x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Revine sărbătoarea papilelor gustative

Revine sărbătoarea papilelor gustative

de Carmen Dragan    |    01 Oct 2009   •   00:00
Revine sărbătoarea papilelor gustative

Parcul Unirii. Stop. 1-4 octombrie. Stop. Cea de-a treia ediţie a Bucharest Food Festival. Stop. O sărbătoare gastronomică în oraşul lui Bucur, de care ne bucurăm de ceva vreme. Aşa că nu rataţi întâlnirea cu 100 de feluri de mâncare, de la cele tradiţionale la cele exotice, produsele alimentare tradiţionale şi ecologice.



Nu vor lipsi nici bunătăţi din Franţa, Ungaria, Italia şi Republica Moldova. Ca şi la ediţiile trecute, recordurile nu se vor lăsa aşteptate: cea mai lungă pizza din lume (peste 500 de metri) şi cea mai mare ciorbă de burtă din lume, care va avea peste 1.000 de litri. Pe parcursul întregului eveniment vor avea loc demonstraţii culinare interactive şi degustări. Maeştri bucătari Horia Vârlan, Jerome Duport şi mulţi alţii nu vor evita să împărtăşească celor prezenţi secretele lor culinare, iar cei interesaţi de bucătăria fără foc au ocazia să afle reţete gustoase.

Surprizele nu se opresc aici: concursuri cu publicul, tombolă cu premii, concerte de muzică bună vor însoţi permanent festivalul.

REŢETE DE ATUNCI ŞI DE ACUM
Jurnalul de bucătărie a însoţit Festivalul la toate cele trei ediţii, prin trei workshopuri. La prima ediţie, tema a fost "Există sau nu bucătărie tradiţională românească", la cea de-a doua: "550 de ani de gastronomie pe malurile Dâmboviţei - de la bulzul lui Bucur la burgerul lui Bill", iar la ediţia aceasta seminarul va continua pe ideea "Bucătăria românească ieri şi azi". Specialiştii vor explica dacă reţetele de altădată, atât de hrănitoare şi savuroase, sunt potrivite modului de viaţă actual.

EDIŢII DE SUCCES
Prima ediţie a Bucharest Food Festival s-a desfăşurat în perioada 16-19 octombrie 2008 în Parcul Unirii. Peste 25 de restaurante cu specific românesc, italian, unguresc, indian, german, franţuzesc, chinezesc, grecesc, spaniol, japonez, brazilian şi argentinian au propus vizitatorilor meniurile lor. Au fost amenajate o scenă pentru programe artistice şi un spaţiu de joacă pentru copii.

Dintre recorduri, îmi amintesc de cel mai lung tort (50 de metri), din care ne-am înfruptat cu toţii. S-au organizat şi concursuri pentru ospătari şi bucătari, dar şi pentru presă şi public. Toată lumea a fost mulţumită şi entuziasmată de acest gen de festival ce se organizează în mai multe ţări de peste 30 de ani. Seminarul nostru, al Jurnalului de bucătărie, i-a avut ca invitaţi pe actriţa Adriana Trandafir, scriitoarea Maria Cristea-Şoimu şi mulţi alţii. Ne-au fost alături şi prietenii de la ANTREC România, împreună cu preşedinta Cristina Partal. Ei au adus bucate tradiţionale româneşti pe care le-au împărţit publicului.

BUCURIA GUSTULUI
Îmi amintesc şi acum cu plăcere de cea de-a doua ediţie a Bucharest Food Festival, care s-a desfăşurat la Băneasa Shopping City în zilele de 21-24 mai 2009. Jurnalul de bucătărie i-a avut atunci ca invitaţi la workshop pe cei mai talentaţi bucătari ai momentului: Horia Vîrlan, Silvian Scornea, component al echipei olimpice de bucătari, Radu Gerheş, dar şi Bogdan Gîlculescu, de la Casa Cristina din Câmpulung Muscel. În fiecare zi, cât a durat festivalul, Jurnalul de bucătărie a propus celor prezenţi o călătorie imaginară, dar încântătoare pentru papilele gustative, prin patru epoci pe care le-a traversat Bucureştiul. Bucătarii au realizat preparate specifice fiecărui moment, care au putut fi savurate de cei prezenţi.

Dintre recorduri, la ediţia a doua, de neuitat a fost uriaşa fasole cu ciolan. Vă amintim şi ingredientele: 300 kg de fasole, 250 kg de ciolan afumat, 80 kg de morcov, 80 kg de ţelină, 50 kg ardei gras, 100 kg de ceapă, 35 kg de bulion, 100 legături de mărar, 4 kg de sare, foi de dafin, 30 kg de roşii şi cimbru. Un alt record a fost borşul de peşte de 1.500 de litri, pentru care au fost necesare 350-400 kg de somn şi crap românesc, 500 l de borş, câte 80 kg de morcov, ţelină, 50 kg de ardei gras, 100 kg de ceapă, 25 kg de orez, 200 de ouă, 200 legături de leuştean şi 5 kg de sare.

Aşteptăm cu nerăbdare surprizele culinare, şi nu numai, pe care ni le oferă cea de-a treia ediţie. Vom fi acolo!

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival