x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ritualuri pentru sporul casei

Ritualuri pentru sporul casei

de Simona Chiriac    |    13 Dec 2006   •   00:00
Ritualuri pentru sporul casei

In calendarul popular, Sfantul Modest (sarbatorit la data de 18 decembrie) este protectorul animalelor, el fiind cel care se afla mereu inaintea plugarilor atunci cand pleaca la arat.

Asadar, Sfantul Modest trebuie "imbunat", in special in aceasta zi, pentru ca animalele sa fie rabdatoare si sa-si duca la bun sfarsit truda. Pentru ca vitele sa fie sanatoase se da de pomana malai si se organizeaza un praznic. Pe mese se intind bucate de post, caci inca este Postul Craciunului, si se umplu canile cu vin. La sfarsit, dupa ce s-au ospatat cu totii, se alegea un gospodar care urma sa vanda la targ un vas de lut plin cu vin. Castigul obtinut era folosit in folosul bisericii.

Minunile sfantului

In ziua in care se sarbatoreste Sfantul Modest nu se pun vitele la munca, fiind pericol mare de accidente. Drept pilda, gospodarii dau patania unui gospodar care a incalcat legea din batrani. Acesta a plecat intr-o zi cu carul la camp, iar drept pedeapsa, Sfantul Modest a facut ca rotile carului sa treaca exact peste picioarele gospodarului. Dar Sfantul Modest poate savarsi minuni atunci cand credinciosii se roaga cu putere. El are puteri vindecatoare si, mai mult, are "harul" de a scoate la iveala lucrurile pierdute cu mult timp in urma. Tot ce trebuie sa faca crestinii este sa se duca in biserica si sa se roage la Sfantul Modest.

Odinioara se obisnuia ca in ziua de 18 decembrie sa se sfinteasca apa. Agheasma se pastra pe tot parcursul anului pentru rod in gospodarie. Cu ea se stropeau animalele ca sa se inmulteasca, se sfinteau stupii de albine ca sa aiba multa miere, iar pomii erau udati cu agheasma ca sa nu se umple de omizi. Si oamenii erau stropiti cu apa sfintita ca sa nu se imbolnaveasca de boli molipsitoare.

Varza cu orez

  • Ingrediente: 500 g varza murata, 100 g orez, o ceapa, ulei, bulion, sare, piper.
  • Preparare: Se toaca varza fideluta. Ceapa se caleste intr-o tigaie cu ulei incins. Se adauga bulion diluat cu apa. Se pune varza, iar dupa ce s-a inmuiat se adauga orezul. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se serveste cu mamaliguta si ardei iute.
  • ×
    Subiecte în articol: sfantul modest