x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar România ocupă locul cinci pe harta est-europeană a ciocolatei

România ocupă locul cinci pe harta est-europeană a ciocolatei

de Tudor Cires    |    24 Feb 2011   •   19:20
România ocupă locul cinci pe harta est-europeană a ciocolatei
Sursa foto: ISABELA PAULESCU/Agerpres

După 13 ani de aşteptare, România a fost în sfârşit invitată să participe la cea mai importantă competiţie a ciocolatierilor şi a încheiat pe poziţia a cincea. Miercuri, 23 februarie, la Varşovia, în cadrul Expo Sweet Fairs, au avut loc preliminariile pentru Europa de Est ale World Chocolate Masters 2011 (Campionatul Mondial al Maeştrilor Ciocolatei), competiţie organizată de Grupul Barry Callebaut-Gourmet, lider mondial în producţia de ciocolată. Echipa României a fost formată din două persoane: Florin Bălan, promotor al Grupului de firme Pralin din Cisnădie, şi Anda Calinici, specialist în deserturi şi consultant gastronomic. La Varşovia, România a intrat în competiţie cu echipe din Turcia, Polonia şi Slovacia. “Ne bucurăm că vom aşeza România pe harta mondială a ciocolatei, acolo unde este locul”, ne declara, înainte de plecare, Florin Bălan.

În ciuda contracandidaţilor puternici, Anda Calinici a impresionat juriul la două din cele trei probe şi anume la prezentarea pralinelor şi prezentarea tortului. Înainte de plecare sa la Varşovia, Anda Calinici a declarat pentru Jurnalul Naţional: “Nu mi-e frică de competiţie, dar am emoţii pentru că România nu este băgată în seamă, iar acum avem o şansă şi ar fi bine să profităm de ea”. Şi se pare că am reuşit să atragem atenţia marilor ciocolatieri ai lumii, pentru că Marc Pauquet, unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti ai domeniului, declara după competiţie: “Pralinele înrobate (prin acest termen se înţeleg pralinele cu miez tare acoperit de ciocolată) au fost delicioase, iar tortul prezentat de România a fost foarte bine lucrat. Exersând în continuare, România are şanse reale să câştige un loc fruntaş în competiţiile viitoare”.

Este drept că românii au fost invitaţi să participe la concurs doar cu trei săptămâni înainte de eveniment, în vreme ce celelalte echipe au avut cel puţin o jumătate de an la dispoziţie pentru a se antrena. “În numai trei săptămâni, am învăţat cum să lucrez piese mari, de un metru şi de doi metri”, ne-a declarat Anda Calinici. “Indiferent de acest rezultat, nu o să renunţ la crezul meu de a oferi calitate. Pentru noi, drumul lung şi condiţiile de transportare a pieselor mari şi fragile a constituit o adevărată piatră de încercare”, mai spunea cea care în 2010 câştiga Premiul I la Concursul de Gătit în Aer Liber de la Cluj Napoca.

Pe de altă parte, România, spre deosebire de alte ţări europene, nu are şcoli specializate pentru ciocolatieri, unde să fie cultivate şi exersate apritudinile necesare acestei meserii şi nici concursuri specialitate în cadrul cărora să-şi testeze priceperea, au fost de părere oficialii concursului, care au subliniat însă că există şi în ţara noastră ciocolatieri de talent, care merită să fie puşi în valoare. Dacă este să vorbim drept, nu doar că nu are şcoli specializate, dar în COR (codul ocupaţiilor din România) această profesie nici măcar nu este recunoscută. Spre deosebire de noi, de exemplu, Polonia, ţara gazdă, are chiar şi o Academie a Ciocolatierilor. Este explicabil astfel că marele câştigător al competiţiei, desemnat a reprezenta Europa de Est la marea finală de la Paris (pe 19 octombrie) a fost polonezul Michal Buritta.

Revenind la prezenţa românească la preliminariile World Chocolate Masters 2011, să mai spunem că Anda Calinici a impresionat prin tema aleasă – Zeul Aztec al Cicolatei – prin originalitatea reţetele şi prin atenţia cu care şi-a ales ingredientele, aduse chiar de “acasă” de la Quetzalcoatl, din America Latină.

Cocluzii la final de concurs? “Participarea noastră a fost bună, primul nostru obiectiv a fost atins, să aducem România în cea mai importantă competiţie dedicată ciocolatei, din lume”, a declarat Florin Bălan, remarcând totuşi puţina experienţă a României în astfel de competiţii. “România va putea urca în ierarhie prin multă muncă, reuşind să ne dezvoltăm abilităţile”.

×
Subiecte în articol: ciocolata varsovia concurs gastronomic