Avocado este un fruct exotic care a inceput sa se comercializeze in ultimii ani si in Romania. Pentru a le oferi o linie moderna preparatelor lor, bucatarii romani folosesc din ce in ce mai des avocado.
Avocado este originar din America Centrala si de Sud. Are forma unei pere mai mari, fapt pentru care i se mai spune si para aligatorilor. Exista mai multe soiuri de avocado, intre care cel mexican, cel guatemalez si cel provenit din vestul Indiei sunt cel mai des folosite in mancaruri. Avocado are o coaja de culoare verde inchis, care nu este comestibila. Samburele de avocado are un diametru destul de mare (in jur de 3 cm) si nu este, de asemenea, comestibil. Din samburele acestui fruct se obtine insa uleiul de avocado. Acesta este folosit in cosmetica datorita proprietatilor sale emoliente sau cicatrizante. Uleiul de avocado penetreaza pielea mai bine decat oricare alt ulei vegetal, conferindu-i vitalitate si hidratare indelungata. Singura parte care se poate manca este pulpa de avocado, care are o culoare galben-verzuie, o consistenta untoasa si o usoara aroma de nuca. Avocado mai este denumit si untul vegetal, pentru ca pulpa lui se poate unge pe paine. Multe persoane insa refuza sa consume avocado, pe motiv ca acesta contine foarte multe grasimi. RECOMANDAT. Avocado are in componenta 25% grasimi, dar acestea sunt mononesaturate, adica au un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sange. Daca fructul este crud, el se poate coace la temperatura camerei. Nu este indicata introducerea lui la frigider inainte de coacere. Dupa ce s-a copt, avocado poate fi tinut la frigider mai mult de o saptamana, asta in cazul in care nu a fost taiat. Avocado creste in multe dintre tarile tropicale si subtropicale, insa principalii exportatori sunt California, Florida, Mexic, Columbia, Brazilia si Republica Dominicana. In Romania, un kilogram de avocado costa in jur de 50 RON. FESTIN. In California au loc, in fiecare an, festivaluri dedicate acestui fruct tropical. Festivalele Avocado din Carpinteria si Fallbrook sunt cele mai cunoscute. In cadrul acestor activitati, se prepara mancaruri pe baza de avocado, una dintre cele mai apreciate fiind Guacamole.
GUACAMOLE
|
Ingrediente: un avocado, zeama de limete (lamaie verde), doua lingurite cu ulei de masline, o lingurita cu coriandru, putin chimen pisat.
Citește pe Antena3.ro |