"Crosul pensiunilor", organizat la Sărata-Monteoru sâmbătă, 11 octombrie, de Asociaţia Judeţeană de Atletism Buzău şi ANTREC România şi girat de marea campioană a atletismului românesc, Gabriela Szabo, a adus în discuţie şi hrana sănătoasă, necesară sportivilor în cantonamente.
"Crosul pensiunilor", organizat la Sărata-Monteoru sâmbătă, 11 octombrie, de Asociaţia Judeţeană de Atletism Buzău şi ANTREC România şi girat de marea campioană a atletismului românesc, Gabriela Szabo, a adus în discuţie şi hrana sănătoasă, necesară sportivilor în cantonamente.
Aflată la 186 m altitudine, staţiunea beneficiază de un climat sedativ de cruţare, cu aer puternic ionizat negativ, ajutând la o rapidă refacere a organismului. În plus, apa sărată de pe Dealul Murătoarea are un conţinut ridicat de mineralizare, fiind utilizată în cura externă. Ce legătură există între un eveniment sportiv şi gastronomie? "Toţi aceşti factori pot deveni decisivi în realizarea pregătirii sportivilor, a cantonamentelor sau a competiţiilor sportive. Pensiunile din staţiune pot susţine diverse evenimente, unde, alături de promovarea mişcării în aer liber, hrana sănătoasă joacă un rol important", ne-a declarat Cristina Partal, preşedinte ANTREC România. Şi, pentru a proba cele zise, ne-a oferit reţeta câtorva preparate sănătoase, care pot fi incluse în meniul sportivilor, în perioada cantonamentului. Iată reţeta pentru "Mâncarea de mânzat":
"Ai nevoie de un kg de carne de mânzat – care este mai uşoară decât cea de vită –, 6 morcovi, o ţelină mare, o lămâie, 10 măsline negre, 10 cepe arpagic sau trei cepe mari (de Buzău), o foaie de dafin, bulion, piper boabe, sare (după gust). Se fierbe carnea de mânzat, după care se adaugă morcovul şi ţelina tăiate bastonaşe. Se taie lămâia şi ceapa rondele, se adaugă bulionul, măsline şi foaia de dafin, piperul şi sarea şi se lasă să fiarbă la foc mic (se poate introduce şi la cuptor). Mâncarea se serveşte, caldă cu garnitură de orez sau simplă, atunci când e servită "rece".
Murături sănătoase
Ai nevoie de gogonele, ardei cornu caprei, castraveţi, gutui, struguri, morcovi, pere, mere, ceapă, conopidă. Se spală toate, se aşază în borcane, cu boabe de muştar, frunze de vişin, hrean şi ardei iute. Peste toate acestea se toarnă apă sărată natural, adusă de gospodine din izvoarele de pe Dealul Murătoarea. Această apă sărată nu se fierbe. Eventual, se mai poate dilua, în funcţie de gustul fiecăruia, concentraţia de sare fiind mare.
Citește pe Antena3.ro