahar si jumatate litru de apa sau vin alb bun, in care se pune un baton de vanilie si se rastoarna peste savarina.
SFAT
Se serveste rece, cu rom sau frisca.
BAUTURA:
Chardonnay
PLACINTELE CU BRANZA SI STAFIDE
INGREDIENTE:
375 gr de zahar
300 gr unt
400 gr faina
500 gr branza de vaci
100 gr gris
100 gr stafide
50 gr coaja de lamaie
doua oua
un plic de zahar vanilinat
1In faina cernuta se adauga zaharul, untul, putina apa si se framanta o coca mai tare. Coca se lasa 15 minute la rece, apoi se imparte in bucati din care se formeaza cosulete in forma de savarine.
2Separat se amesteca branza de vaci, grisul, stafidele, vanilia, coaja de lamaie si ouale. Cu aceasta compozitie se umplu cosuletele.
3Se asaza intr-o tava si se tin in cuptor circa 20 de minute. Cand sunt gata, se pudreaza cu zahar farin.
SFAT
In umplutura puteti adauga cateva picaturi de esenta de rom
BAUTURA:
Merlot
NEGRESA
INGREDIENTE:
500 gr zahar tos
125 gr unt
50 gr cacao
150 ml lapte
patru oua
100 gr nuci
200 gr faina
un pliculet praf
de copt
1Zaharul, untul, laptele si doua linguri de cacao se topesc la foc mic. Din aceasta compozitie se scot 15 linguri care se pun deoparte. Restul se raceste si apoi se adauga cele patru galbenusuri, pe rand, amestecand continuu.
2Se bat albusurile spuma si se adauga, alternativ, cu faina si praful de copt, dizolvat in lamaie si apoi nucile date prin masina. Compozitia se toarna intr-o tava unsa si tapetata cu faina, si se coace pana se dezlipeste de pe margini.
3Cele 15 linguri pastrate se pun pe foc cu restul de cacao si se dau in doua, trei clocote. Aceasta crema se toarna peste aluatul din tava, se intinde cu un cutit si apoi prajitura se da la rece.
SFAT
Puteti presara deasupra ciocolata rasa.
BAUTURA:
Feteasca neagra
STRUDEL CU BRANZA DE VACI
INGREDIENTE:
400 gr branza
200 gr zahar
un pahar de lapte
50 gr gris
patru oua
vanilie
150 gr stafide
100 gr unt
1Grisul se fierbe in lapte si se amesteca cu branza, vanilia, doua oua, zaharul si stafidele.
2Se intinde o foaie, se lasa 20 de minute si apoi se unge, pe toata suprafata, cu unt. Branza se pune pe foaie, in lungime, dupa care se ruleaza placinta.
3Se pune intr-o tava unsa cu unt, se unge si aluatul pe deasupra si se da la cuptor 40 de minute. Se taie bucati si se pudreaza cu zahar vanilinat.
SFAT
Se serveste cald sau rece.
BAUTURA:
Feteasca Neagra
TARTA CU STRUGURI
INGREDIENTE:
aluat:
200 gr zahar
300 gr faina
doua oua
100 ml untdelemn
2,5 gr praf de copt
doua lingurite esenta de vanilie
100 ml lapte
umplutura
200 gr zahar
un kilogram de struguri
trei pachete de zahar vanilinat
1Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul si untdelemnul, se adauga praful de copt, dizolvat in lapte, vanilia, faina si albusurile batute spuma.
2Compozitia se toarna intr-o tava, tapetata cu untdelemn si faina, se presara boabele de struguri, restul de zahar si se da la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-a copt, se pudreaza, rece, cu zahar vanilinat.
SFAT
Tarta se serveste rece.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
DELICIA
INGREDIENTE:
coca
200 gr faina
100 gr unt
100 ml apa
crema
opt linguri cu migdale
trei linguri cu miere
doua linguri cu smantana
un ou
un pahar cu lapte
o lamaie, zahar pudra
1Se pregateste aluatul si se asaza intr-o tava, inclusiv pe margini.
2Migdalele se piseaza si se amesteca cu mierea, smantana, oul batut si laptele. Aceasta crema se asaza peste aluatul din tava. Dupa ce prajitura s-a copt, se pudreaza cu zahar amestecat cu coaja rasa de lamaie.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-