FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
De ce ne plac salatele? In primul rand pentru ca sunt sanatoase, contin multe vitamine, sunt proaspete si mai ales... nu ingrasa. Nu e de mirare ca acum le poti manca, nu numai la tine in bucatarie, pregatite cu manutele tale, ci si la restaurant. De ce nu? Trebuie sa se adapteze si meniul restaurantului la... dieta ta.
Se pare ca apetitul pentru salate a aparut in Evul Mediu, in urma unei ierni prelungite. Oamenii se saturasera sa tot manance carne sarata (mijlocul cel mai eficient de conservare a alimentelor in acea perioada). Asa ca fiecare tanjea acum dupa ceva proaspat de mancare. Si, daca se poate, sa fie si verde. Cu siguranta ca, in primele saptamani de primavara adevarata, oamenii au mancat numai salate. De altfel, s-a constatat ca in acea vreme, taranii erau mult mai sanatosi decat nobilii. De ce? Cei dintai mancau multa salata, in detrimentul carnii.
Cele mai des intalnite salate sunt cele verzi. Nu e greu sa-ti dai seama de ce se numesc asa. Toate ingredientele au culoarea verde: spanacul, salata, andivele, papadiile, laptucile. Unele salate sunt... multicolore, folosindu-se si rosii, castraveti, ciuperci, ceapa, morcovi, telina. Mai nou, salatele mai pot contine si: masline, paste, cartofi copti sau fierti, orez, crutoane, carne (in special de pui sau sunca), branza sau peste (ton).
O salata demna de masa unui cezar este cea numita chiar asa: "Salata lui Caesar". Este considerata chiar regina salatelor si de cele mai multe ori se serveste ca un fel de mancare separat. In ciuda numelui, nu este un fel de mancare antic. Se numeste asa, pentru ca a fost inventata in 1920 de catre Caesar Cardini, bucatar la un restaurant din Tijuano, Mexico. Unii spun ca a fost preparata special pentru un grup de celebritati de la Hollywood, in timpul unei petreceri. Altii spun ca isi datoreaza existenta printului de Wales, nevoit sa ramana in Tijuano pana la indreptarea vremii. In ambele cazuri insa, Caesar a creat aceasta reteta folosindu-se de... ramasitele alimentelor din bucatarie. Evident, era un caz de forta majora. Care erau ingredientele acestei minunatii? Nu o sa va vina sa credeti: laptuci, crutoane, usturoi, suc de lamaie, ulei de masline, branza parmezan, oua, sardele, piper negru, sos Worcestershire. Uneori se mai adauga si mustar, avocado, rosii, sunca.
Daca aceasta salata nu va trezeste curiozitatea, puteti incerca retetele care urmeaza. Nu se stie de unde sare iepurele sau mai bine spus... salata!
SALATA DE TELINA
SALATA ORIENTALA
SALATA DE SFECLA CU HREAN
SALATA SPECIALA
SALATA DE ROSII
SALATA DE FRUCTE
" niciodata insurat " :) incepe cu o minciuna ...pacat ...erai unul din extrem de putinii oameni interesanti PREPARARE: Se taie bucatele toate fructele si se amesteca intr-un castron. Se toarna deasupra siropul de ananas (din cutie) si coniacul. Se prepara un sirop din zahar caramelizat, stins cu putina apa. Se pune in cupe amestecul de fructe si se orneaza cu frisca, peste care se toarna siropul caramel.
Citește pe Antena3.ro