x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritualuri care aduc ploaia

Ritualuri care aduc ploaia

de Simona Chiriac    |    14 Mai 2008   •   00:00

Practicile magice care au ca scop asi­gurarea în timpul verii a unei cantităţi de apă prielnice ogoarelor au ca punct culminant de desfăşurare pe­rioada de sfîrşit a primăverii. În cea de-a treia marţi de după Paşte se pune în scenă “Caloianul”, la care participă fe­tele din sat

Practicile magice care au ca scop asi­gurarea în timpul verii a unei cantităţi de apă prielnice ogoarelor au ca punct culminant de desfăşurare pe­rioada de sfîrşit a primăverii. În cea de-a treia marţi de după Paşte se pune în scenă “Caloianul”, la care participă fe­tele din sat. Punctul central al ritua­lului îl reprezintă o păpuşă confec­ţio­nată din lut. Se respectă întru totul costumul popular, Caloianul avînd pînă şi opinci cu nojiţe. Se aşază într-un sicriu simplu din lemn, se presară de jur-împrejur coji de ouă roşii păstrate cu grijă de la Paş­te, dar şi cîteva crenguţe de busuioc. Du­pă ce este plîns, Caloianul este purtat pînă la locul în care va fi în­mor­mîn­tat. Simbolic, acest loc trebuie să fie pe cîmp, în mijlocul “bucatelor”, de unde în vară se va strînge recolta. Se lasă lumînări aprinse şi se aşteaptă ziua de joi, cînd fetele adunate dimineaţa merg şi dezgroapă Caloianul. O dată ajunse la o fîntînă din sat sau la marginea unui rîu, ele îl aruncă în mijlocul apei. Totul se sfîrşeşte cu o petrecere la care se în­şiră pe mese bucate de tot felul, petrece­re ce poartă sugestiv numele de “po­ma­na Caloianului”. Se crede că doar în­dep­linind acest ritual, ploile se vor coborî cu măsură asupra cîmpurilor şi vor fi recolte bogate, după cît a muncit fiecare.

 

“Colindători” în luna mai

“Paparudele”, un alt ritual ce are ca scop invocarea ploii, se desfăşoară în oricare din cele nouă joi de după Paşte. Timp de trei zile, oamenii lucrează pe cîmp pînă la prînz, iar după ce se întorc acasă au grijă să stropească cu apă boii care au tras la plug. Alteori, ­copiii se împodobesc cu frunze şi buruieni şi colindă din casă în casă, strigînd cît îi ţin puterile: “Paparudă, rudă, / Vino de ne udă / Cu o găleată plină, / Ploaiele să vină; / Cu o găleată rasă, / Ploaia să ne lase”. Gospodarii îi udă pe “colindători” cu apă, dar şi cu lapte sau zer. Unii ­dintre ei chiar le presară copiilor pe cap făină pentru ca ploaia să se cearnă deasă, ca printr-o sită.

 

Ciorbă de năut

Ingrediente: 200 g boabe de năut, 150 g fasole roşie boabe, un morcov, un sfert de ţelină, o rădăcină de pă­tru­njel, două cepe, 4 roşii, 250 g cos­tiţă afumată, sare, piper, 4 linguri de ulei, pătrunjel, coriandru verde.

Preparare: Faso­lea şi năutul se pun la înmuiat cu o seară înainte, se clătesc şi se lasă la fiert în doi litri de apă. Morcovul, ţe­li­na, rădăcina de pă­trunjel şi ceapa se taie cubuleţe şi se pun într-o tigaie. Se adaugă ceapa tocată, uleiul, sa­rea şi piperul. Se că­lesc pînă se în­moaie, se pun pes­te ingredientele din oală şi se lasă pînă cînd sînt aproape fierte. Se pun roşiile date pe ră­zătoare, se adaugă costiţa tăiată felii şi se mai fierbe 15 minute. Se presară verdeaţă tocată şi se opreşte focul.

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic