Sa salvezi inima unui copil e la limita dintre miracol si realitate. Nu multi medici se incumeta in chirurgia cardiaca pediatrica. Un domeniu tanar in Romania, care nu are nici macar un centru special pentru micuti. In urma cu cativa ani, copiii romani cu malformatii cardiace aveau o sansa la viata numai peste hotare. Acum, aceste operatii se efectueaza si in Romania, in centrele de boli cardiovasculare pentru adulti. Medicii nu sunt multi, dar sunt profesionisti, scoliti in marile centre de profil din Europa sau din SUA. Iar tarile cu experienta in chirurgia cardiaca pediatrica ne-au venit in ajutor. Un exemplu este reputatul profesor italian Vittorio Vanini, care a vizitat Romania saptamana trecuta, cu prilejul celui de-al treilea Congres al Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara. Din noiembrie 2001, Vanini opereaza cazuri dintre cele mai grele, impreuna cu medicii de la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei "Constantin Zamfir", din Bucuresti. Vanini a ales Romania nu doar pentru a-si impartasi experienta, ci pentru ca malformatiile cardiace congenitale au o incidenta mai mare decat in tarile dezvoltate. Dr. Vittorio Vanini pune acest fapt pe seama lipsei diagnosticului prenatal. Teste genetice considerate de rutina in vestul Europei sunt efectuate prea putin in Romania. Iar acest lucru impiedica posibilitatea de a depista din timp malformatiile inimii la fat. In Romania, multe femei dau nastere unor copii care necesita interventii de urgenta. In Italia, obstetricienii care constata anomalii la fat sfatuiesc parintii sa renunte la sarcina.
NEAJUNSURI
In 2001, interventiile chirurgicale complexe realizate de Vanini si echipa sa erau premiere in Romania. Acum, ele au devenit operatii de rutina pentru medicii romani. Si asta pentru ca, explica Vanini, "medicii romani si scoala romaneasca de medicina sunt de calitate, comparabile cu cele din tarile dezvoltate". Dar medicul italian a constatat si neajunsuri financiare. "Pentru a rezolva aceste probleme ar trebui schimbat intregul sistem sanitar din Romania", este de parere Vanini.
| ||
|
|
"Cand ai ca pacient un copil, interventia chirurgicala este o provocare. Nu este deloc usor sa salvezi inima unui copil, cu atat mai mult daca este vorba de un nou-nascut. Este mult mai costisitor decat in cazul adultului, durata unei interventii este de doua-trei ori mai mare decat la adult, rata de supravietuire a copilului este mai mica decat la adulti, dar satisfactiile sunt incomparabil mai mari, stiind ca-i oferi copilului sansa de a trai sanatos pana la batranete"
Vittorio Vanini chirurg cardiac pediatric, International Heart School, Bergamo, Italia |
|
"Spitalele romanesti nu duc lipsa de medici profesionisti. Francezii au recunoscut dintotdeauna calitatile medicilor romani. Multi dintre cei care au facut stagii de pregatire in spitalele din Franta ne sunt acum colegi"
Gerard Bloch chirurg cardiac, Institutul de Cardiologie Pitie din cadrul Spitalului American din Paris |