GASTRONOMIE
Nu toate mancarurile preparate din carne au personalitate, insa exista unele ale caror origini le simti parca in combinatia perfecta a ingredientelor. Personalitatea rulourilor de Cordon Bleu te incanta.
ANDRADA FLORIA
|
GARNITURA. Orezul fiert si condimentat completeaza gustul rafinat al unui Cordon Bleu. |
Carne de pui, de vitel sau de porc, infasurata cu grija sub forma de rulou, care tainuieste o crema fina si fierbinte de cascaval topit si in care se ascunde si o bucata nu prea mare de sunca⦠acesta nu este doar un fel de mancare, numele sau fiind asociat cu una dintre cele mai mari scoli de
gastronomie a tuturor timpurilor. Iar in prezent, Le Cordon Bleu este liderul incontestabil in educatia culinara.
CUM S-A FORMAT. Le Cordon Bleu dateaza din anul 1895, cand Marthe Distel a infiintat un saptamanal in care bucatari renumiti dadeau o serie de sfaturi care puteau fi considerate reale cursuri de gastronomie. Se numea La Cuisiniere Cordon-Bleu si avea legatura cu ordinul cavalerilor francezi din secolul al XVI-lea, Ordre du Saint Esprit. Membrii acestui ordin au fost numiti Cordon-Bleu pentru ca purtau panglici mari de culoare albastra. Pretentiile culinare ale cavalerilor nu aveau margini. De aceea, cinele care constituiau pretextul intalnirilor dintre ei sunt legendare. Si tot de aici rezulta si desavarsirea apetisantului Cordon Bleu.
PREPARARE. Pentru a pregati acest preparat, e nevoie de cotlet de porc. Cantitatea de 800 de gr trebuie sa fie de-ajuns pentru intreaga familie. Acesta se curata, se portioneaza si se bate cu ciocanul de snitele. Apoi, se condimenteaza. 100 de gr de sunca de Praga se taie, la fel si 300 de gr de cascaval, doua rosii si o jumatate de lamaie. Cotletele se dau prin ketchup si peste ele se asaza feliile de cascaval si sunca, pana la jumatatea suprafetei fiecarei portii, pentru ca restul carnii sa se impacheteze peste. Se dau prin faina, ou batut si pesmet. Se rumenesc in ulei incins si se servesc cu garnitura.