În vremurile de odinioară, viaţa de zi cu zi îşi urma făgaşul, fiecare moment având anumite semnificaţii netulburate de trecerea anilor. Muncile câmpului, grijile de prin curţi, livezi şi grădini, toate aveau câte un protector, interdicţii şi ritualuri fără de care nimic nu ar fi fost dus la bun sfârşit.
CĂMIN ŢĂRĂNESC
Fiecare lucru din casă, în care se adunau mai multe suflete de abia spre lăsarea întunericului, avea tâlcul lui. Vechile case aveau o cameră, cel mult două odăi despărţite de o tindă. Într-una dintre ele veghea cuptorul lat cât să poată dormi pe el de-a valma copiii în toiul iernii. Lângă patul mare stătea musai lada de zestre, în care se găseau cămeşe, ii, feţe de perini şi scoarţe ţesute şi cusute cu migală. Pereţii erau împodobiţi şi ei cu scoarţe, de foarte multe ori reprezentând copacul vieţii. În unele părţi din Moldova, deasupra patului se atârnau hainele de sărbătoare, fără de care nu se putea închipui vreo fată sau un flăcău să iasă la horă.
ÎN BUCĂTĂRIE
Lângă uşă se afla "blidariul", un dulap cu multe etajere pe care se aşezau străchinele şi cănile, care mai de care mai împodobite şi mai arătoase. Vasele noi erau păstrate pentru a adăposti mâncarea ce va fi dată de pomană, la anumite momente din an, pentru sufletele celor răposaţi. Pe masa scundă şi rotundă din mijlocul odăii, în jurul căreia de abia dacă aveau loc să se ospăteze cei ai casei, se răsturna mămăliga vârtoasă, ce era apoi tăiată cu aţa. Fierturile din legume, iar în zilele de duminică şi cu ceva carne trebuiau să întremeze corpul după o zi grea.
Lângă icoana Maicii Domnului, la care se închinau gospodarii, se puneau crenguţe de busuioc, semănat la Sfântu Gheorghe înainte de a răsări soarele. Busuioc purtau fetele şi feciorii când plecau la horă în sat ca să fie cinstiţi şi curaţi. "În Botoşani, busuiocul se samănă de dragoste, ziua de Sfântu Gheorghe, în zori, şi-l stropesc din gură. Cu acela se gătesc fetele când merg la joc, punând în cap sau în brâu." (Elena Niculiţă Voronca - "Datinele şi credinţele poporului român")
Supă cremă de praz cu busuioc
Ingrediente: 3 fire de praz, doi cartofi, un dovlecel, un morcov, 50 g unt, două linguri cu ulei de măsline, sare, piper, busuioc, 4 felii de pâine.
Preparare: Untul se topeşte într-o cratiţă, se adaugă prazul curăţat şi tăiat rondele, morcovul curăţat de coajă şi dat pe răzătoare. Se călesc până se înmoaie, se adaugă dovleceii feliaţi, sare şi piper. Se mai ţin 10 minute pe foc şi se pun într-o oală unde fierbe un litru de apă. Se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi cubuleţe, se completează gustul cu sare şi se lasă să fiarbă până ce se înmoaie toate legumele. Se scot într-un bol, se pasează, se adaugă în apa în care au fiert împreună cu o lingură de busuioc tocat şi se mai clocotesc cinci minute. Se serveşte fierbinte, cu crutoane de pâine.
• Reţetă redactată de Alina Ramona Anghel
Citește pe Antena3.ro