x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Salvatori de inimi de copii

Salvatori de inimi de copii

19 Apr 2006   •   00:00

Sa salvezi inima unui copil e la limita dintre miracol si realitate. Nu multi medici se incumeta in chirurgia cardiaca pediatrica. Un domeniu tanar in Romania, care nu are nici macar un centru special pentru micuti. In urma cu cativa ani, copiii romani cu malformatii cardiace aveau o sansa la viata numai peste hotare. Acum, aceste operatii se efectueaza si in Romania, in centrele de boli cardiovasculare pentru adulti. Medicii nu sunt multi, dar sunt profesionisti, scoliti in marile centre de profil din Europa sau din SUA. Iar tarile cu experienta in chirurgia cardiaca pediatrica ne-au venit in ajutor. Un exemplu este reputatul profesor italian Vittorio Vanini, care a vizitat Romania saptamana trecuta, cu prilejul celui de-al treilea Congres al Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara. Din noiembrie 2001, Vanini opereaza cazuri dintre cele mai grele, impreuna cu medicii de la Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei "Constantin Zamfir", din Bucuresti. Vanini a ales Romania nu doar pentru a-si impartasi experienta, ci pentru ca malformatiile cardiace congenitale au o incidenta mai mare decat in tarile dezvoltate. Dr. Vittorio Vanini pune acest fapt pe seama lipsei diagnosticului prenatal. Teste genetice considerate de rutina in vestul Europei sunt efectuate prea putin in Romania. Iar acest lucru impiedica posibilitatea de a depista din timp malformatiile inimii la fat. In Romania, multe femei dau nastere unor copii care necesita interventii de urgenta. In Italia, obstetricienii care constata anomalii la fat sfatuiesc parintii sa renunte la sarcina.

NEAJUNSURI

In 2001, interventiile chirurgicale complexe realizate de Vanini si echipa sa erau premiere in Romania. Acum, ele au devenit operatii de rutina pentru medicii romani. Si asta pentru ca, explica Vanini, "medicii romani si scoala romaneasca de medicina sunt de calitate, comparabile cu cele din tarile dezvoltate". Dar medicul italian a constatat si neajunsuri financiare. "Pentru a rezolva aceste probleme ar trebui schimbat intregul sistem sanitar din Romania", este de parere Vanini.

GERARD BLOCH. La cel de-al treilea Congres al Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara, profesorul Gerard Bloch, de la Institutul de Cardiologie Pitie din cadrul Spitalului American din Paris, ne-a impartasit din experienta sa de chirurg cardiac pentru adulti. O experienta vasta, pentru ca medicul francez face interventii chirurgicale in tara noastra inca din 1990, in cadrul Centrului Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare al Armatei "Constantin Zamfir". Spitalele romanesti nu duc lipsa de profesionisti si nici de aparatura performanta, crede profesorul Bloch. Ceea ce-i lipseste insa chirurgiei cardiace este motivatia financiara. "Un buget care sa le permita romanilor sa opereze mai multi pacienti decat reusesc in prezent. Pentru ca, in vreme ce Franta, care are o populatie de 56 de milioane de locuitori, opereaza anual 48.000 de pacienti, Romania face aproximativ 3.000 de interventii pe an, la o populatie de 23 de milioane", arata Gerard Bloch.

"Cand ai ca pacient un copil, interventia chirurgicala este o provocare. Nu este deloc usor sa salvezi inima unui copil, cu atat mai mult daca este vorba de un nou-nascut. Este mult mai costisitor decat in cazul adultului, durata unei interventii este de doua-trei ori mai mare decat la adult, rata de supravietuire a copilului este mai mica decat la adulti, dar satisfactiile sunt incomparabil mai mari, stiind ca-i oferi copilului sansa de a trai sanatos pana la batranete"
Vittorio Vanini
chirurg cardiac pediatric, International Heart School, Bergamo, Italia

"Spitalele romanesti nu duc lipsa de medici profesionisti. Francezii au recunoscut dintotdeauna calitatile medicilor romani. Multi dintre cei care au facut stagii de pregatire in spitalele din Franta ne sunt acum colegi"
Gerard Bloch
chirurg cardiac, Institutul de Cardiologie Pitie din cadrul Spitalului American din Paris

×
Subiecte în articol: romania vanini cultura si piper