BARUL CASEI
Zilele ploioase si din ce in ce mai reci au inceput sa precipite si starile noastre de spirit. In fata unei ferestre de care se izbesc neincetat stropii de ploaie, gandurile noastre pleaca deodata, asemenea pasarilor calatoare, catre tarile calde.
Pornim atunci intr-un voiaj spre acele spatii exotice, cu plaje superbe si palmieri umbrosi. Dupa o calatorie atat de lunga, gasim un hamac de unde, relaxati, admiram inaltul azur al cerului si intinderea nesfarsita a unei mari linistite. Ne dam seama ca prin aceste locuri am mai fost o data, atunci cand, copii fiind, citeam carti despre piratii care poposeau pe insulele unde aventurile pandeau la fiecare pas. Si nimic nu poate redefini aroma acelui timp mai bine ca un... pahar cu rom.
RETETA. Romul este o bautura alcoolica care se obtine prin distilarea sucului de sfecla de zahar, a siropului din sfecla de zahar sau a melasei. Melasa este un reziduu foarte dulce, ramas in urma procedeului de extragere a zaharului din trestie. Melasa are aspectul unui lichid vascos, lipicios si de culoare inchisa. Romul este lasat la invechit in butoaie, cel mai adesea din stejar. Majoritatea producatorilor de rom se afla in jurul regiunii Caraibe si de-a lungul raului Demerara, in America de Sud. Romul joaca un rol foarte important in cultura insulelor din vestul Indiei, fiind des asociat cu imaginea piratilor. Cateva dintre cele mai cunoscute sortimente de rom din intreaga lume sunt: Bacardi, Havana Club, Matusalem, Don Q, Malibu Rum, Ron Zacapa Centenario⦠Se spune ca in secolul al XVI-lea, sclavii de pe plantatii primeau o bautura "arzatoare, draconica, teribila", care le usura chinul de fiecare zi. Un secol mai tarziu, romul capata o popularitate fantastica in Anglia si in coloniile britanice din America de Nord. Pentru foarte mult timp, romul a fost o bautura locala, folosita pentru a da personalitate laptelui de cocos sau sucurilor de fructe.
SORTIMENTE. Romul are o tarie alcoolica de 40% si se prezinta de obicei sub trei forme traditionale: alb (light), auriu (chihlimbar) si negru. Exista si multe sortimente de rom cu adaos de arome. Romul alb este sec, nearomat si neinvechit. Romul auriu este putin mai aromat decat cel alb, romul negru insa este plin de arome, datorita timpului indelungat in care este lasat la invechire in butoaiele de stejar. Invechirea romului nu trebuie sa dureze mai mult de 20 de ani, pentru ca, dupa aceasta perioada, bautura incepe sa-si piarda din calitati.
Aromarea acestei bauturi alcoolice se realizeaza de multe ori si prin adaugarea unor condimente. Romul alb este ideal in pregatirea cocteilurilor, pentru ca nu are arome puternice. Totusi, pentru cei care prefera o bautura clasica, buchetul inconfundabil al romului negru este cea mai buna alegere. Romul este folosit si in prepararea unor mancaruri si, de asemenea, pentru aromarea prajiturilor. Tot cu ajutorul lui se macereaza fructele necesare prepararii unor delicioase prajituri.
|
COCTEIL CU ROM SI CIOCOLATACAPPUCCINO CU ROM |
Citește pe Antena3.ro