MENIUL LUNII
SIMONA CHIRIAC
Ei, si ce mai zumzet e acum in bucatarie! A trecut ea prin multe examene - ca, de, viata de studenta nu e chiar asa de usoara - , dar ca asta parca nu e nici unul! S-a mutat de cateva saptamani cu baiatul pe care-l iubeste. Abia s-au casatorit, undeva in Ardeal ii asteapta un
apartament, dar pana atunci stau impreuna intr-o
garsoniera din Bucuresti, pregatindu-si licenta. Dar sa ne intoarcem la⦠vorba noastra. Azi vine mama lui in vizita. Sa vada cum s-au aranjat. Poate si ca sa ii testeze calitatile de gospodina. Dar nu, n-are nici un fel de temeri. Nu se lasa ea asa de usor. Au venit toate prietenele sa o ajute. Cornelia a pus deja la fiert carnea de vita, pentru ciorba, si ia cu mare grija spuma care s-a adunat. Felicia se ocupa de
salata. "O fac asa cum stiu eu: cu salata chinezeasca, piept de pui fiert, masline, porumb si ardei gras. Secretul e insa dressingul!" Stie ea cum e cu secretele Feliciei, va trebui neaparat sa ii "smulga" reteta, ca sa aiba habar ce sa raspunda cand o va intreba mama-soacra. Pentru felul doi, tot prietenele i-au oferit solutia: muschiulet de porc, umplut cu carnaciori si cascaval, avand drept garnitura cartofi ardelenesti, facuti de ea, asa cum invatase acasa. Si fiindca stie ca mama lui a facut cateva calatorii in Franta, va avea grija sa nu lipseasca din meniu branzeturile - cu care, nu-i asa?, francezii incep si sfarsesc orice masa. Un platou cu branza feta, cascaval, mozzarella si branza Rosenborg, cu mucegai albastru, alaturi de care va pune si cateva boabe de strugure negru, va da exact nota de rafinament de care avea nevoie. Poate cu desertul sa fie ceva probleme. Se stie ca este piatra de incercare a oricarei gospodine! De aceea, va opta pentru ce se pricepe ea sa faca foarte bine: tarta cu capsuni, decorata cu feliute de kiwi si frisca.
Vinul si florile sunt treaba lui.
Prietenele au plecat de mult. Pe masa din sufragerie platourile cu mancare imagineaza o roata a norocului. El s-a dus deja inaintea mamei, sa o calauzeasca spre garsoniera care e acum primul lor camin.
SALATA DE HOKUSAI
|
INGREDIENTE:
o salata chinezeasca
un piept de pui
100 gr masline
200 gr boabe de porumb
doi ardei grasi
100 ml otet
50 ml ulei de masline
o lamaie
o mandarina
un lime
oregano
piper, sare
|
Pieptul de pui se fierbe, se lasa sa se raceasca si se taie in fasii. Salata chinezeasca - cunoscuta si sub numele de varza de Pekin sau hokusai - se spala si se taie frunzele late cam de doua degete. Ardeii se curata si se taie fasii.
Se asaza pe un platou frunzele de salata si deasupra lor, toate celelalte ingrediente: maslinele, porumbul, ardeii, carnea, felii de lamaie si de lime. Dresingul pentru aceasta salata se pregateste astfel: intr-un vas se amesteca otetul balsamic, uleiul de masline, zeama de lamaie si zeama de mandarina, se invarte cu o lingura pana se omogenizeaza.
Se adauga, dupa gust, sare, piper si pulbere de oregano (daca se doreste, se pot folosi si alte condimente precum: tarhon, menta, busuioc, dar si ulei de nuci in loc de ulei de masline). Se amesteca totul foarte bine si se stropeste cu acest dresing salata.
SFAT
Salata este bine sa fie pregatita cu o ora inainte de a fi servita si pastrata la rece.
|
|
MUSCHIULET CU CARTOFI ARDELENESTI
|
INGREDIENTE
750 gr muschiulet
250 gr carnati
150 gr cascaval
4 linguri unt
500 gr cartofi fierti
250 gr costita
200 gr branza
150 ml lapte
4 oua
doua cepe
3-4 catei de usturoi
patrunjel
sare, piper, cimbru
|
Se pun doua oua la fiert. Se curata bucata de muschiulet de porc sau de vita de pielite, se impaneaza cu usturoi. Se strapunge in interior, pe toata lungimea, si se umple cu carnati, jumatati de ou si felii de cascaval. Se stropeste cu unt topit si se da la cuptor in tava, cu un pahar cu apa.
Se lasa sa se coaca incet, stropindu-l si rumenindu-l pe toate fetele. Cand este gata, se portioneaza in felii groase.
Cartofii fierti in coaja se taie felii subtiri. Costita se taie cuburi, iar ceapa si doi catei de usturoi se toaca marunt. In putin unt incins se calesc ceapa si costita pana se inmoaie putin. Se unge cu unt un vas termorezistent si se pun straturi alternative de cartofi si costita cu ceapa. Se presara branza rasa, sare si piper. Peste ultimul strat, care va fi de cartofi, se toarna laptele batut cu doua oua si se pun doua linguri cu unt, sa se rumeneasca. Se coace la foc potrivit timp de 45-50 min.
SFAT
Dupa gust, se poate dubla cantitatea de branza rasa care se foloseste la prepararea cartofilor.
|
|
TARTA CU CAPSUNI SI KIWI
|
INGREDIENTE
doua oua
250 gr zahar
150 gr faina
o lingurita praf de copt
un plic zahar vanilinat
o lamaie
100 ml apa
o budinca de vanilie
250 ml lapte
150 gr capsuni
un kiwi
10 gr
gelatina
50 ml rom
|
Se bat spuma albusurile, adaugandu-se treptat 150 gr de zahar si zeama de lamaie. Se adauga si galbenusurile si se continua sa se bata, avand grija sa nu se lase. In spuma se adauga treptat apa si faina, amestecata cu praful de copt si coaja de lamaie rasa, care ii va da o aroma placuta. Se toarna compozitia intr-o forma tapetata si se coace la 200 grade timp de 35-40 min. In timpul coacerii se prepara o crema din lapte si praf de budinca de vanilie, avand grija sa nu se ingroase prea tare pe foc.
Fructele se spala, se sorteaza, iar cele mai mari pot fi taiate in doua, pe lung. Dupa coacere, blatul tartei se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca usor.
Se va insiropa cu trei linguri cu apa, in care s-a topit o lingura cu zahar si s-a adaugat o lingura cu rom. Crema de budinca se toarna peste tarta, se niveleaza si se orneaza cu capsuni si felii de kiwi. Se adauga gelatina, topita in sirop de zahar, si se lasa la rece.
SFAT
Puteti orna tarta si cu putina frisca.
|
|